hirdetés

Stresszhormon a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében

Dán kutatók eredményei szerint a GDF15 stresszhormon jelentősen növeli az inzulinérzékenységet, így szerepe lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

hirdetés

A Cell Metabolism folyóirat augusztus 8-án közölte a University of Copenhagen kutatóinak cikkét, amelyben a GDF15 (growth differentiation factor 15) hormon és az inzulinérzékenység kapcsolatáról számolnak be. Eredményeik szerint a GDF15 jelentősen javította az inzulinhasznosulás hatékonyságát állati modellszervezetekben.

A GDF15 hormon nem ismeretlen a kutatók körében, mivel a legkülönbözőbb fiziológiai hatások, állapotok során kerül kiválasztásra a szervezetben: koncentrációja megnő például fizikai aktivitás során, az öregedés hatására, valamint azoknál az embereknél is, akik túlsúlyosak vagy olyan komoly betegségekkel küzdenek, mint a rák vagy különböző szívbetegségek. Várandós nőknél a hormon szintje a normálisnál 100-szor magasabb. Általánosságban elmondható, hogy minél jobb valakinek a fizikai kondíciója, nyugalmi állapotban annál alacsonyabb a GDF15 szintje a véráramban.

Ezek alapján akár azt is el lehetne mondani, hogy a GDF15 az általános egészség inverz biomarkerének tekinthető, hiszen szintje minél alacsonyabb nyugalmi állapotban, általában annál jobb az adott személy egészségi állapota. Csakhogy ennyire nem egyszerű a helyzet, mivel a hormon elég különösen viselkedik: sokféle hatásra indul meg a kiválasztása anélkül, hogy értenénk egyrészt az okát, másrészt az általa kifejtett hatást.

Világszerte több mint 500 millió ember szenved cukorbetegségben, és körülbelül 2,6 milliárdan túlsúlyosak. Mindkét csoportban közös, hogy az inzulin hormon közel sem működik olyan jól náluk, mint az egészséges, normál testsúlyú embereknél. A kutatók az új gyógyszerek és kezelések kifejlesztése érdekében régóta kutatják azokat a folyamatokat, amelyek az inzulin működését befolyásolják az emberi szervezetünkben.

A mostani kutatás során a Koppenhágai Egyetem Táplálkozástudományi, Torna- és Sporttudományi Tanszékének (NEXS) kutatói azt vizsgálták, hogy a GDF15 hogyan befolyásolja az inzulinérzékenységet rágcsálókban.

Az eredmények szerint a GDF15 jelentős mértékben javítja az egerek és patkányok inzulinérzékenységét, így az állatok jobban tudták szabályozni a vércukorszintjüket és az izmaikban lévő energiát.

A tanulmány első szerzője, Dr. Erik Richter professzor szerint a fokozott inzulinérzékenység az egészség fontos mutatója, és kritikus a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a szív-érrendszeri betegségek elkerülése szempontjából, ezért a GDF15 rágcsálókban kifejtett jótékony hatásának felfedezése érdekes távlatokat vet fel. Korábbi vizsgálatok többek között már kimutatták, hogy a hormon hatására az elhízott rágcsálók fogytak, mivel a hormon étvágycsökkentő hatást fejt ki. Ebben a vizsgálatban a kutatók azt akarták kideríteni, hogy a sovány rágcsálóknak is előnyös volt-e a GDF15 hormon adagolása, még ha alkalmazása nem is jár testtömegcsökkenéssel. Az eredmények szerint a GDF15 alacsony dózisban, kétnaponta, hat napon keresztül történő alkalmazása is fokozta az inzulinhasznosulás hatékonyságát.

"Mivel a GDF15 meglehetősen nagy dózisára van szükség az étvágy megfékezéséhez, sovány rágcsálóink nem fogytak az általunk adott alacsony adagok következtében, inzulinérzékenységük azonban javult. Kiderült, hogy elsősorban a májban és a zsírszövetben fokozódott az inzulinérzékenység, és nem az izmokban, ahogy eredetileg arra számítottunk" - nyilatkozta Richter.

A magas inzulinérzékenység kedvező egészségügyi mutató, mert a csökkent inzulinérzékenység - az úgynevezett inzulinrezisztencia - megterhelően hat a hasnyálmirigy inzulinelválasztására, és többek között a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A mostani vizsgálat azért fontos, mert a GDF15 hormon étvágycsökkentő képességét korábban embereken is tesztelték magas dózisú adagolással, csakhogy az eredmények nem lettek túlságosan kedvezőek, mert  mellékhatásként hányinger lépett fel. A sovány egereken és patkányokon folytatott vizsgálatok a hormon alacsony dózisú adagolásának hatásosságát értékelték, és ezek az eredmények egyelőre nagyon biztatóak, de azt, hogy a GDF15 valóban növeli-e az inzulinérzékenységet emberekben is, még tanulmányozni kell.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

GDF15 hormone found to make insulin work better

GDF15 increases insulin action in the liver and adipose tissue via a β-adrenergic receptor-mediated mechanism

Irodalmi hivatkozás:

Kim A. Sjøberg et al, GDF15 increases insulin action in the liver and adipose tissue via a β-adrenergic receptor-mediated mechanism, Cell Metabolism (2023). DOI: 10.1016/j.cmet.2023.06.016

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.