hirdetés

Levodopa-karbidopa kombináció Parkinson-kórban

A levodopa-karbidopa intestinális gél szignifikánsan lerövidíti a Parkinson betegek tünetes időszakait és jelentősen csökkenti a betegek diszkinéziájának intenzitását.

hirdetés

Bevezetése óta a levodopa a Parkinson-kór (PD) leghatékonyabb gyógyszere. Hosszú éveken át tartó szedése azonban motoros, vagy más néven „on” – „off” fluktuációt eredményez: a beteg mozgásteljesítménye a gyógyszer bevételétől függ. A beteg a gyógyszer felszívódását követően jól mozog, bár ilyenkor gyakoriak az akaratlan, zavaró túlmozgások (diszkinéziák). A gyógyszer vérszintjének csökkenésével azonban megjelennek a betegség jellemző tünetei: a mozgás lassú és gyakran befagyhat, a felállás és a járás nehéz, nagyfokú remegés elesés is előfordulhat, és nem motoros tünetek pl. pánikroham, szívdobogás, fulladás is előfordulhat.

A jelenség oka, hogy a betegség előrehaladtával beszűkül a levodopa terápiás ablaka: egyre szűkebb az a vérszint tartomány, ami jó mozgást biztosít, az ennél magasabb vérszint diszkinéziákat okoz, az alacsonyabb hatástalan. A vérszintnek ez a változó, ún. pulzatív hatása érvényesül a központi idegrendszerben dopamin receptorain is (a dopamin a levodopából keletkezik). A Parkinson – kór kezelésének egyik célja a diszkinéziák és a motoros fluktuáció kialakulásának a késleltetése és/vagy megszüntetése.

Szerte a világban különböző módokon próbálják a Parkinson-kóros beteg tüneteit enyhíteni. Az LCIG-t egy gasztrojejunosztómás tubuson keresztül hordozható pumpával juttatják a bél felső szakaszába vizes gél formában 20 mg/ml levodopa és 5 mg/ml karbidopa monohidrát keverékeként. (Az LCIG karbidopa-levodopa enterális szuszpenziót az FDA már 2015-ben törzskönyvezte Parkinson kórban szenvedő betegek motoros fluktuációjának kezelésére).

A levodopa-karbidopa intestinális géllel (LCIG, Duopa, AbbVie Inc) folytatott korábbi vizsgálatok már  jelezték kedvező hatásait, de csak korlátozott adatok álltak rendelkezésre a diszkinéziára gyakorolt hatásról. A jelen, Dr. David G. Standaert (University of Alabama, Birmingham) vezette DUOGLOBE vizsgálat 10 állam 55 centrumban zajlott. A bevont 139 beteg háromnegyede 65 éves, vagy idősebb volt, a betegek több mint fele legalább 10 éve szenvedett PD-ben. Az „off-time” átlagosan több mint 4 órás csökkenésén kívül 12 hónapnál átlagosan 12,7 ponttal csökkent a Unified Dyskinesia Rating Scale (UDysRS )-lel mért diszkinézia is a kiinduláshoz képest. A betegek Unified Parkinson Disease Rating Scale (UPDRS) Part IV szerint mért értékei is javultak, csökkent a diszkinéziával összefüggő rokkantság és fájdalom, valamint a diszkinézia időtartama is.

Dr. Kukreja szerint a kiinduláskor a betegek mozgásképességét mérő Non-Motor Symptom Scale (NMSS) szerinti értéke igen magas volt, 89%. A nem motoros tünetek már a harmadik hónapban jelentősen javultak, ami fenn is maradt a 12. hónapig. Az alvás/fáradtság, hangulat/megértés, felfogás és a gasztrointesztinális NMSS alcsoportokba sorolt tünetek javultak leginkább.

A vizsgálat vezetője, Dr. David G. Standaert (University of Alabama, Birmingham) azt mondta a Medscape Medical News-nek, hogy vizsgálatuk jelentős lépés a levodopa-karbidopa intestinális gél (LCIG) hatásmechanizmusának megértéséhez, hiszen valódi klinikai helyzetben vizsgálta a betegeket”. A tanulmány  társszerzője, Dr. Pavnit Kukreja (AbbVie Inc in North Chicago, Illinois) az American Academy of Neurology (AAN) 2019-es találkozóján hangsúlyozta, hogy „ez az első, amerikai betegeken történt prospektív, multicentrikus, megfigyeléses vizsgálat, melyben igazolták, hogy az LCIG lerövidíti a betegek Parkinson tünetes időszakát („off-time”-ját) és csökkenti a diszkinéziát is.

A kérdések és válaszok során Prof. Dr. Peter LeWitt (Wayne State University School of Medicine) arra kérdezett rá, hogy ez a folyamatos dopaminerg terápia, miért nem szünteti meg teljesen a „off time”-ot, és mivel a vizsgálók az „off-time” hosszának átlagát mérték, és az átlagos javulás 50%-os volt, akkor voltak olyan betegek, akik egyáltalán nem reagáltak”? Pavnitvhangsúlyozta, hogy ebben a fázis 3 vizsgálatban a válaszok az egyáltalán nem reagálóktól a rendkívül robosztus reakciókig terjedtek (esetükben akár 3 órával is csökkent az „off time”). LeWitt professzor szerint ez a kritikus pont, hiszen az LCIG invazív és nem veszélytelen kezelés. Tudni kellene a kezelés pontos célját és azt, hogy mi ennek a kezelésnek a klinikai jelentősége.

A tudományos ülés moderátora, Prof. Dr. Tanya Simuni (Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago) szerint „az LGIC az intervenciós terápiák közé tartozik, de az off-time 4 órás csökkentése határozottan meghaladja az egyéb készítmények lehetőségeit”, de nem hasonlítható az agyi stimulációhoz. Ki kell választani az LCIG-re alkalmas betegeket, pl. azokat, akik kognitív, vagy egyéb okokból nem alkalmasak az agyi stimulációra. Válasz nélkül maradt az a kérdés is, hogy LCIG mellett az egyéb, kiegészítő gyógyszerek alkalmazhatók-e?

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AAN 2019

2. American Academy of Neurology (AAN) 2019 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.