hirdetés

Mind több fiatal nő van infarktusveszélyben: a FAST-MI study tanulságai

A statisztikák szerint az infarktus következtében beszállított fiatal nők között a dohányosok aránya drámaian nőtt 1995 és 2010 között. Az obezitás ebben az időszakban ugyancsak gyakoribbá vált, de a kutatók szerint ez kisebb ártalmat jelent.

hirdetés

Négy francia infarktusregiszter összesített adatai kiemelt előadásként hangzottak el a European Society of Cardiology idei kongresszusán, de az eredmények megjelentek a Journal of the American Medical Association (JAMA) hasábjain is. A „French Registry of Acute ST-Elevation and NonST-Elevation Myocardial Infarction” (FAST-MI) adatait Nicholas Danchin ismertette, a szerzők népes társaságának képviseletében.

Danchin professzor a sajtótájékoztatón is elmondta, hogy „Két, ellenkező irányú trend érvényesül. Az idősek között, akiket tradicionálisan nagy kockázatú betegeknek tartottunk, az infarktusmortalitás csökken, mert az elsődleges prevenció határozottan kedvezően alakul, miközben a gyorsabb szakintézetbe kerülés és a primer PCI eredményeként az ellátás szignifikánsan hatásosabb. Ugyanakkor a fiatalabb korosztályban, különösen a 60 évesnél fiatalabb nők körében, az infarktus gyakorisága növekszik, kiváltképp azok csoportjában, akik dohányoznak.”

Az előadó hangsúlyozta, hogy az egész munkacsoportot meglepte az infarktusok számának növekedése a nem idős nők körében. „Korábban úgy véltük, hogy ez igen kis kockázatú csoport, és egyéb rizikófaktoraik általában nincsenek is, csak a cigaretta. Azzal mindenki tisztában volt, hogy mind több fiatal nő dohányzik, és vizsgálatunk egyértelműen igazolta, hogy ez mennyire súlyos kockázati tényező. Itt van tehát egy új betegcsoport, amelyiket a megelőzés üzenetével bombázni kell.”

A FAST-MI tanulmány négy francia infarktusregiszter adatait összesítette, melyek 1995 és 2010 között gyűjtötték a kórházba kerülő betegeket, összesen 6707 esetet. A vizsgálat időszakában a ST-eleváció miatt fölvett betegek mortalitása 13,7%-ról 4,4%-ra csökkent. A halálozás a férfiak csoportjában 9,8%-ról 2,6%-ra, a nőknél 23,7%-ról 9,8%-ra változott.

A STEMI-betegek életkora 66,2 évről 63,3 esztendőre mérséklődött. Ez a változás az ST-elevációs infarktus miatt fölvett fiatal nők arányának növekedéséből adódott. Az ilyen betegek, akiknek nem volt magas vérnyomása, cukorbetegsége vagy hiperkoleszterinémiája, tették ki döntően az infarktus miatt kezelésre kerülő, nem idős nők számának emelkedését.

Tény, hogy a fiatal infarktusos nők az összes, szívinfarktus miatt őrzőszobában fekvő betegnek csupán 7-8%-át teszik ki, de 15 évvel ezelőtt ez a szám legfeljebb 2-3% volt.

Danchin professzor fölhivja a figyelmet arra a jelenségre, hogy a 60 évesnél fiatalabb nők, akik ST-elevációs infarktust kapnak, 1995-ben csak 12%-ot jelentettek, most ez már 25%. Még feltűnőbb, hogy az infarktus diagnózisával hospitalizált, 50 évesnél fiatalabb nők 1995-ben a csoport 3%-át tették ki, 2010-ben ez 11%-ra növekedett. „A legvalószínűbb magyarázat, hogy a fiatal hölgyek körében a dohányzás prevalenciája mind nagyobb lett” – nyilatkozta az előadó.

A cigaretta rosszabb, mint az elhízás

A statisztikák szerint az infarktus következtében beszállított fiatal nők között a dohányosok aránya drámaian nőtt: 1995-ben 37% volt, 2010-ben 73%. Az obezitás ebben az időszakban ugyancsak gyakoribbá vált:18%-ról 27% lett, de a kutatók szerint ez kisebb ártalmat jelent. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy a gyengébb nem tagjai közül sokan azért nem teszik le a cigarettát, mert félnek az elhízástól. Tény, hogy a dohányzó hölgyek testtömegindexe átlagosan 2 ponttal lejjebb van, mint a nem dohányzóké.

Az infarktus korszerű ellátása viszont jelentősen javította a betegek esélyeit. A reperfúziós kezelés gyakorisága a vizsgált időszakban 49%-ról 75%-ra nőtt, a primer PCI gyakorisága pedig 12%-ról 61%-ra 1995 és 2010 között. Sokkal többször használunk béta-blokkolót, ACE-gátlót vagy ARB készítményt, sztatinokat, alvadásgátlókat és alacsony molekulasúlyú heparint.

A FAST-MI előadás végén megemlítették azt is, hogy az akut szívroham túlélési esélyeinek javulásában fontos szerepe van a betegek jól megszervezett, rövidebb idő alatt történő kórházba kerülésének, a rohamkocsik használatának is. A mai medicinának aligha van más területe, amely olyan jelentős mértékű fejlődéssel büszkélkedhetne, mint a kardiológia.

Az összefoglaló alapjául szolgáló közlemény:

Puymirat E, Simon T, et al, for the USIK USIC 2000 and FAST MI Investigators. Association of Changes in Clinical Characteristics and Management With Improvement in Survival Among Patients With ST-Elevation Myocardial Infarction. JAMA 2012. szeptember 12. (előzetes elektronikus közlés). http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1355142, doi: doi:10.1001/2012.jama.11348.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.