hirdetés

NORDIC diéta: egészséges északi étrend

A dán kutatók által kidolgozott „nordic” étrendet később számos skandináv dietetikus igyekezett továbbfejleszteni. Most egy finn munkacsoport eredményei kaptak figyelmet. Az északi diéta a bőr alatti zsírszövetben csökkenti olyan gének aktivitását, amelyek sajátos gyulladásos folyamatokban vesznek részt.

hirdetés

Amikor a mediterrán étrend egészségügyi okokból utánzásra méltónak bizonyult és Európa-szerte népszerűvé vált, Dániában is megkísérelték bevezetni, de ez nem nagyon sikerült. Thomas Meiner Larsen, a Kopenhágai Egyetem kutatója a népszerű helyi Noma étterem séfjeivel kidolgozott egy olyan menüsort, amely a dán szokásoknak, gasztronómiai hagyománynak jól megfelelt, és így alakult ki a nordic étrend, 15 ételcsoport összefoglalásával. Arra is figyeltek, hogy az évszaknak megfelelően minimálisra csökkentsék az élelmiszerek szállítását és lehetőleg a helyi termékeket használják.

Az OPUS tanulmányban l8 elhízott férfi és nő (derékkörfogat >94 cm, illetve >80 cm)vett részt, akik randomizáltan 26 hétig vagy nordic diétán (n=113), vagy hagyományos dán étrenden (n=68) éltek. A nordic menü évszakonként három receptsorból állt, 180 recept fölhasználásával, a dán receptkönyvben 99 tétel szerepelt. Az átlagos súlycsökkenés a nordic szerint étkező csoportban 4,7±0,5 kg, a dán étrenden 1,5±0,5 kg volt (p=0,001). A nordic étrend hatására kifejezettebben csökkent a szisztolés és diasztolés vérnyomás (–5,1/–3,2 Hgmm), mint a dán diétán.

Ebben az évben a Kelet-finnországi Egyetem Közegészségügyi Intézete által vezetett vizsgálat újabb érvet közölt a nordic diéta egészséget javító hatása mellett. Az új tanulmányt a skandináv országokban szervezett Nordic SYSTDIET Study részeként folytatták, és az eredményeket az American Journal of Clinical Nutrition közölte. A metabolikus szindróma miatt kezelt betegek a vizsgálat három központjából (Kuopio, Lund, Oulu) származtak. A középkorú férfiak és nők legalább két klinikai jellemzővel rendelkeztek a metabolikus tünetcsoportból (hipertónia, emelkedett vércukorszint, abnormális vérlipidszint, súlytöbblet).

A vizsgálat 18–24 hetes időtartama során a résztvevők fele randomizáltan nordic étrenden volt (teljes kiőrlésű kenyérfélék, zöldségek, gyökérzöldségek, bogyós és egyéb gyümölcsök, sovány tejtermékek, repceolaj és hetenként három alkalommal hal), a kontrollcsoport pedig kis rosttartalmú gabonaféléket, kenővajat kapott, halat csak korlátozott mértékben fogyasztott. A vizsgálati alanyokat kérték, hogy testsúlyuk ne változzon, és a vizsgálati időszakban valóban így is történt. A zsírszövetből a vizsgálat kezdetén és végén vettek szövetmintát, és génvizsgálat is ekkor történt.

A szubkután zsírszövetben 128 különböző gén funkciójában észleltek különbséget a nordic diétán lévő és a kontrollcsoport tagjai között. Az egészségjavító nordic étrend hatására a metabolikus szindróma miatt kezelt betegek zsírszövetében a testsúly változása nélkül is csökkent a gyulladással összefüggő gének expressziója. A kutatók hangsúlyozzák: az a tény, hogy az étrend hatása a gyulladásos gének esetében súlycsökkenés nélkül érvényesült, igen jelentős fölismerés az érelmeszesedés és egyéb folyamatok kezelése szempontjából. Érthető, hogy a nordic diéta nemzetközi idézettsége a finn tanulmány megjelenése óta rendkívüli módon megnőtt.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.