hirdetés

Nem tartós a tetoválás, mégis veszélyes

Az ideiglenes tetoválás, az úgynevezett hennafestés több egészségi kockázatot hordoz, mint azt az emberek gondolják – áll az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) jelentésében.

hirdetés

Sokan azt hiszik, hogy ha egy bőrfestés csak átmeneti – mindössze néhány napig vagy hétig marad a bőrön −, akkor annak nem lehetnek hosszú távú egészségi kockázatai. Linda Katz, a FDA kozmetikumokkal és festékekkel foglalkozó hivatalának vezetője másként látja: „Csak mert a testfestés idővel eltűnik, nem jelenti azt, hogy egyben ártalmatlan is.”

A tipikus tetoválással szemben, amikor a festékpigmenteket a bőr mélyebb rétegeibe viszik be, a hennafestést csak a bőrfelszínen alkalmazzák. A fogyasztók ugyanakkor olyan késői reakciókról számolnak be, amikor a hatások időintervalluma messze túlmutat azon az időn, amíg a festék a bőrön van. A reakciók rögtön a festék bőrre vitelét követően jelentkezhetnek, de sokszor jóval később alakulnak ki.

A FDA mellékhatás-regiszterébe (MedWatch) számos jelentés futott be olyan személyektől, akik korábban hennafestést csináltattak magukra.

Az alábbi mellékhatások fordultak elő:

  • a bőr felhólyagosodása,
  • bőrpír,
  • napfénnyel szembeni érzékenység,
  • kiemelkedő vörös kiütések,
  • tartós hegesedés.

A tünetek egyes esetek annyira súlyosak voltak, hogy sürgősségi ellátást tettek szükségessé.

A henna eredetileg egy tisztán növényi eredetű anyag, melyet bőr- és körömfestésre használtak, de gyapjút is színeztek vele. Manapság azonban a „fekete henna” már többféle összetevőt, például kátránytartalmú fekete hajfestéket is tartalmazhat. Ezt azért adják a hennához, hogy a bőrfestés sötétebb legyen és hosszabb ideig a bőrön maradjon. Az így hozzáadott plusz alkotóelem gyakran p-feniléndiamint (PDD) tartalmaz, mely súlyos bőrreakciókat idézhet elő.

A fekete henna azért különösen veszélyes, mert a legtöbb országban semmilyen szabályok nem vonatkoznak az ideiglenes tetoválásra, ezért senki nem ellenőrzi a tetoválást készítők munkájának minőségét, illetve az ezzel kapcsolatos kockázatokat.

Az egyik esetben egy 5 éves lánygyermeknél alakult ki extrém fokú bőrpír a hennafestés után két héttel. Az édesapja így beszélt erről: „Először egy kicsit ideges lettem, amikor megtudtam, hogy a beleegyezésem nélkül tetoválás került a gyerekre. De amikor később kivörösödött és viszketni kezdett a bőre, majd hólyagok jelentek meg rajta, akkor teljesen magamon kívül voltam.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.