hirdetés

Lőfegyver okozta sérülések és a tőzsde

Az Egyesült Államokban a közlekedési balesetek után a lőfegyverek okozzák a legtöbb halálos sérülést. Egy vizsgálat azt igazolta, hogy az USA kórházaiban lőfegyver okozta sérülés miatt ellátandó egészségügyi feladatok mennyisége a tőzsde helyzetével párhuzamosan ingadozik.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a sérülésből eredő halálesetek első számú oka a közlekedés. A második helyen a lőtt seb okozta halálesetek állnak: öngyilkosság, gyilkosság, baleset következtében naponta átlagosan 88 amerikai állampolgár veszti életét pisztoly vagy puska eldördülése után. „Jóllehet nagy statisztikák foglalkoznak a lőfegyverek tudatos vagy véletlenszerű használatával kapcsolatos eseményekkel, szegényesek az ismereteink azzal kapcsolatban, hogy ezek mennyire terhelik meg az egészségügyi ellátó rendszert – közölte Dr. Shikhar Agarwal, a Cleveland Clinic munkatársa. – Föltételezhető, hogy van összefüggés az ország gazdasági állapota és a lőfegyverekkel kapcsolatos kórházi ellátási szükséglet között.”

Az indiai származású, de az USA-ban dolgozó kutató elemezte a Nationwide Inpatient Sample (NIS) adatbázis 2001 és 2011 közti anyagát, kiemelve ebből a lőfegyver okozta sérülések kórházi ellátására vonatkozó 70 974 esetet. A hospitalizációkban bizonyos hullámzás volt megfigyelhető. Az ilyen kórházi felvételek 2002–2004-ben gyakoribbak voltak, majd lassú csökkenés következett 2008-ig, azután hirtelen növekedés 2009-ben és 2010-ben, végül hirtelen mérséklődés 2011-ben.

A lőfegyverhasználat következtében kezelésre szouló sérültek átlagos halálozása stabilan 8% körül volt, és az összes ilyen eset valamivel több mint 30%-a volt öngyilkosság. Az utóbbi adatok elemzése azt igazolta, hogy a mentálisan kezelt betegek aránya egyértelműen növekszik.

Az USA általános gazdasági állapotát a Dow Jones index alakulásával jellemezve Dr. Agarwal megállapította, hogy „az országban a lőfegyverek használatával kapcsolatos hospitalizációk száma szorosan követte a tőzsdei árfolyammozgásokat. Ez arra utal, hogy a gazdasági zavarok alapvető okot jelentenek, vagy legalábbis jelzik a lőfegyverekkel kapcsolatos balesetek előfordulását.”

A szerző az adatok két részre osztása után (2001–2006, illetve 2007–2011) azt találta, hogy enyhe, de statisztikailag szignifikáns különbség volt a kórházból hazaengedett betegek ápolási idejében. A 2001 és 2006 közötti időszakban lőtt seb miatt kórházi ellátást igénylő betegek hosszabb ápolást igényeltek: átlagosan 7,4 napot, míg 2007-től 2011-ig 6,6 nap volt az átlagos ápolási idő. A lőfegyver okozta sérülés miatt kórházba kerülő betegek egészségügyi ellátásának költségében is megfigyelhető időszaktól függő különbség: a 2001–2006-os időszakban 20 686 dollárba, a 2007–2011-es időszakban pedig már átlagosan 25 155 dollárba került egy-egy sérült ápolása.

Dr. Agarwal nagy feltűnést keltő tanulmányát az American Journal of Medicine közölte.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.