hirdetés

Mitokondriumok funkcióvesztése súlyos elhízásban

A zsírsejtekben található mitokondriumok szétesése és funkcióvesztése az elhízás egyik legfontosabb következménye. 

hirdetés

A Nature Metabolism folyóiratban január 29-én jelent meg a University of California San Diego School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben az elhízás során a mitokondriumok funkcióvesztésének bekövetkezését és a folyamatot szabályozó molekulát sikerült megfigyelni.

Korunk egyik világjárványa a súlyos elhízás (obezitás): az elhízott emberek száma 1975 óta csaknem megháromszorozódott. Míg az olyan életmódbeli tényezők, mint a nem megfelelő étrend és a testmozgás hiánya is szerepet játszanak az elhízás kialakulásában és progressziójában, mára azt is sikerült tisztázni, hogy az elhízás során anyagcsere-rendellenességek is fellépnek. A mostani vizsgálat során a kutatóknak sikerült leírniuk, hogy az elhízás hogyan hat a mitokondriumokra, sejtjeink létfontosságú energiatermelő struktúráira.

A most közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy amikor egereket magas zsírtartalmú étrenddel etettek, a zsírsejtjeikben lévő mitokondriumok kisebb mitokondriumokra szakadtak szét, amelyek csökkent zsírégető kapacitással rendelkeztek. Felfedezték továbbá, hogy ezt a folyamatot egyetlen gén irányítja. Amikor ezt a gént törölték az egerekből, meg tudták védeni őket a túlzott súlygyarapodástól, még akkor is, ha ugyanazt a magas zsírtartalmú étrendet ették, mint más egerek.

“A túlzott táplálékfogyasztából eredő kalóriatöbblet súlygyarapodáshoz vezethet, és egy olyan anyagcsere-kaszkádot is beindíthat, amely csökkenti az energia képződésének hatásfokát, ez pedig még kedvezőtlenebbé teszi az elhízás hatásait” - nyilatkozta Alan Saltiel, a kutatásban részt vevő egyik professzor. “Az általunk azonosított gén kritikus szerepet játszik az egészséges testsúly és az elhízás közötti átmenetben.”

Az elhízás, amely az Egyesült Államokban már a felnőttek több mint 40%-át érinti, akkor jelentkezik, amikor a szervezetben túl sok zsír halmozódik fel. Ez elsősorban a zsírszövetben tárolódik, ami normális esetben fontos mechanikai előnyöket biztosít a létfontosságú szervek kipárnázásával és a hőszigeteléssel, de emellett fontos anyagcsere-funkciókat is ellát, például hormonokat és olyan szignálmolekulákat bocsát ki, amelyek más szöveteket utasítanak az energia elégetésére vagy tárolására. A kalóriaegyensúly felborulása esetén viszont a zsírsejtek energiaégetésre való képessége romlani kezd, és ez az egyik oka annak, hogy a már elhízott emberek számára nehéz lehet a fogyás. Az elhízást övező legnagyobb rejtélyek közé tartozik, hogy ezek az anyagcsere-rendellenességek hogyan kezdődnek, kialakulásuknak mi az első lépése.

A kérdés megválaszolásához a kutatók egereket etettek magas zsírtartalmú étrenddel, és megfigyelték, hogy ez az étrend milyen hatást fejt ki a zsírsejtjekben (adipocitákban) található mitokondriumokra. Szokatlan jelenséget fedeztek fel: a magas zsírtartalmú étrend fogyasztása után az egerek zsírszövetének egyes részeiben a mitokondriumok fragmentálódtak, sok kisebb mitokondriumra osztódtak, amelyek kevesebb zsírt égettek el.

A kutatók amellett, hogy felfedezték ezt az anyagcsere-hatást, azt is észrevették, hogy ezt a folyamatot egyetlen molekula, a RaIA aktivitása szabályozza. (A Ral GTPázok a Ras szupercsalád tagjai, amelyek számos sejtfolyamatban vesznek részt. Korábban már kimutatták, hogy a RalA inzulin hatására aktiválódik a zsírsejtekben, és kölcsönhatásba lép az exocisztakomplex tagjaival, hogy a GLUT4 vezikulumokat a plazmamembránhoz irányítsa dokkolás és az azt követő fúzió céljából, ami fokozott glükózfelvételhez vezet.) A RaIA is számos funkcióval rendelkezik, többek között ez a molekula segít lebontani a mitokondriumokat olyan esetekben, amikor azok rosszul működnek. Az új eredmények szerint ennek a molekulának a túlzott aktivitása zavarja meg a mitokondriumok normális működését.

“Úgy tűnik, hogy a RaIA krónikus aktiválása kritikus szerepet játszik az elhízott zsírszövet energiafelhasználásának elfojtásában. Ennek a mechanizmusnak a leírásával egy lépéssel közelebb kerültünk olyan célzott terápiák kifejlesztéséhez, amelyek a zsírégetés fokozásával lesznek képesek csökkenteni a súlygyarapodást, és kezelni az ehhez kapcsolódó anyagcserezavarokat.”

A RaIA-val asszociált gén deléciójával a kutatók meg tudták védeni az egereket az étrend okozta súlygyarapodással szemben. A biokémiai folyamatok mélyebb feltárása során a kutatók megállapították, hogy az egerekben a RaIA által szabályozott fehérjék közül néhány analóg azokkal a humán fehérjékkel, amelyek az elhízással és az inzulinrezisztenciával kapcsolatosak, ami arra utal, hogy hasonló mechanizmusok lehetnek az emberi elhízás hátterében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

How obesity dismantles our mitochondria: Study reveals key mechanism behind obesity-related metabolic dysfunction

Obesity causes mitochondrial fragmentation and dysfunction in white adipocytes due to RalA activation

Irodalmi hivatkozás:

Xia, W., Veeragandham, P., Cao, Y. et al. Obesity causes mitochondrial fragmentation and dysfunction in white adipocytes due to RalA activation. Nat Metab (2024). https://doi.org/10.1038/s42255-024-00978-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.