hirdetés

Kevés alkohol csökkenti a szívelégtelenség kockázatát

Mérsékelt alkoholfogyasztás, legfeljebb heti 14 ital – nők esetében ennek a fele – csökkenti a keringési elégtelenség kialakulásának kockázatát. A megfigyelés az egyéb kardiovaszkuláris eseményekre is érvényes.

hirdetés

Az alkoholfogyasztás egészségügyi hatására vonatkozó jelenlegi álláspont általában az, hogy a szesz kis adagban kedvező, és a teljes absztinencia előnytelenebb, vagyis az alkohol hatását felnőtt ember esetében U alakú görbe írja le. Mind a teljes alkoholmentesség, mind a sok szesz rendszeres fogyasztása rosszabb, mint a mérsékelt szeszfogyasztás. Emellett általános vélekedés, hogy az alkoholos italok közül a bor ivása a legkedvezőbb.

Ezek a nézetek általában megfigyeléses vizsgálatok eredményein alapulnak, és jó részük különböző pontokban vitatható. Most egy újabb nagy tanulmány adatai egészítik ki az eddigi eredményeket, melynek vezető szerzője Scott Solomon a bostoni Harvard Medical Schoolból. A dolgozatot a European Heart Journal közölte.

A kutatók az Atherosclerosis Risk in Communities Study adatait értékelték, melynek 14 629 felnőtt résztvevője 1987-ben, a vizsgálat kezdetekor 45–64 évesek voltak. A teljes csoport 61%-a nem ivott alkoholt, viszont 19%-uk korábbi alkoholbeteg volt.

Heti hét italt 25% fogyasztott átlagosan, 8% hetenként 7–14 itallal, 3% hetenként 14–21 itallal élt, 3% pedig heti 21 italt vagy annál is többet ivott.

Az eredmények fejezetben az szerepel, hogy azok a férfiak, akik átlagosan maximum heti 14 itallal éltek, 20%-kal ritkábban kerültek a szívelégtelenség állapotába, mint azok, akik soha nem fogyasztottak alkoholt, azok a nők pedig, akik legfeljebb hét italt ittak hetenként, 16%-kal voltak védettebbek, mint a teljesen absztinensek. „Ha valamilyen gyógyszert adagolunk egy vizsgálatban, és ez az eredmény, azonnal mindenki azt mondja: rendben, ez mérsékelt gyógyszerhatás – nyilatkozta Dr. Solomon. – Csak azt tehetjük hozzá, hogy nők esetében a hatás nem olyan kifejezett.”

A nők testtömege általában valamivel kisebb, tehát lehetséges, hogy az alkoholhatás függhet a testmérettől. Az is elképzelhető, hogy a nők másképp metabolizálják az alkoholt, vélekednek a szerzők. A korábbi alkoholbetegek mindkét nem tagjai között nagyobb arányban kaptak szívelégtelenséget, mint azok, akik soha nem ittak. Az eredményekből az is kitűnik, hogy akik 21 vagy még több italt fogyasztottak hetenként, egyéb okokból korábban haltak, mint a többiek. Az adatok értékelésekor figyelembe vették az életkort, az iskolai végzettséget, a testtömegindexet, az esetleges magas vérnyomást és a koleszterinszintet, ezért a talált különbségeket az alkohol hatásának tulajdonítják.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.