hirdetés

Mellékhatásjelentés mobileszközökön

Az EMA a mobileszközökre kifejlesztett programokkal szeretné javítani a gyógyszermellékhatások bejelentési arányát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az IMI (Innovative Medicines Initiative) program keretében már több éve vizsgálja a mobileszközök és a közösségi média (Facebook és Twitter) alkalmazhatóságát a nemkívánatos gyógyszerhatások bejelentése kapcsán. 

hirdetés

A kezdeményezés neve RADR (Recognise Adverse Drug Reactions) és elvileg az új technológia alkalmas lehet arra, hogy a betegek, orvosok és ápolók pontos és időszerű információkkal szolgáljanak a gyógyszerek hatásos és biztonságos használatával kapcsolatosan. Tavaly év végén az EMA egy workshopot tartott a RADR eddigi tapasztalatairól, lássuk az eredményeket és fejlesztési lehetőségeket!

Mobileszközökre fejlesztett alkalmazások eredményei

A program keretében eddig három országban (Anglia, Horvátország, Hollandia) bocsátottak az érintettek rendelkezésére olyan mobil applikációkat, amelyek segítségével a nemkívánatos gyógyszerhatások (ADR) közvetlenül az illetékes nemzeti hatóság felé jelenthetők. Az applikáció képes arra, hogy a bejelentéseket összegezze, azokról összefoglalót készítsen, illetve elmentse az egyes bejelentéseket. Kezdetben legalábbis ez volt az a cél, amelyre az alkalmazást kifejlesztették, de viszonylag hamar észrevették, hogy az applikáció még számos dologra használható: például egészen kiváló kommunikációs célokra. Az alkalmazással közvetlenül az illetékes hatóságoktól hívhatók le a generikus biztonsági információk, hírek, például mely készítmények vannak megfigyelési listán, beállíthatók bizonyos termékekhez kapcsolódó hírek, valamint követhetők a nemzeti hatóságokhoz benyújtott ADR-ek statisztikái is. Az alkalmazást sokkal többen töltötték le, mint amennyi ADR-bejelentés érkezett, ezért az EMA él azzal a feltételezéssel, hogy az emberek egy jelentős hányada az alkalmazást pont a kommunikációs lehetőségek miatt használta. Hollandiában az applikáció növelte a bejelentők számát, ám érdekes módon koreloszlásuk változatlan maradt. A hagyományos bejelentési űrlapokhoz képest az alkalmazást úgy alakították ki, hogy az ADR-ek gyorsan és könnyen bejelenthetők legyenek, ennek érdekében viszont kissé le kellett rövidíteni, azaz bizonyos mezőket ki kellett hagyni az űrlapról. Ezért a kauzalitás megállapítására sajnos kevesebb adat áll rendelkezésre, mint a hagyományos módszer esetében.

A közösségi média elemzésének eredményei

Az EMA a program során a Twitter és a Facebook közösségi oldalak adatait elemezte az adatbiztonság érdekében oly módon, hogy a begyűjtést követően a személyes adatokat már nem lehetett visszafejteni. A Facebookról 2012 márciusától 2015 októberéig, azaz három és fél éven keresztül gyűjtöttek adatokat, jelenleg pedig más adatforrások bevonását is vizsgálják, például betegfórumok, Reddit stb. Az említett időszakban 3 millió nyilvános posztot gyűjtöttek be, melyek 55%-a azonnal eltávolításra került (spamek). A maradék 2%-át sikerült proto-ADR-ként azonosítani, azaz olyan információként, mely valamilyen értelemben hasonló lehet a nemkívánatos gyógyszerhatásokhoz. A posztokat angol, spanyol és francia nyelven elemezték, majd a posztok a MeDRA kódszótárba kerültek. Kizárólag szöveges tartalmak kerültek elemzésre, a további médiatartalom felhasználása a jövő lehetőségei közé tartozik.

A programok alapján felvázolható jövőbeni lehetőségek:

  • jobb betekintést nyerhetünk a gyógyszerek való életben történő tényleges felhasználásáról;
  • javasolt együttműködni online közösségekkel, például együttműködő betegcsoportokkal;
  • a már meglévő farmakovigilancia eszközök további adatforrásokkal bővíthetők, többféle forrásból szerezhető biztonságossági adatok, így új vagy relatíve ritkán bejelentett ADR-ek azonosíthatók;
  • az ADR-ek vizsgálata során felhasználható a kontextus (életmód, aktivitás stb.);

Az alkalmazásokat készítő cégek felmérést készítettek az applikációkat használó érintettek körében, hogy milyen további fejlesztésekkel lehetne megkönnyíteni az adatbevitelt, azaz hogyan lehetne még kényelmesebbé, egyszerűbbé és gyorsabbá tenni a bejelentést. A felhasználók a következő fejlesztéseket javasolták:

  • lehessen lefényképezni a gyógyszer csomagolásának vonalkódját, és a szoftver automatikusan töltse ki a készítményre (termék neve, gyártó, hatáserősség, stb.) vonatkozó mezőket;
  • hangfelismerő funkció a szöveges mezők kitöltéséhez;
  • az applikációk legyenek képesek a közösségen belül más betegek elérésére;
  • több termékspecifikus információ, frissítés, illetve visszajelzés arról, hogy saját bejelentésem milyen hatást okozott a farmakovigilancia rendszerében, mi várható a továbbiakban;
  • a betegek szerettek volna többet megtudni a gyógyszerhez köthető egészégi állapotuk kezelési lehetőségeiről, és szerették volna jobban megérteni állapotukat. Ehhez kapcsolódóan szerettek volna gyakorlati támogatást az ellátás megtervezésében, valamint szívesen látták volna, ha megkönnyítik számukra a kommunikációt az illetékes egészségügyi szakemberekkel.

Mire használható még a közösségi média?

A közösségi média egyik előnye, hogy a kommunikáció iránya megfordítható, tehát információkat lehet szolgáltatni a betegek részére a mellékhatások kezeléséről vagy az életminőség növelésével kapcsolatosan. A betegek eddig megfigyelt viselkedése alapján valószínűsíthető, hogy posztjaikban többet fognak foglalkozni az életminőséget érintő témákkal, míg a súlyosságot elsősorban az egészségügyi szakemberek bejelentései alapján lehet pontosabban megállapítani. Továbbra sem világos azonban, hogy a betegek valóban használják-e majd a közösségi médiát az ADR-ek jelzésére, illetve, hogy mekkora arányban lesznek hajlandók bejelenteni a nemkívánatos mellékhatásokat. Lehetőség van azonban olyan információk megszerzésére, mint például a rekreációs termékek használata, hogyan befolyásolhatja az életmód az ADR-ek megjelenését (kontextus), gyógyszer-ellátottsági problémák felderítése, valamint az öngyógyítási módszerek, házi orvoslási praktikák azonosítása.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.