hirdetés

Nem hagyható el a sugárkezelés a végbélrák terápiájában

Több mellékhatással járt a sugárterápia agresszívebb kemoterápiával történő helyettesítése.

hirdetés

A Journal of Clinical Oncology folyóiratban június 4-én jelent meg az American Society for Radiation Oncology (ASTRO) kutatóinak cikke, amely a PROSPECT klinikai vizsgálat eredményeit foglalta össze. Ebben a vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a lokálisan előrehaladott végbélrák standard terápiája során (amely preoperatív sugárterápiából és alacsony dózisú kemoterápiából áll) elhagyható-e a sugárkezelés, amelyet a kezdeti kemoterápiára jól reagáló betegeknél egy agresszívebb kemoterápiával (FOLFOX) helyettesítenének. A kutatók nullhipotézise az volt, hogy amennyiben a kemoterápia önmagában is hatásosnak bizonyult a betegség kezelésében, a sugárterápia el is hagyható a standard kezelés során. A vizsgálat fő megállapítása, hogy bár a hatásosság tekintetében nem jelentkezett szignifikáns különbség, a sugárterápia mégsem hagyható el, mivel az agresszívebb kemoterápiás eljárás miatt jelentősen megnő az életminőséget befolyásoló mellékhatások aránya.

A fázis II. PROSPECT intervenciós klinikai vizsgálatba (NCT01515787) összesen 1191 beteget vontak be az Egyesült Államok, Kanada, Izrael és Svájc több mint ezer vizsgálóhelyén. A komparátor karon a standard 5FUCMT kezelést alkalmazták (5-fluorouracil/kapecitabin és sugárterápia) míg a vizsgálati karon a FOLFOX (5-fluorouracil, oxaliplatin és leukovorin) terápiában részesültek a betegek.

Az eredmények szerint a két karon a kezelések hatásossága között nem volt szignifikáns különbség, viszont a FOLFOX karon 41%, míg a standard terápiás karon 23% volt a jelentős mellékhatások előfordulási gyakorisága, ezért a kutatók véleménye szerint a sugárterápia nem hagyható el.

A kizárólag kemoterápiában részesülő betegeknél a fokozott toxicitás az alábbi mellékhatásokat eredményezte: szorongás, étvágytalanság, székrekedés, depresszió, nyelési nehézség, légszomj, ödéma, fáradtság, hányinger, hányás és neuropátia. A további nyomon követés során ezek a tünetek ugyan javulást mutattak, de a hosszabb távú mellékhatások, különösen a neuropátia eredményei még nem teljesen ismertek.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a vizsgálatot szándékosan a végbélrák stádiumainak viszonylag szűk spektrumában lévő betegekre korlátozták, és az eredmények nem vonatkoznak a nagy daganatokkal, a végbél végbélnyíláshoz közel elhelyezkedő tumorokkal vagy többszörösen megnagyobbodott nyirokcsomókkal rendelkező betegekre. A FOLFOX karon a betegek 10%-ánál szelektív sugárkezelésre is szükség volt, így a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy ha a betegek csak a kemoterápiát választanák is, még mindig van 10% esély van arra, hogy sugárkezelésre is szükség lesz, attól függően, hogy a daganat mennyire reagál jól a kemoterápiára.

A szerzők szerint minden onkológiai kezelés célja a hatékonyság maximalizálása a mellékhatások minimalizálása mellett. A végbélrák esetében három standard kezelés létezik: kemoterápia, sugárterápia és műtét. A PROSPECT vizsgálat célja az volt, hogy szelektíven elhagyják a sugárkezelést, miközben a kemoterápiás és a sebészeti eljárást továbbra is alkalmazzák. Ezzel párhuzamosan egy másik vizsgálat is folyamatban van, amelyben a sebészeti beavatkozást hagyják el, miközben a kemoterápiát és a sugárkezelést is megtartják. A műtét szelektív elhagyása egyre népszerűbb megközelítés, amely a szervek megőrzése révén a betegek életminőségét is javíthatja, de azoknál a betegeknél, akiknél a cél a műtét elkerülése, továbbra is szükség van mind a kemoterápia, mind a sugárkezelés alkalmazására.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

PROSPECT trial expands treatment options for patients with resectable rectal cancer

Preoperative Treatment of Locally Advanced Rectal Cancer

Patient-Reported Outcomes During and After Treatment for Locally Advanced Rectal Cancer in the PROSPECT Trial (Alliance N1048)

PROSPECT: Chemotherapy Alone or Chemotherapy Plus Radiation Therapy in Treating Patients With Locally Advanced Rectal Cancer Undergoing Surgery

Irodalmi hivatkozás:

Ethan Basch et al, Patient-Reported Outcomes During and After Treatment for Locally Advanced Rectal Cancer in the PROSPECT Trial (Alliance N1048), Journal of Clinical Oncology (2023). DOI: 10.1200/JCO.23.00903

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.