hirdetés

Kivonják a piacról a daklizumabot

A gyártó és forgalmazó önkéntesen megkezdte a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló daklizumab (Zinbryta) hatóanyag kivonását, mivel biztonsági aggályok merültek fel a gyógyszerrel kapcsolatosan.

hirdetés

A gyógyszergyártó és a szer forgalmazója (a Biogen és az AbbVie) azon a napon tette közzé bejelentését, amikor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a daklizumab „sürgős felülvizsgálatát” (urgent review) rendelte el, mivel Németországban hét, Spanyolországban pedig egy gyulladásos agyi rendellenességet (encephalitist és meningoencephalitist) jelentettek.

Ezen mellékhatások természete és összetettsége, és a kezelés alatt lévő betegek kis száma miatt a daklizumab további előny/kockázati profiljának értékelése nem lehetséges a Biogen és az AbbVie közleménye szerint.

A felnőtt betegekben a sclerosis multiplex visszatérő formáinak kezelésére havi egyszeri injekció formájában alkalmazott daklizumab az Európai Unió, az Egyesült Államok, Svájc, Kanada és Ausztrália betegei számára hozzáférhető.

Forgalomba hozatalát az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság (FDA) 2016 májusában engedélyezte. Az FDA már ekkor jelezte, hogy a daklizumabot csak azoknak a betegeknek a kezelésére szabad használni, akik nem reagáltak egy vagy két korábbi kezelésre, mivel a gyógyszer alkalmazása komoly biztonsági kockázatokat hordoz magában, például fennáll súlyos májkárosodás és gyulladásos állapotok kialakulásának kockázata.

A daklizumabot az Európai Unióban 2016 júliusa óta forgalmazzák. 2017 júniusában az EMA Farmakovigilanciai kockázat értékelő bizottsága (PRAC) felülvizsgálatot indított egy obszervációs vizsgálatban részt vevő betegnél bekövetkezett akut májelégtelenség okozta haláleset, valamint négy súlyos májkárosodással járó eset miatt.

Az EMA 2017 júliusában korlátozta a daklizumab használatát olyan betegekre, akiknél a sclerosis multiplex aktív formának relapszusa tapasztalható annak ellenére, hogy korábban már legalább egy teljes és megfelelő betegségmódosító terápiában (DMT - disease-modifying therapy) részesültek, illetve azokra a betegekre, akiknél gyorsan súlyosbodó súlyos, visszatérő sclerosis multiplex tapasztalható ám más DMT-vel végzett kezelés lehetősége nem áll fenn.

A PRAC 2017 októberében javasolta a gyógyszer alkalmazására vonatkozó további korlátozások bevezetését.

Az EMA ezen felül nem javasolta a daklizumab alkalmazását olyan betegeknél, akiknél korábban májbetegséget vagy májkárosodást diagnosztizáltak, illetve akiknél a sclerosis multiplexen kívül más autoimmun betegségben szenvednek.

Az Európai Unióban praktizáló orvosokat a következő napokban közvetlenül is értesíteni fogják, és további információkkal látják el őket. Addig is az EMA a következőket javasolja:

  • Új betegek Zinbryával történő kezelését nem szabad megkezdeni;
  • Az orvosoknak felül kell vizsgálniuk a jelenleg Zinbrytával kezelt betegeket, és a lehető leghamarabb alternatív terápia megkezdését kell kezdeményezniük;
  • A betegek folyamatban lévő kezelését csak az orvossal folytatott konzultációt követően szabad megszakítani;
  • Ha a készítménnyel kezelt betegeknek kérdései vannak a kezelésükkel kapcsolatosan, azonnal forduljanak kezelőorvosukhoz.

A Biogen arról is tájékoztatta az EMA-t, hogy leállítja az Európai Unióban a Zinbrytával kapcsolatosan folyamatban lévő klinikai vizsgálatait. A klinikai vizsgálatokban részt vevő betegek kérdéseikkel forduljanak a vizsgálatban őket kezelő orvosukhoz.

Az EMA további közleményeket fog megjelentetni, amennyiben ez szükségessé válik.

A Biogen és az AbbVie a kiadott közlemény szerint továbbra is együttműködik a szabályozó hatóságokkal a daklizumab visszavonása kapcsán, valamint azokkal az egészségügyi szolgáltatókkal, akiknek betegeit a gyógyszerrel kezelik

További információk a gyógyszerről

A Zinbryta egy olyan gyógyszer, amelyet a sclerosis multiplex relapszáló, visszatérő formáiban szenvedő felnőttek kezelésére alkalmaznak. Kizárólag olyan betegek esetében alkalmazható, akik legalább kettő, egyéb betegségmódosító terápiát kipróbáltak már, és akiket egyéb ilyen terápiával nem lehet kezelni. Sclerosis multiplex esetén a szervezet immunrendszere (védelmi rendszere) helytelen módon megtámadja és károsítja az idegsejteket körülvevő védőhüvelyt a központi idegrendszerben (az agyban és a gerincvelőben). A Zinbryta hatóanyaga, a daklizumab egy monoklonális antitest, amely a T-sejtekhez kötődik. Ezek a sejtek a szervezet immunrendszerének részei, és a szervezetben egy jelzőfehérje, az interleukin-2 aktiválja azokat. A T-sejtekhez való kötődés révén a daklizumab blokkolja az interleukin-2-t, ezáltal megakadályozza, hogy a T-sejtek megtámadják és károsítsák az idegsejteket. A daklizumabnak más hatásai is lehetnek, amelyek csökkentik az immunrendszer idegsejteket károsító hatásait.

A Zinbryta hatásosnak bizonyult a relapszáló sclerosis multiplex kezelésében két fő vizsgálatban, amelyekben több mint 2400 beteg vett részt. Az egyik vizsgálatban 600 beteg részvételével a Zinbryta hatásosabbnak bizonyult a placebónál (hatóanyag nélküli kezelés) a betegség relapszusainak csökkentésében. A 4 hetente 150 mg Zinbryta-t kapó betegeknél évente átlagosan 0,21 relapszus jelentkezett, míg a placebót kapó betegeknél ez a szám 0,46 volt. Egy másik, 1841 beteggel végzett vizsgálatban a 4 hetente 150 mg Zinbryta-t kapó betegeknél évente átlagosan 0,22 relapszus fordult elő, míg egy, a sclerosis multiplex kezelésére alkalmazott másik gyógyszert, interferon-béta-1a-t kapó betegeknél ez a szám 0,39 volt.

A Zinbryta leggyakoribb mellékhatásai (100 beteg közül több mint 1-nél jelentkezhet) a bőrkiütés, emelkedett májenzimszint a vérben, depresszió, gyulladt és fájdalmas orr és garat, influenza és felső légúti fertőzések, például orr- és torokfertőzések, valamint a limfadenopátia (duzzadt nyirokmirigyek). A Zinbryta leggyakoribb, a betegeket kezelésük abbahagyására kényszerítő súlyos mellékhatásai a májkárosodás és a súlyos bőrreakciók. Világszerte több mint 8000 beteg terápiáját végezték eddig a Zinbrytával, az Európai Unióban a készítménnyel a legtöbb beteget Németországban kezelték.

A felülvizsgálati eljárásról

A Zinbrytával kapcsolatos felülvizsgálati eljárás az Európai Bizottság 2018. február 26-án beadott kérvénye nyomán indult meg a 726/2004/EK rendelet (az emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek engedélyezésére és felügyeletére vonatkozó közösségi eljárások meghatározásáról és az Európai Gyógyszerügynökség létrehozásáról) 20. cikke alapján.

A felülvizsgálatot a Farmakovigilanciai kockázat elemző bizottság (PRAC) végzi. Ez a bizottság az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek biztonságossági kérdéseinek értékelésével foglalkozik, és a felülvizsgálatot követően ajánlásokat fog megfogalmazni.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.