hirdetés

Az elhízás és a metabolikus szindróma eszközös kezelése

Egy sebészeti beavatkozás nélkül, endoszkóposan behelyezhető eszköz állati modellekben jelentősen csökkentette a testsúlygyarapodást és javította az inzulin hasznosulását. 

 

hirdetés

A Gut folyóiratban január 18-án jelent meg a King’s College London kutatóinak cikke, amelyben egy olyan endoszkópos eszközt ismertetnek, amely rendkívüli hatékonyságot mutatott olyan állapotok kezelésében, mint a súlyos elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szteatohepatitisz (MASH). 

A ForePass nevű új fejlesztés egy olyan, átmenő csatornával ellátott gyomorballon, amely egy gyomorkapu-sztentben és egy rugalmas bélvezetékben folytatódik, így az invazív műtétek hatásmechanizmusát imitálja sebészeti beavatkozás nélkül. További fontos tulajdonsága, hogy az eszköz kivehető, azaz a beavatkozás reverzibilis. A ForePass hatásosságának vizsgálata során az eszközt sertésekbe ültették be, és a kontroll csoporthoz képest a kezelt populáció súlygyarapodása az egy hónapos vizsgálati időszak során 79%-kal bizonyult kisebbnek, ami arra utal, hogy ez a módszer lényegesen hatékonyabb lehet az olyan gyakori műtétekhez képest, mint a gyomor-bypass. A vizsgálat során a kontroll csoporttal összehasonlítva a kezelt állatok szervezete jelentős javulást mutatott az inzulin hasznosításában, és a máj glükózszintje is jelentős mértékben csökkent.

“A ForePass orvosi eszköz megváltoztathatja a súlyos anyagcsere-betegségek kezelését. Invazív beavatkozások nélkül, a belső szerveken végzett vágások nélkül utánozza az anyagcsere-műtétek hatásait. Ez az első ilyen jellegű eszköz, és valószínűleg új korszakot nyit a súlyos anyagcsere-betegségek kezelésében” - nyilatkozta a cikk egyik szerzője, Dr. Manoel Galvao Neto. “Ez azért fontos fejlesztés, mivel a betegeknek csak 1%-a választja a bariátriai műtétet annak invazív jellege miatt. Az orvostársadalom izgatottan várja a ForePass készülékkel kapcsolatos közelgő klinikai vizsgálatokat.”

A vizsgálat során a kutatók azt is megfigyelték, hogy a beavatkozás kedvezően változtatta meg a székletben található mikrobiom összetételét, azaz növelte a metabolikus jóléttel asszociálható baktériumok mennyiségét. Ezek az eredmények a súlyos elhízás (obezitás), a cukorbetegség és a MASH kezelésében igen fontosak, ezen kórképek javulását jelzik.

“A tanulmány eredményei rendkívüliek és példátlanok. Megtudtuk, hogy a ForePass alkalmazása még a metabolikus kórképek kezelésére végzett műtéteknél is hatékonyabb lehet. A hagyományos kezelések, beleértve a gyógyszereket is, a magasabb BMI-vel rendelkező egyének esetében nem elégségesek. A ForePass azért is emelkedik ki a többi megoldás közül, mivel sebészeti beavatkozás nélkül, egy egyszerű endoszkópos behelyezést követően kínálja azok előnyeit. Így vonzó lehetőség lehet azon milliók számára, akik vonakodnak a műtéttől. Forradalmasíthatja a súlyos elhízás és az inzulinrezisztenciával összefüggő kórképek, például a cukorbetegség és a különböző májbetegségek kezelését” - nyilatkozta Geltrude Mingrone, a cikk egyik társszerzője.

A ForePass kialakítását úgy tervezték meg, hogy csökkentse a táplálékfogyasztást, ami jelentős súlycsökkenést eredményez, és az ételt az emésztőrendszeren belül mélyebbre, a bélbe irányítja. Ez a folyamat jelentősen javítja az inzulinrezisztenciát, hatékonyan kezelve vagy potenciálisan visszafordítva a cukorbetegséget és az olyan súlyos májbetegségeket, mint a MASH.

Az eszköz fejlesztője, a Keyron a ForePass klinikai vizsgálatainak megkezdését tervezi, amelyek várhatóan 2025 elején indulnak. Amennyiben a klinikai vizsgálatok embereknél is megerősítik az állatokon tapasztalt biztonságosságot és hatékonyságot, az eszköz az elkövetkező évtizedekben forradalmasíthatja a súlyos elhízás kezelését.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Incisionless device could revolutionize treatment for diabetes, liver disease and severe obesity

ForePass endoscopic bypass device for obesity and insulin resistance—metabolic treatment in a swine model

Irodalmi hivatkozás:

Giulia Angelini et al, ForePass endoscopic bypass device for obesity and insulin resistance—metabolic treatment in a swine model, Gut (2023). DOI: 10.1136/gutjnl-2023-331335

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.