hirdetés

Mégsem múlik el a migrén a pitvari sövényhiány zárása után

Születés után a szívpitvarok közötti foramen ovale bezáródik, de a záródás néha elmarad. Korábbi megfigyelés szerint a migrén nyitott foramen ovale esetén gyakoribb, s ha a nyílást zárják, a fejfájás csökken. Az újabb vizsgálatban aurával járó migrén ellen nem volt igazán hatásos a beavatkozás.

hirdetés

A migrén világszerte milliókat gyötrő fejfájás, mely típusosan féloldali, innen jön görög eredetű orvosi neve: hemikránia. Jellemző formájában előzetes panasz, jelzés, „aura” utal a rendszerint egy-két napig tartó kegyetlen fájdalom érkezésére. A modern társadalmakban a nemzetközi statisztikák szerint a népesség 8–13%-át érinti a migrén. Ez azt jelenti, hogy 55 milliónál több európai és amerikai küszködik migrénnel, és átlagosan minden harmadik beteg tapasztal aurát a roham előtt.

A fejfájás miatt orvoshoz forduló rengeteg beteg miatt a migrén kutatása és gyógyítása szinte önálló szakterület a neurológiában. A specialisták észrevették, hogy az aurával társuló migrén miatt jelentkező betegek közül sokan szíveltéréssel: foramen ovale apertummal, azaz pitvari sövényhiánnyal élnek. Ez nem szívfejlődési rendellenesség, hanem a születés utáni időszakban törvényszerű szívfejlődési változás elmaradása. A méhen belüli periódusban valamennyien lukas szívvel élünk, mert akkor nem lélegzünk, az oxigénhez a köldökzsinóron át jutunk hozzá. A jobb pitvarba kerülő oxigéndús vér a szívpitvarok közötti nyíláson keresztül átáramlik a bal pitvarba, onnan a bal kamrába, és az aorta útján a magzati testbe jut.

Megszületés után elindul a légzés, a tüdőkeringés. A bal pitvarban a nyomás megemelkedik, és a pitvarok közötti nyílást fokozatosan elzárja. Ha ez az elzáródás nem teljes, az legtöbbször nem jelent keringési gondot. A foramen ovale apertum gyakorisága újszülöttkorban átlagosan 8 ezrelék. A szakértők tapasztalata szerint ez a rendellenesség az aurával járó migrénben szenvedők között sokkal gyakoribb: ilyen panaszok mellett kb. 50%-os esély van arra, hogy jelentős pitvari sövényhiány áll fenn. Az állapot ma már szükség esetén szívkatéteres eljárással rendezhető.

Olasz kutatók Carlo Vigna vezetésével, 2009-ben a JACC Cardiovascular Interventions folyóiratban közölték vizsgálatukat, melyben 82, közepes-súlyos migrénes panasszal kórházukhoz forduló beteget láttak el. A pitvarok közötti nyíláson történő átáramlás nagyfokú volt. A betegek közül 53-an beleegyeztek a sövényhiány zárásába, és 29 betegnél nem történt beavatkozás – ők alkották a kontrollcsoportot. Az eredmény igen biztató volt: a foramen zárásával kezelt csoportban a migrén 34%-ban eltűnt, míg a kontrollcsoportjában ez csak 7%-ban fordult elő (p =0,007), a rohamok gyakorisága felére csökkent 87%-ban (beavatkozás után), illetve 21%-ban (beavatkozás nélkül) (p =0,001).

Tíz éve kezdődött a Percutaneous Closure of PFO in Migraine with Aura (PRIMA) nevű kanadai–svájci–angol–német vizsgálat 20 központban. A lassú betegbevonás miatt a munkát befejezés előtt lezárták. Az eredményeket a European Heart Journal-ben közölték. A preventív gyógyszeres kezelés ellenére aurával kezdődő migrénes rohamok miatt vizsgálatra kerülő betegeket randomizáltan sorolták be a foramen ovale zárásával, illetve a csak gyógyszerekkel kezelt csoportba. Az elsődleges vizsgálati végpont a migrénes napok számának csökkenése volt a randomizálást követő 9–12 hónapban a randomizálás előtti negyedévhez képest. A gyógyszeres kezelés fél évig napi 75–100 mg acetil-szalicilsav és 3 hónapig napi 75 mg clopidogrel szedését jelentette.

A svájci Heinrich Mattle és munkacsoportja a közlemény összefoglalásában is hangsúlyozza, hogy a tanulmányt a lassú betegbevonás miatt idő előtt abbahagyták. A 12 hónapos követési idő 83 esetben fejeződött be (40 katéteres zárás, 43 kontroll). A migrénes napok száma kiinduláskor az előbbi csoportban 8 (±4,7), az utóbbiban 8,3 (±2,4) volt. A primer végpont a foramen zárásával kezelt csoportban –2,9 napnak bizonyult, a kontrollcsoportban pedig –1,7 napnak (p=0,17). A foramen ovale zárását követően öt esetben fordult elő nemkívánatos esemény, de semmilyen maradandó szövődmény nem lépett fel.

Úgy tűnik, hogy aurával járó refrakter migrénben, nyitott foramen ovale esetén a nyílás zárása után a havi migrénes napok száma nem csökken. A nemzetközi munkacsoport szerint folytatni kell a vizsgálatot, de végleges vélemény ebben a kérdésben egyelőre nem mondható.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.