hirdetés

Bélbaktériumokkal az inzulinrezisztencia kialakulása ellen

Egyértelműen hasznos és káros baktériumokat is sikerült azonosítani inzulinrezisztenciában szenvedő betegeknél.

hirdetés

A Nature augusztus 30-án közölte a Japánban működő RIKEN Center for Integrative Medical Sciences (IMS) kutatóinak cikkét, akik olyan bélbaktériumokat fedeztek fel, amelyek segíthetnek az inzulinrezisztencia kialakulásának megakadályozásában, így protektív hatásúak lehetnek a kóros elhízás (obezitás) és a 2-es típusú cukorbetegség ellen. A Hiroshi Ono professzor vezette kutatócsoport az emberi széklet mikrobiomjának genetikai és metabolikus elemzését végezte el, majd elhízott egereken végzett vizsgálatokkal igazolta megállapításait.

Az inzulin a hasnyálmirigy által a vércukorszintre válaszul felszabaduló hormon, normál esetben segít eljuttatni a cukrot az izmokba és a májba, hogy azok felhasználhassák az energiát. Ha valakinél inzulinrezisztencia alakul ki, az azt jelenti, hogy az inzulin nem tudja elvégezni a feladatát, ennek következtében több cukor marad a vérében, de a hasnyálmirigy nem pihen, továbbra is inzulint termel. Az inzulinrezisztencia elhízáshoz, prediabéteszhez és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Bélrendszerünkben baktériumok trilliói élnek, amelyek közül sokan lebontják az általunk elfogyasztott szénhidrátokat, amikor azok egyébként emésztetlenül maradnának. Bár sokan felvetették, hogy ez a jelenség összefügg az elhízással és a prediabétesszel, ez a kérdés továbbra sem tisztázott, mivel nagyon sokféle baktérium létezik, és a metabolizmusukra vonatkozó adatok igen hiányosak. Ohno és csapata a RIKEN IMS-ben végzett átfogó munkájukkal ezt a hiányosságot próbálták orvosolni, és a vizsgálatok során felfedeztek több olyan baktériumcsoportot, amely segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében.

A kutatók első lépésben annyi anyagcsereterméket vizsgáltak meg, amennyit csak ki tudtak mutatni több mint 300 felnőtt által a rendszeres egészségügyi vizsgálatok során leadott székletmintákból. Ezeket hasonlították össze az ugyanezen emberektől kapott inzulinrezisztencia-szintekkel. Feltűnő volt, hogy a magasabb inzulinrezisztencia összefüggött a székletben található szénhidrátok normálisnál nagyobb mennyiségével, különösen az olyan monoszacharidok esetében, mint a glükóz, a fruktóz, a galaktóz és a mannóz.

Ezt követően pontosabban is feltérképezték a vizsgálatban résztvevők bélmikrobiomját, valamint a mikrobiomok inzulinrezisztenciával és a székletből származó szénhidrátokkal való kapcsolatát. A magasabb inzulinrezisztenciával rendelkezők bélrendszerében több baktérium volt a “c” taxonómiai rendből, mint más rendekből. Emellett a Lachnospiraceae baktériumokat tartalmazó mikrobiomok és a széklet normálisnál magasabb szénhidrátszintje között kapcsolatot fedeztek fel. Ezzel ellentétben az inzulinrezisztencia és a monoszacharidok szintje alacsonyabb volt azoknál a résztvevőknél, akiknek a beleiben több Bacteroidales típusú baktérium volt.

A kutatócsoport ezután laboratóriumi sejtkultúrában, majd egerekben vizsgálta meg a baktériumok közvetlen hatását az anyagcserére. A sejtkultúrákban a Bacteroidales rendbe tartozó baktériumok ugyanazokat a monoszacharidokat fogyasztották, amelyeket a magas inzulinrezisztenciával rendelkező emberek székletében találtak, de közülük is az Alistipes indistinctus faj fogyasztotta a legtöbb féle monoszacharidot. A kutatók ezután elhízott egereken vizsgálták meg, hogy a különböző baktériumokkal való kezelés hogyan befolyásolja a vércukorszintet. Azt találták, hogy az A. indistinctus adagolása csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát.

Ezek az eredmények párhuzamot mutattak az embereknél tapasztalt jelenségekkel, és a későbbiekben akár a diagnózisra, akár a kezelés során is hasznosak lehetnek, mivel az inzulinrezisztenciával mutatott összefüggés miatt a bélben élő Lachnospiraceae baktériumok jelenléte jó biomarker lehet a prediabéteszre. Hasonlóképpen, az A. indistinctus-t tartalmazó probiotikumokkal való kezelés javíthatja a glükózintoleranciát a prediabéteszben szenvedő betegeknél.

Bár a legtöbb vény nélkül kapható probiotikum jelenleg nem tartalmazza a tanulmányban azonosított baktériumokat, Ohno óvatosságra int, amennyiben később esetleg ilyen készítmények elérhetővé válnának: "Ezeket az eredményeket humán klinikai vizsgálatokban kell igazolni, mielőtt az inzulinrezisztencia kezelésére bármilyen probiotikumot kezdenénk ajánlgatni".

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A type of gut bacteria may protect against the development of obesity and type-2 diabetes

Gut microbial carbohydrate metabolism contributes to insulin resistance

Irodalmi hivatkozás:

Takeuchi, T., et al. (2023). Gut microbial carbohydrate metabolism contributes to insulin resistance. Nature. doi.org/10.1038/s41586-023-06466-x.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.