hirdetés

Milyen antikoagulánst használjunk? 2.

Az adherencia kulcskérdés az új antikoagulánsok esetében, mivel ezek féléletideje viszonylag rövid. Dr. Goldstein azt mondja, életfontosságú a tökéletes adherencia, sokkal inkább, mint a warfarinnál, amelynek féléletideje sokkal hosszabb. 

hirdetés

„Ha csak egy adagot kihagynak a betegek, megnő az embólia veszélye – én magam is tapasztaltam ezt” – mondta. Ez azért is fontos kérdés, mivel ezeket a gyógyszereket a viszonylag idősebb korosztályhoz tartozók fogják használni. Az orvosoknak szigorúan a betegek lelkére kell kötniük az adherencia jelentőségét, míg a warfarin esetében egy kihagyott adag nem sokat számít.”

Hozzátette, hogy az új gyógyszerek ára súlyosbítja a helyzetet.”Ezek drága szerek. Attól tartok, hogy lesznek betegek, akik azt mondják majd, hogy megengedhetik maguknak őket, el is kezdik szedni a gyógyszert, de később a költségek miatt meggondolják magukat, de ezt nem mondják meg orvosuknak, és ezzel nagyon megnövelik a stroke kockázatát.”

Dr. Turpie és dr. Goldstein másként vélekednek a vérzés kockázatáról is. Dr. Turpie nem aggódik különösen ezek miatt. „A hatóságok elégedettek voltak a vérzéses adatokkal” – mondta. „Jól tudjuk, hogy az új gyógyszerek mellékhatásait az orvosok sokkal lelkiismeretesebben jelentik be, mint a régiekét. Gyakran találkozunk vérzéssel a warfarin mellett is, de csak ritkán jelentjük be ezeket.”

A következő kérdés az, hogy ha úgy döntünk, hogy betegünknek adható valamelyik új szer, melyiket válasszuk a három közül. A klinikai adatok szerint mindhárom előnyösebb a warfarinnál, de profiljuk némileg különbözik.

Dr. Goldstein megjegyezte, hogy bár mindhárom szer csökkentette az IKV gyakoriságát a warfarinhoz képest, csak a dabigatran csökkentette szignifikánsan a trombotikus stroke kockázatát, és csak az apixaban eredményezte a halálozás és a nagy vérzés kockázatának csökkenését. A dabigatran és a rivaroxaban mellett gyakoribb volt a gasztrointesztinális vérzés, az apixaban mellett viszont nem.

Figyelembe kell venni az adagolás kérdését is. A rivaroxaban előnye, hogy elegendő belőle napi egy adag, a dabigatranból és az apixabanból viszont napi két dózisra van szükség.

Dr. Goldstein rámutatott, hogy a veseelégtelenség mindhárom szer esetében probléma, és módosítani kell adagjukat, ha a kreatinin clearence alacsony, míg a warfarin veseelégtelenségben is használható.

Arról, hogy a három gyógyszer közül melyiket érdemes választani, dr. Goldstein ezt mondta: „Mivel nincsenek a gyógyszereket közvetlenül összehasonlító vizsgálatok, a közvetett összevetésekre tudunk csak támaszkodni, ami messze nem ideális helyzet. Azt hiszem, figyelembe kell venni minden vizsgálat apró részleteit is, és ezek alapján kell eldönteni, hogy melyik szer a legjobb egy adott betegnek.”

Dr. Turpie úgy gondolja, hogy a három gyógyszer nagyon hasonló, és a legtöbb különbség, amit kimutattak köztük a vizsgálatok során, nem a gyógyszereknek maguknak, hanem a vizsgálat jellemzőinek (kísérleti terv, betegszám stb.) tudható be. „Mindemellett a X faktor gátlók kevésbé függnek a vesebeli kiválasztástól és úgy látszik, hogy kevesebb gasztrointesztinális mellékhatásuk van. Én úgy gondolom, hogy ha egy betegnek veseelégtelensége van vagy hajlamos a gasztrointesztinális problémákra, akkor a rivaroxaban vagy az apixaban jobb választás, mint a dabigatran.” „Azt hiszem, hogy a két X faktor gátló gyakorlatilag egyenértékű, azonban sok betegnél előnyösebb lehet a rivaroxaban, mivel azt naponta csak egyszer kell alkalmazni.”

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.