Mesterséges intelligenciával mérhető a metabolikus szindróma súlyossága

Egy 3D testszkennert és egy mobilapplikációt fejlesztettek ki a metabolikus szindróma súlyosságának mérésére.

A European Heart Journal - Digital Health folyóiratban augusztus 15-én jelent meg a Mayo Clinic kutatóinak cikke, amelyben mesterséges intelligenciát alkalmaztak egy eredetileg a ruházati ipar számára kifejlesztett 3D testtérfogat-szkennerben a metabolikus szindróma kockázatának és súlyosságának megállapítására. Az eredmények szerint az eszköz használata pontosabb alternatívát kínál az orvosoknak a betegség kockázatának más mérőszámokkal, például a testtömegindexszel (BMI) és a derék-csípő aránnyal történő megállapításához képest.

A metabolikus szindróma szívrohamhoz, stroke-hoz és más súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, és az amerikai lakosság több mint egyharmadát, világszerte pedig az emberek negyedét érinti. Az állapotnak nincsenek széles körben elfogadott szűrési stratégiái. A metabolikus szindrómában szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, kognitív és májbetegségek. A mai klinikai gyakorlatban a metabolikus szindrómát akkor diagnosztizálják, ha az alábbi öt állapotból legalább három fennáll: hasi elhízás, magas vérnyomás, magas trigliceridszint, alacsony HDL-koleszterinszint és magas éhomi vércukorszint.

“Óriási szükség lenne a metabolikus szindróma kockázatának és súlyosságának megbízható, megismételhető mérésére” - nyilatkozta Dr. Betsy Medina Inojosa, a tanulmány első szerzője. “A testtömegindex-mérések és a testzsírt és izomzatot mérő bioimpedancia-skálák sok ember esetében pontatlanok, más típusú vizsgálatok pedig nem állnak széles körben rendelkezésre.”

Az eszköz kifejlesztéséhez a kutatók 1280 önkéntes segítségével tanítottak be és validáltak egy AI algoritmust. Az önkéntesek a betanítást megelőzően több vizsgálaton estek át, köztük 3D-s testtérfogat-szkenneléseken, szabványosított klinikai kérdőívek kitöltésén, vérvizsgálatokon és hagyományos, a testalkattal kapcsolatos egyéb méréseken. További 133 önkéntesről a Select Research myBVI nevű mobilalkalmazásán keresztül elöl- és oldalnézetből készítettek képeket, hogy később rajtuk teszteljék az eszköz képességét annak értékelésére, hogy az adott személyeknek van-e metabolikus szindrómájuk, és ha igen, mennyire súlyos.

“Ez a kis elemszámú tanulmány kimutatta, hogy a betegek testtérfogat indexének 3D-s képalkotással történő digitális mérése rendkívül pontos alak- és térfogatmérést tesz lehetővé azokban a kritikus régiókban, ahol az egészségtelen zsigeri zsír lerakódik, például a has és a mellkas területén” - fejtette ki Dr. Francisco Lopez-Jimenez, a cikk társszerzője.

A vizsgálatok a csípő, a fenék és a lábak térfogatát is rögzítik - ez a mérőszám az izomtömeggel és az „egészséges” zsírral kapcsolatos. A kulcsfontosságú régiók testtérfogatára vonatkozó 3D-s információk - akár a nagyméretű, helyhez kötött 3D-s szkennerről, akár a mobilalkalmazásból - pontosan jelezték a metabolikus szindróma jelenlétét és súlyosságát, invazív vizsgálatok helyett képalkotás segítségével. A jövőre nézve a következő lépés az alanyok mintájának kiszélesítése lesz, hogy a módszert szélesebb populáción is validálni lehessen.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

3D body scanner with AI predicts metabolic syndrome risk

Prediction of presence and severity of metabolic syndrome using regional body volumes measured by a multisensor white-light 3D scanner and validation using a mobile technology

Irodalmi hivatkozás:

Betsy J Medina Inojosa et al, Prediction of presence and severity of metabolic syndrome using regional body volumes measured by a multisensor white-light 3D scanner and validation using a mobile technology, European Heart Journal - Digital Health (2024). DOI: 10.1093/ehjdh/ztae059

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.