hirdetés

Miért magasabb az inzulinrezisztencia az elhízott férfiaknál?

A zsírszövet inzulinra adott reakciójában mutatkozó különbségek magyarázhatják, hogy miért gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség az elhízott férfiaknál, mint a nőknél.

hirdetés

A Dr. Daniel P. Andersson endokrinológus vezette munkacsoport (Karolinska University Hospital Huddinge, Stockholm, Svédország) megállapította, hogy a zsírszövet inzulinrezisztenciája nagyobb és a szabad zsírsavak szintje a vérben magasabb a férfiaknál. Azt is feltárták, hogy ez nem a tárolóképességben mutatkozó nemi különbségekkel függött össze, hanem azzal, hogy a 30-asnál nagyobb testtömegindexű (BMI) férfiak izolált zsírsejtjeinek 10-szer nagyobb inzulinkoncentrációra volt szüksége ahhoz, hogy a trigliceridek szabad zsírsavakká és glicerinné történő lebomlását blokkolja, továbbá azt is, hogy ez a blokkoló mechanizmus a férfiaknál kevésbé volt hatékony, mint a nőknél.

Az idei Európai Elhízási Kongresszuson (ECO) és egyidejűleg az International Journal of Obesity című folyóiratban is közzétett eredmények (https://www.nature.com/articles/s41366-024-01501-x) részbeni magyarázatot adhatnak arra, hogy miért gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség a férfiaknál, mint a nőknél.

Az inzulin szerepe a bőr alatti hasi zsír tárolásában és felszabadításában

Az inzulin kulcsszerepet játszik mind a lipidek tárolásának (a keringésből származó szabad zsírsavak trigliceridekké történő átalakulása a zsírsejtekben), mind a felszabadulásának (a trigliceridek szabad zsírsavakká történő lebomlása a keringésben) serkentésében. Inzulinrezisztencia esetén a lebontás gátlása kisebb, és több szabad zsírsav kerül a keringésbe. A raktározási aktivitás is kisebb mértékű, ami szintén növeli a keringésben maradó szabad zsírsav mennyiségét. A szerveknek ezért krónikusan küzdeniük kell az adipocitákból származó zsírsavfelesleggel, ami az izmok glükózfelvételének csökkenéséhez, a máj glükogenezisének növekedéséhez és a hasnyálmirigy inzulinszekréciójának csökkenéséhez vezet. Ez viszont további hiperglikémiát, a glükózfelvétel további csökkenését és a zsírsejtekben a trigliceridek lebomlásának növekedését eredményezi, amit a szerzők „ördögi körként” jellemeztek.

 

A férfiak és nők közötti kulcsfontosságú különbségek

A férfiak és nők közötti funkcionális különbségek felderítése érdekében 2344 nő és 787 férfi (átlagéletkor 44 év; átlagos BMI 35) bőr alatti hasi zsírszövetében mérték meg a zsírszövet inzulinrezisztencia indexét (AdipolR). A férfiaknál magasabb AdipoIR-értékeket találtak, mint a nőknél (P<0,0001), de csak azoknál, akiknek a BMI-je ≥ 30 volt (azaz elhízottak voltak). Ezt az összefüggés  résztvevők fizikai aktivitási szintjétől, kardiometabolikus betegségétől, illetve nikotinfogyasztásától függetlenül is fennmaradt.

Andersson és munkatársai ezután 259 elhízással élő nő és 54 férfi alcsoportjának biopsziáiból izoláltak adipocitákat, hogy összehasonlítsák az inzulin hatását e különböző csoportok zsírsejtjeire. Azt találták, hogy a férfiak zsírsejtjeiben a nőkkel összehasonlítva 10-szer nagyobb inzulinkoncentrációra volt szükség a trigliceridek zsírsavakká történő lebontásának blokkolásához, és ez a gátlás kevésbé volt hatékony.

A lehetséges következmények mérlegelése

A 2-es típusú cukorbetegség ismerten összefügg a zsírszövetekkel, de nem teljesen világos, hogyan alakul ki a betegség. A zsírszövet puszta eltávolítása nem javítja az inzulinérzékenységet, ezért a szerzők úgy gondolják, hogy valami köze van a zsírsejtek egészségi állapotához, és hogy a jobb glükózszabályozáshoz a zsírsejtek működésének megváltoztatására van szükség. Ez a változtatás történhet gyógyszeres kezeléssel, diétával vagy bariátriai műtéttel, a lényeg, hogy finomhangolja a lipolízist és a lipogenezist ezekben a sejtekben.

Kommentárjában Dr. Gijs Goossens (Maastricht University Medical Center) a testzsír inzulinra gyakorolt szerepével kapcsolatban megemlítette azt a jól ismert tényt, hogy a premenopauzában lévő elhízott nők viszonylag védettek a kardiometabolikus szövődményekkel szemben a hasonló korú és BMI-jű férfiakhoz képest, legalábbis részben a kedvezőbb testzsír-eloszlási mintázatnak köszönhetően, mivel ezeknél a nőknél kisebb a test zsírtartalma és magasabb az inzulinérzékenység a vázizomzatban, és a májban is. „Az a megállapítás, hogy a hasi szubkután zsírszövetben az inzulinrezisztencia kifejezettebb az elhízott férfiaknál, mint a nőknél, további bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az elhízással összefüggő kardiometabolikus szövődmények etiológiájában markáns nemi különbségek vannak” hangsúlyozta. Arra is rámutatott, hogy a férfiak és nők életmódbeli és farmakológiai beavatkozásokra adott válaszok ismert különbségeivel együtt tovább erősíti azt az elképzelést, hogy a nemspecifikus megelőzési és kezelési stratégiák az elhízással élő férfiak és nők esetében egyaránt több egészségügyi előnnyel járhatnak.

Forrás:

Arner, P., Viguerie, N., Massier, L. et al. Sex differences in adipose insulin resistance are linked to obesity, lipolysis and insulin receptor substrate 1. Int J Obes (2024). https://doi.org/10.1038/s41366-024-01501-x

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.