hirdetés

Kombinált tabletta a hipertónia kezelésére

A Lancet-ben számolnak be ausztrál kutatók arról, hogy egy kombinált tablettával már négy héten belül sikerült normalizálni a hipertóniás betegek vérnyomását.

 

hirdetés

Az artériás hipertónia kezelését a legtöbb orvos egy hatóanyaggal kezdi. Amikor a vérnyomást nem sikerül a kívánt értékre beállítani, a monoterápiát újabb és újabb gyógyszerekkel egészítik ki. Ez a stratégia általában elég időigényes, és gyakran nem vezet eredményre. A mellékhatások miatt a több tabletta bevételének szükségessége is jelentősen csökkenti a betegek gyógyszerszedési hajlandóságát, és mint arról már korábban is beszámoltunk a betegegyüttműködést.

Bár a kombinált tabletták gondolata és alkalmazása egyáltalán nem új, a sydney-i Goethe Institute kutatói szerint a hipertóniában szenvedőket már a kezdetektől fogva négy, csökkentett dózisú hatóanyaggal kellene kezelni. A kombinált tabletta négy vérnyomás-szabályozó összetevőjének mennyisége csak a negyede az egyébként szokásos dózisnak: 37,5 mg irbezartán, 1,25 mg amlodipin, 6,25 mg hidroklorotiazid és 12,5 mg atenolol.

Az elgondolást egy kis létszámú, randomizált kísérlet során tesztelték. A 18 résztvevő kezdeti mért vérnyomása átlagosan 154/90 Hgmm, a 24-órás mérés átlagértéke 140/87 Hgmm volt. A pácienseket két csoportra osztották. Az egyik csoport négy héten át kombinált tablettát, a másik szintén négy hétig placebót kapott. Majd két hetes kimosási idő után újabb négy hétig a másik kezelésben részesültek.

Clara Chow (University of Sydney) szerint az eredményeik egyértelműen bizonyították a feltevésük helyességét. A kombinált tabletta hatására a szisztolés 24-órás vérnyomás értéke 19 Hgmm-rel, a mért vérnyomás – szintén jelentősen – 22/13 Hgmm-rel csökkent. A kombinált kezelés során mind a 18 beteg (100%) mért vérnyomása 140/90 Hgmm alá süllyedt. Fontos megemlíteni, hogy a placebo adása a betegek 1/3-ánál (/ beteg) is tapasztaltak ilyen mértékű vérnyomáscsökkenést. A résztvevők a kombinált tablettát könnyen le tudták nyelni, és kezelések alatt senki sem tapasztalt olyan mellékhatásokat, amelyek gyakran társulnak a vérnyomás-csökkentő gyógyszerekhez.

A kutatók korábbi tanulmányokat is kiértékeltek. 36 vizsgálatban (4721 résztvevő) az egyik gyógyszer negyed dózisát, 6 vizsgálatban (312 fő) két gyógyszer negyed dózisát kapták a betegek a placebóval szemben. A vérnyomáscsökkenés mértéke 5/2 Hgmm és 7/5 Hgmm volt. A páciensek itt sem tapasztaltak mellékhatásokat. Chow szerint ez is megerősítette azt, hogy már egy negyed dózissal el lehet érni a vérnyomáscsökkentő hatást.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Kisbaba 1 éves koráig előálítja a "C" vitamint, majd ez vélegesen leáll/Issekutz/. Az emberiség talán legnagyob hiánybetegsége élethosszon át tart.
Jó hatású, 30%-ban regenerálja a keringési rendszert, a 4-5 napon át bevitt 80-100 gramm aszkorbinsav.
A gyógyszerigény lényegesen lecsöken, vese, máj, koszorúér, hasnyálmirígy funkció javul.
Több munkatársam döntött a fenti dózis próbájára, - bár ez nem szignifikáns - mindenkinek lényegesen javult hipertóniája.
Ágoston, okl. villamosmérnök...

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.