hirdetés

Noninvazív tesztek nem alkoholos szteatohepatitiszben

Az American Association for the Study of Liver Diseases San Francisco-i éves találkozóján egy kutató arról számolt be, hogy két noninvazív teszttel követni lehet a máj fibrózisának javulását nem alkoholos szteatohepatitiszben.

hirdetés

Dr. Arun Sanyal (Virginia Commonwealth Egyetem, Richmond, Va., USA) szerint a randomizált, kontrollált vizsgálatból származó adatok elemzése igazolta, hogy a vérben levő markerek is tükrözhetik a máj állapotváltozásait nem alkoholos szteatohepatitiszben (NASH) és helyettesíthetik a májbiopsziát. Azonban mindenképp szükség van a két marker – amelyeket FIB-4-nek, illetve APRI-nek neveznek – diagnosztikus hasznosíthatóságának további vizsgálatára.

Mindkét marker ugyanis megfelelően specifikus, de nem eléggé szenzitív. „Ha csökken a szintjük, az orvos azt érezheti, hogy jó úton jár, de ha nem csökken, akkor nem tudható, hogy javult-e a máj állapota.”

Fontos, hogy találjunk ilyen markereket – mondta –, mivel a fibrózis követésének arany standardja ma a biopszia, ami nem csak invazív, de „potenciálisan meg is ölheti a beteget, ami egy diagnosztikus teszt esetében borzasztó”. A betegek sem könnyen vehetők rá az ismételt biopsziákra, így kezelésük hatása nehezen követhető.

Az említetteken túl is feltétlenül szükséges jobb módszereket találni a fibrózis változásának megállapítására – kommentálta az eredményeket dr. Stephen Harrison, (Brooke Army Egészségügyi Központ, San Antonio), a tudományos ülés egyik moderátora. Emlékeztetett arra, hogy biopszia variabilitásának akár 40%-a a levett minta méretétől és a biopszia minőségétől függ.

„Egyszóval, ha találnánk egy olyan szérum markert vagy képalkotási markert, amely előrejelzi a változást és összefügg a kimenetellel, az maga lenne a Szent Grál” – mondta dr. Harrison.

Dr. Sanyal érdekes adatai azonban nem volt elegendőek ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le belőlük, mivel az elemzés post hoc történt, és a vizsgálat statisztikai ereje nem volt szignifikáns.

Dr. Sanyal és munkatársai három olyan diagnosztikus marker teljesítményét vetették össze a biopsziával megállapított kimenetellel, amelyeket az ún. FLINT vizsgálatban alkalmaztak (e vizsgálat során az obetikolsav [OCA, obetocholic acid] és a placebo hatását hasonlították össze).

A FLINT vizsgálat kimutatta, hogy az OCA-val – egy farnesoid X receptor ligandummal – történő 72 hetes kezelés visszaállíthatta a nem cirrotikus NASH egyes hisztológiai markereinek normális értékét.

A vizsgálat során ismételt biopsziákat végeztek, és többször meghatározták három diagnosztikus marker – az AST (aszpartát aminotranszferáz): vérlemezke arány index (APRI, AST:platelet ratio index), a fibrózis-4 (FIB-4) és a nem alkoholos zsírmáj fibrózis pontszám (NFS, non-alcoholic fatty liver disease fibrosis score) – értékét.

A három noninvazív marker szintjét a kezelés előtt, majd a kezelés 24., 48. és 72. hetében határozták meg, és 200 betegen sikerült elvégezni mind a kezelés előtti, mind a 72. heti biopsziát (102 OCA, 98 placebo).

Az elemzés szerint az APRI-nak és a FIB-4-nek volt valamelyes diagnosztikus értéke, de az NFS-nek nem.

Az idő múlásával például az OCA-t kapó betegekben csökkent az APRI és a FIB-4 értéke, míg a placebót kapó személyekben stabil maradt a szintjük. Az NFS szintje minden betegnél stabil maradt.

A Wilcoxon-próba azt mutatta ki, hogy:

  • Ha a 24. hétre 10%-kal csökkent a FIB-4 medián értéke, akkor a 72. hétre legalább egy stádiummal javult a fibrózis a biopszia szerint.
  • Ha a 24. hétre 34%-kal csökkent az APRI medián értéke, akkor a 72. hétre legalább egy stádiummal javult a fibrózis.
  • Ezek a kapcsolatok a p=0,04, illetve a p=0,03 szinten szignifikánsak voltak.

Másrészt viszont a fibrózis súlyosbodásával egyik marker értéke sem változott számottevően.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.