Két diéta is csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát
Egy új tanulmány ismét bizonyítja, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás az öregedő agy védelmében.
- Hamarosan elérhető az Alzheimer-kór kezelésére alkalmas lekanemab
- Fruktóz metabolizmus és Alzheimer-kór
- Agysorvadás elhízásban és Alzheimer-kórban
- Ígéretes az Alzheimer-kór elleni első poliklonális antitest
- Vérnyomáscsökkentők és a demencia és Alzheimer-kór kockázata
- Jóváhagyást kapott az Alzheimer-kór elleni második anti-amiloid
A haláluk előtt közel egy évtizeden keresztül Mediterrán-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) és a mediterrán étrendet betartó elhunyt idősek boncolásakor kevesebb a globális Alzheimer-kórra (AD) utaló patológiai jelet, elsősorban kevesebb béta-amiloid lerakódást észleltek.
A diétákat legszorosabban követők között a Neurology-ban március 8-án online megjelent tanulmány szerint csaknem 40%-kal kisebb volt az esélye annak, hogy boncoláskor az AD-re utaló patológiát találjanak. diagnózist kapjanak. Az eredmények egy olyan mechanizmust kínálnak, amellyel az egészséges táplálkozás védi a megismerést.
A MIND diéta úttörője a néhai Martha Clare Morris epidemiológus volt, aki 2020-ban 64 évesen rákban halt meg. Bár a mediterrán diéta is zöldségeket, gyümölcsöket és heti legalább háromszori halfogyasztást ajánl, a MIND diéta elsősorban a zöld leveles zöldségeket, például a spenótot, a kelkáposztát és a zöldfűszereket és más zöldségeket részesíti előnyben, a gyümölcsök közül elsősorban a bogyósok fogyasztását javasolja, hetente egy vagy több adag hal fogyasztása mellett. Mindkét diéta megengedi kis mennyiségű bor fogyasztását.
A jelenlegi tanulmány 581 olyan idősebb felnőttre terjedt ki, akik a Rush Memory and Aging Projectben (MAP) való részvétel során haltak meg. Mindegyikük beleegyezett az évenkénti klinikai értékelésbe és a halála utáni boncolásba.
A résztvevők, átlagosan 84 éves koruktól kezdve évente kérdőíveket töltöttek ki étkezésükről, az átlagos követési idő 6,8 év volt. Halálozáskor az átlagos életkor 91 év volt. A halál időpontja körül 224 résztvevőnél (39%) diagnosztizáltak klinikai demenciát, és 383 résztvevőnél (66%) kóros AD diagnózist diagnosztizáltak a halál időpontjában.
A kutatók az AD patológiával kapcsolatos MIND és mediterrán étrendek és étrendi összetevők vizsgálatára számos regressziós analízist alkalmaztak. Ellenőrizték a halálozási életkort, a nemet, az iskolai végzettséget, az APO-ε4 állapotot és az összes kalóriát. Összességében mindkét étrend szignifikáns összefüggést mutatott az alacsonyabb globális AD patológiával (MIND: β = -0,022, P = 0,034; és mediterrán: β = -0,007, P = 0,039), konkrétan kevesebb béta-amiloiddal (MIND: β = -0,068, P = 0,050 és mediterrán: β = -0,040, P = 0,004). A szignifikancia akkor is megmaradt, amikor az elemzést tovább korrigálták a fizikai aktivitás, a dohányzás és az érrendszeri megbetegedések vonatkozásában, és amikor kizárták azokat a résztvevőket, akiknek enyhe kognitív károsodása vagy demenciája volt az étrend kiindulási értékelése során.
A mediterrán étrendet leginkább követő egyének átlagos béta-amiloid terhelése olyan volt, mintha 18 évvel fiatalabbak lettek volna, mint a diétákkal szemben legalacsonyabb adherenciát mutató kortársaik. A MIND diétát legszorosabban követők átlagos béta-amiloid mennyisége pedig 12 évvel fiatalabbnak mutatta őket a diétát legkevésbé követő kortársaikhoz képest. A MIND diéta 1 ponttal magasabb pontszáma esetén a béta-amiloid mennyisége a 4,25 évvel fiatalabb résztvevők tipikus plakklerakódásának felelt meg.
Az egyes étrend-összetevőket tekintve a hetente hét vagy több adag zöld leveles zöldséget fogyasztóknál kisebb volt a globális AD patológiája, mint az egy vagy kevesebb adagot evő társaiknál (β = -0,115, P = 0,0038). A hetente hét vagy több adagot evők agyának plakk mennyisége majdnem 19 évvel fiatalabbnak mutatta őket azokhoz képest, akik hetente a legkevesebb adag zöld leveles zöldséget fogyasztották.
A MAP kohorsz Journal of Alzheimer's Disease-ben 2021-ben publikált adatai azt mutatták, hogy a MIND diéta betartása javíthatja az idősebb felnőttek memóriáját és gondolkodási képességeit, még AD patológia jelenlétében is.
Az Alzheimer's Association egy 2 éves, US POINTER néven klinikai vizsgálatot folytat annak tanulmányozására, hogy az ismert demencia kockázati tényezők kombinációja hogyan csökkentheti az idősebb felnőttek kognitív hanyatlásának kockázatát. Az US POINTER-ben használják a MIND diétát.
Miközben azonban keressük a pontos "receptet" a demencia kockázat csökkentésére, fontos, hogy a szív szempontjából egészséges étrendet együnk, amely tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre testünknek és agyunknak a legjobb teljesítményéhez szüksége van, figyelmeztetnek a szerzők.
A tanulmányt a National Institutes of Health finanszírozta.
Forrás:
Agarwal P, Leurgans SE, Agrawal S et al: Association of Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay and Mediterranean Diets With Alzheimer Disease Pathology
Neurology Mar 2023, 10.1212/WNL.0000000000207176; DOI: 10.1212/WNL.0000000000207176: