hirdetés

Más formájú a kövér nők szíve, mint a kövér férfiaké

Az elhízottak balkamra-hipertrófiájának koncentrikus formája, amely inkább a férfiakra jellemző, jobban növeli a halálozás veszélyét, mint az inkább a nők körében előforduló excentrikus hipertrófia.

hirdetés

Az elhízás nemcsak alakunkat változtatja meg azzal, hogy pocakot, csípőt növeszt, hanem a szívet is átformálja. Ezt az új felismerést az Oxfordi Egyetem kutatói közölték  az év elején, a European Heart Journal című folyóiratban.

Oliver J. Rider és munkacsoportja az egyik legkorszerűbb technikát, a mágnesesrezonancia-képalkotó eljárást (MRI) használta. Azt már korábban is leírták, hogy az obezitással összefüggő kardiovaszkuláris halálozás a normális testtömegindexűekéhez (BMI) képest szignifikánsan nagyobb, de ez a növekedés a nők esetében mérhetően kisebb mértékű, mint a férfiaknál. Ez minden BMI-szinten igaz, és a kutatók azt kivánták vizsgálni, hogy ennek hátterében milyen tényezők játszanak szerepet.

Már évekkel előbb tapasztalták, hogy ez az összefüggés akkor is érvényes, ha az adatokat az életkor, a fizikai mozgás, a vérnyomás, a dohányzás vagy a szívfrekvencia figyelembevételével értékelik. Az is kiderült, hogy a nők súlytöbblete minden BMI-szinten több zsírt tartalmaz, mint a férfiaké, az erősebb nem nagyobb halálozási aránya nem az obezitás nagyobb mértékének következménye.

Ez a paradoxon fölveti azt a kérdést, hogy létezik-e olyan, nemhez kötött különbség, amely a férfiakat elhízás esetén fokozott halálozásra hajlamosítja. Elhízás esetén a balkamra-hipertrófia koncentrikus formája jobban növeli a mortalitási kockázatot, mint az excentrikus hipertrófia. Ennek alapján a férfiak kardiovaszkuláris kockázata testsúlynövekedés esetén kifejezettebben emelkedik, mint a nőké, akiknek a súlytöbblettel járó hipertrófiája nem szimmetrikus.

Az eddigi vizsgálatokból, ahol a bal kamra geometriáját regisztrálták súlytöbblet esetén, nem zárták ki azokat a betegeket, akiknek olyan, elhízással összefüggő kísérő betegségük is volt, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Az alkalmazott mérési technika eddig a 2D echokardiográfia volt. Ehhez a módszerhez ideális akusztikus ablakra van szükség, és ez a feltétel elhízás esetén általában nem teljesül. A kardiovaszkuláris MRI viszont hibátlan mérést tesz lehetővé elhízás esetén a bal kamra geometriájának ábrázolására.

A vizsgálati csoport 741 résztvevője közül 399-en voltak nők. A vizsgálati alanyokat kimutatható kockázati tényező nem terhelte. MRI-vel megmérték a bal kamra (LVM) tömegét, a végdiasztolés volumennek (EDV) és a bal kamra tömegének/volumenének arányát (LVM/VR). A testtömegindex növekedése szoros korrelációt mutatott a bal kamra tömegével. Ezenkívül azonban lényeges különbség volt a nők és a férfiak között. Noha a balkamra-hipertrófia ebben a tanulmányban gyakrabban jelent meg a nőknél, mint a férfiaknál, a koncentrikus hipertrófia nagyobb mértékű volt a férfiak csoportjában, mint a nők esetében. A gyengébb nem tagjain a kevert, excentrikus és koncentrikus hipertrófiát észlelték elsősorban.

Mivel a koncentrikus balkamra-hipertrófia prognózisa szignifikánsan rosszabb, mint az excentrikus változásé, ez a különbség a kutatók szerint részben megmagyarázza az elhízottak halálozásában megfigyelt nemek közti különbséget.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.