hirdetés

Két diéta is csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Egy új tanulmány ismét bizonyítja, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás az öregedő agy védelmében.

hirdetés

A haláluk előtt közel egy évtizeden keresztül Mediterrán-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) és a mediterrán étrendet betartó elhunyt idősek boncolásakor kevesebb a globális Alzheimer-kórra (AD) utaló patológiai jelet, elsősorban kevesebb béta-amiloid lerakódást észleltek.

A diétákat legszorosabban követők között a Neurology-ban március 8-án online megjelent tanulmány szerint csaknem 40%-kal kisebb volt az esélye annak, hogy boncoláskor az AD-re utaló patológiát találjanak.  diagnózist kapjanak. Az eredmények egy olyan mechanizmust kínálnak, amellyel az egészséges táplálkozás védi a megismerést.

A MIND diéta úttörője a néhai Martha Clare Morris epidemiológus volt, aki 2020-ban 64 évesen rákban halt meg. Bár a mediterrán diéta is zöldségeket, gyümölcsöket és heti legalább háromszori halfogyasztást ajánl, a MIND diéta elsősorban a zöld leveles zöldségeket, például a spenótot, a kelkáposztát és a zöldfűszereket és más zöldségeket részesíti előnyben, a gyümölcsök közül elsősorban a bogyósok fogyasztását javasolja, hetente egy vagy több adag hal fogyasztása mellett.  Mindkét diéta megengedi kis mennyiségű bor fogyasztását.

A jelenlegi tanulmány 581 olyan idősebb felnőttre terjedt ki, akik a Rush Memory and Aging Projectben (MAP) való részvétel során haltak meg. Mindegyikük beleegyezett az évenkénti klinikai értékelésbe és a halála utáni boncolásba.

A résztvevők, átlagosan 84 éves koruktól kezdve évente kérdőíveket töltöttek ki étkezésükről, az átlagos követési idő 6,8 év volt. Halálozáskor az átlagos életkor 91 év volt. A halál időpontja körül 224 résztvevőnél (39%) diagnosztizáltak klinikai demenciát, és 383 résztvevőnél (66%) kóros AD diagnózist diagnosztizáltak a halál időpontjában.

A kutatók az AD patológiával kapcsolatos MIND és mediterrán étrendek és étrendi összetevők vizsgálatára számos regressziós analízist alkalmaztak. Ellenőrizték a halálozási életkort, a nemet, az iskolai végzettséget, az APO-ε4 állapotot és az összes kalóriát. Összességében mindkét étrend szignifikáns összefüggést mutatott az alacsonyabb globális AD patológiával (MIND: β = -0,022, P = 0,034; és mediterrán: β = -0,007, P = 0,039), konkrétan kevesebb béta-amiloiddal (MIND: β = -0,068, P = 0,050 és mediterrán: β = -0,040, P = 0,004). A szignifikancia akkor is megmaradt, amikor az elemzést tovább korrigálták a fizikai aktivitás, a dohányzás és az érrendszeri megbetegedések vonatkozásában, és amikor kizárták azokat a résztvevőket, akiknek enyhe kognitív károsodása vagy demenciája volt az étrend kiindulási értékelése során.

A mediterrán étrendet leginkább követő egyének átlagos béta-amiloid terhelése olyan volt, mintha 18 évvel fiatalabbak lettek volna, mint a diétákkal szemben legalacsonyabb adherenciát mutató kortársaik. A MIND diétát legszorosabban követők átlagos béta-amiloid mennyisége pedig 12 évvel fiatalabbnak mutatta őket a diétát legkevésbé követő kortársaikhoz képest. A MIND diéta 1 ponttal magasabb pontszáma esetén a béta-amiloid mennyisége a 4,25 évvel fiatalabb résztvevők tipikus plakklerakódásának felelt meg.

Az egyes étrend-összetevőket tekintve a hetente hét vagy több adag zöld leveles zöldséget fogyasztóknál kisebb volt a globális AD patológiája, mint az egy vagy kevesebb adagot evő társaiknál ​​(β = -0,115, P = 0,0038). A hetente hét vagy több adagot evők agyának plakk mennyisége majdnem 19 évvel fiatalabbnak mutatta őket azokhoz képest, akik hetente a legkevesebb adag zöld leveles zöldséget fogyasztották.

A MAP kohorsz Journal of Alzheimer's Disease-ben 2021-ben publikált adatai azt mutatták, hogy a MIND diéta betartása javíthatja az idősebb felnőttek memóriáját és gondolkodási képességeit, még AD patológia jelenlétében is.

Az Alzheimer's Association egy 2 éves, US POINTER néven klinikai vizsgálatot folytat annak tanulmányozására, hogy az ismert demencia kockázati tényezők kombinációja hogyan csökkentheti az idősebb felnőttek kognitív hanyatlásának kockázatát. Az US POINTER-ben használják a MIND diétát.

Miközben azonban keressük a pontos "receptet" a demencia kockázat csökkentésére, fontos, hogy a szív szempontjából egészséges étrendet együnk, amely tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre testünknek és agyunknak a legjobb teljesítményéhez szüksége van, figyelmeztetnek a szerzők.

A tanulmányt a National Institutes of Health finanszírozta.

Forrás:

Agarwal P, Leurgans SE, Agrawal S et al: Association of Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay and Mediterranean Diets With Alzheimer Disease Pathology

Neurology Mar 2023, 10.1212/WNL.0000000000207176; DOI: 10.1212/WNL.0000000000207176:

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.