Messze még a COVID-19-cel szembeni nyájimmunitás

Az USA felnőtt korú lakosságának kevesebb mint 10%-ában voltak kimutathatók SARS-CoV-2-vel szemben termelődött ellenanyagok, ami messze nem elegendő nyájimmunitás kialakulásához.

A The Lancet című lap cikke szerint a szakértők jelentős része a szeroprevalenciát tekinti a legátfogóbb módszernek a COVID-19-járvány adott közösségen belüli terjedésének nyomonkövetésére. A szeroprevalencia azon személyek százalékos arányát jelzi egy populáción belül, akikben antitestek vannak jelen egy adott infekciós ágenssel, jelen esetben a COVID-19-pandémiát okozó SARS-CoV-2 vírussal szemben. A szeropozitív személyek vérében a fertőzés bekövetkezte után 1–3 héttel többnyire mérhető koncentrációban mutathatók ki az ellenanyagok. A szeroprevalencia-vizsgálatok azonban sok nehézséget és buktatót rejtenek, mivel random vérvételeket igényelnek az adott közösségen belül, így a marginalizált etnikai csoportok körében is, ahol nyelvi megértési nehézségek, illetve komorbiditások nehezíthetik a helyes következtetések levonását.

A kaliforniai Stanford University kutatói dialízisre szoruló betegek körében mérték a SARS-CoV-2 vírussal szembeni ellenanyagok jelenlétét. Ezektől a betegektől korábban már nyertek plazmát további vizsgálatok céljaira, így a COVID-19-szeroprevalencia felmérése potenciálisan reprezentatívabb lehetett, mint más közösségi alapú felméréseké. A dialízisre szoruló betegek nagy valószínűséggel egy olyan betegcsoportot alkotnak, akiknél az átlagosnál nagyobb a COVID-19 kockázata, hiszen például idősebbek a teljes populáció átlagéletkoránál, illetve nagyobb arányban vannak közöttük a marginalizált etnikai csoportok képviselői.

A munkacsoport 28.503, véletlenszerűen kiválasztott dializált beteg plazmamintáját vizsgálta meg 2020 júliusában. Az egészségügyi nyilvántartás anonim áttekintésével gyűjtöttek információkat a résztvevők életkoráról, neméről és etnikai hovatartozásáról. A dializált betegek populációjának tagjai idősebbek voltak, a csoportot nagyobb arányban alkották a férfiak, illetve nagyobb százalékban tartoztak a fekete bőrű vagy hispán etnikumba, mint az Egyesült Államok átlagos felnőtt populációja.

Az elemzés azt igazolta, hogy a COVID-19-fertőzéssel diagnosztizált személyek között viszonylag alacsony a szeropozitivitás aránya: az átlagpopuláció adataihoz illesztve azt találták, hogy a népesség körülbelül. 9,3%-ában mutathatók ki SARS-CoV-2-vel szembeni antitestek, illetve a pozitívnak bizonyult személyek 9,2%-a kapta meg a COVID-19 diagnózisát. A szerzők azt is megjegyzik, hogy a szeroprevalencia igen széles határok között változhat az ország egyes régióiban: például lényegesen magasabb az északkeleti régióban, mely az USA COVID-19 által leginkább sújtott régiója, ahol a dializált populáció hozzávetőleg 27,2%-a szeropozitív, míg a nyugati államokban ez az arány mindössze 3,5% körül van.

A fenti adatok arra figyelmeztetnek, hogy az USA népessége még nagyon messze van a nyájimmunitás elérésétől, amennyiben továbbra sem áll rendelkezésre hatásos vakcina. A szakértők becslése szerint a populáció közel 70%-ának kell megkapnia a vakcinát vagy szervezetének vírus elleni antitesteket termelnie ahhoz, hogy a nyájimmunitás révén hatékonyan gátat lehessen vetni a vírus terjedésének.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.