hirdetés

Matematikus agy: másként működik?

A matematikusokban bizonyos matematikai formulák ugyanolyan kellemes érzéseket keltenek, mint a szépművészeti alkotások vagy a zene.

hirdetés

A matematika szépsége összevethető a művészetekével, feltéve, ha valaki fogékony erre. A jelenség titka az agy neurobiológiai működésében keresendő: a matematikusok agyában bizonyos összefüggések láttán az „érzelmi agyterületek” aktiválódnak – ugyanúgy, mint akkor, ha valaki szépművészeti alkotásokban gyönyörködik vagy világhírű zeneszerzők műveit hallgatja.

A University College London kutatói 16 matematikus (3 nő, 13 férfi; életkoruk: 22–32 év) részvételével vizsgálták, milyen agyi ingereket keltenek, és ezzel párhuzamosan milyen érzéseket váltanak ki különféle matematikai formulák. A matematikai doktorátust szerzett vagy felsőfokú matematikai végzettségű résztvevők 60-féle matematikai képletet értékeltek aszerint, hogy szépnek, közömbösnek vagy csúnyának találják azokat. A látott kép által kiváltott agyi aktivitást funkcionális mágnesesrezonancia (fMR-) vizsgálattal figyelték.

Minden bonyolult matematikai képlet megtekintését és értelmezését igen nagyszámú agyterület aktiválódása kísérte, de a szépnek ítélt matematikai formulák az agy emóciókért felelős területét – az orbitofrontális kéreg medialis régióját – is aktiválták. Sőt, minél szebbnek találtak egy egyenletet, annál nagyobb jelintenzitást láttatott az fMR-felvétel ezen a területen. Velük ellentétben a nem matematikusokból álló 12 fős kontrollcsoportban nem tapasztaltak hasonló érzelmi reakciókat. Itt a megkérdezettek alig néhány matematikai képletet találtak ránézésre szépnek, többségük bevallottan nem értette, mit takarnak a felvillantott bonyolult egyenletek.

A matematikus résztvevők beszélgetés keretében is megerősítették, hogy a szépnek tartott matematikai formulák pozitív érzelmeket váltanak ki belőlük, míg a laikusok zöme nemleges választ adott az erre vonatkozó kérdésre. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy a matematikusok a mögöttes tartalom – vagyis a képletek értelmének megértése – miatt találnak egy-egy matematikai összefüggést szépnek, míg az átlagember a látott képről (számok, betűk, szimmetria) alkotott benyomása alapján ítél.

A fentiek alapján a szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy neurobiológiai alapja van annak, ha valamit szépnek találunk. Bár Mozartot, Shakespeare-t vagy Van Gogh-ot ritkán vesszük egy kalap alá a „minden idők egyik legtermékenyebb matematikai géniuszának” tartott Eulerrel vagy Pitagorasszal, úgy tűnik, a matematikusok számára az Euler-azonosság a matematika egyik legszebb összefüggése. Az e + 1 = 0 egyenlet a szakavatott szem számára tömör, mégis sokat mondó. Szépsége abból fakad, hogy magában foglalja az öt legfontosabb matematikai állandót: a nullát (a matematikusok nyelvén: additív egység), az 1-et (multiplikatív egység), az e-ként ismert Euler-számot (a természetes logaritmus alapja) és a π-t (amely az e mellett a másik leggyakoribb transzcendens szám), valamint az i-t (imaginárius egység) – magyarázza a témáról megkérdezett egyik matematikus professzor. Hozzáteszi, hogy a felsoroltak mellett a három leggyakoribb alapművelet – az összeadás, a szorzás és a hatványozás – is szerepel a fenti egyenletben, ami „tovább fokozza szépségét”. A matematikus számára az is csodálatra méltó, ahogy a fenti rövid egyenletben összekapcsolódik az e, a π és az i, amelyek mindegyike hihetetlenül bonyolult és egymástól látszólag teljesen független. A professzor meglátása szerint a szépség a megértés élményéből fakad, hasonlóan például a zenehallgatáshoz. Néhány akkord alapján a zenéről sem tudunk véleményt alkotni, de ha végighallgatjuk, mélyen megérint – mondja.

Közleményükben a szerzők a hajdani Paul Dirac, Nobel-díjas angol elméleti fizikust is idézik, aki a relativitás-elméletről is úgy vélte: a matematikai leírás szépségének köszönheti, hogy bár ellentmond az egyszerűség alapelvének, a fizikusok feltétel nélkül elfogadják. Akár csak a művészetben rejlő szépség, ez sem definiálható pontosan, ám aki felsőbb szintű matematikát tanul, általában könnyedén megérti – vélekedett a kvantummechanika egyik megalapozója.

Marcus du Sautoy, az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora a XVII. században élt Pierre de Fermat jogász és „műkedvelő matematikus” számelméleti megállapítását hozza példaként a matematika szépségére. E szerint minden olyan prímszám, amely 4-gyel osztva 1-et ad maradékul, felírható két négyzetszám összegeként (pl. 41 = 25 + 16 [azaz 10 × 4 + 1 = 52 + 42). A professzor szerint e példa azt is jól szemlélteti, hogy bár az elemi szintű matematikai tudás is elegendő ahhoz, hogy bámulatos dolgokat tárjunk fel, az iskolai oktatás nem fedi fel a matematika valódi szépségét.

Minden matematikust a matematika szépsége mozgat – vélik e tudományág más nagy tudású képviselői is, és most már ennek a neurobiológiai alapja is tudományosan bizonyított. A homloklebeny alsó részén elhelyezkedő orbitofrontális kéreg kulcsfontosságú szerepet játszik az érzelmi életben, és számos vizsgálat – köztük a fenti szerzők egy korábbi tanulmánya is – igazolja, hogy a műalkotások és a zene keltette kellemes érzések kialakulása is ugyanezen agyterületekhez köthető. És hogy végső soron mire is jó mindez? A szerzők szerint arra, hogy a természeti törvényeket leíró matematikai összefüggések olyan szikrákat gyújtsanak a tudósok agyában, amelyek segíthetik a bennünket körülvevő világ minél jobb megismerését.

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.