hirdetés

Öreg vér még nem vén vér!

A gyakorlatban sok klinikusban az a benyomás alakult ki, hogy a frissen levett vér többet ér, mint az, amit a megengedett időtartamig tároltak. Négy ország hat intézetében harmincezernél több beteg transzfúziós kezelése arra utal, hogy a korábban levett vérkészítmények ugyanúgy megfelelnek a célnak, mint a friss vér.

hirdetés

A transzfúziós kezelés a korszerű medicina egyik leggyakoribb, gyakran életmentő beavatkozása. A nemzetközi szabályok szerint 17–65 esztendős, egészséges emberekből nyert és megfelelően tárolt vérkészítményekből, világszerte milliónyi egység kerül a transzfúziós központokba, és a sérülések, betegségek miatt rászoruló betegek számára életmentő lehet a megfelelően indikált vérvolumen alkalmazása.

A transzfúziós kezelést is végző klinikai osztályokon kialakult az a benyomás, hogy a frissen levett vér hatása felülmúlja a hosszabb ideje tárolt vérkészítményét. A nemzetközi szakirodalomban az elmúlt két évtizedekben 40-nél is több közlemény foglalkozott ezzel a témával, de számos, nem megfelelően megválaszolt szempont miatt a kérdés továbbra is nyitva maradt.

Most a világ legtekintélyesebb orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte a hamiltoni (Ontario, Kanada) McMaster Egyetem munkatársainak dolgozatát, mely a nemzetközi szakirodalom számos kiválósága szerint végre választ ad erre a kérdésre. A Nancy Heddle professzor vezetésével 17 tagú munkacsoport által írt dolgozat a négy ország hat intézetéből 31 497 felnőtt beteg transzfúziós kezelése során nyert adatokat ismerteti. A vizsgálatban részt vevő négy ország: Ausztrália, az Egyesült Államok, Izrael és Kanada.

A vizsgálat 2012 áprilisában kezdődött és 2015 októberében fejeződött be. Pragmatikus, randomizált, kontrollált vizsgálati terv szerint dolgoztak. A teljes csoport randomizálása után 6761 személyt kizártak a vizsgálatból, mert nem feleltek meg a vizsgálat minden feltételének. Az elsődleges elemzés során a 0 és az A vércsoportú betegek adatait értékelték, mert csak az e két csoportba tartozók esetében lehetett a levétel után rövid idővel transzfundált, illetve a hosszabban tárolt vérkészítmények között a tárolási időben legalább 10 napos különbséget biztosítani. A primer vizsgálati végpont a kórházon belüli mortalitás volt.

Az értékelésnél 6936 beteg került a rövid időn belül felhasznált vért kapó csoportba és 13 922 beteg a hosszabb ideig tárolt vérrel transzfundált csoportba. Az előbbi csoport átlagosan 13 napig tárolt, az utóbbi csoport átlagosan 23,6 napig konzervált vért kapott. A frissebb vérrel transzfundált betegek közül 634-en haltak meg (9,1%), a hosszabb ideig tárolt vérrel kezeltek csoportjában 1213 fő (8,7%) volt a mortalitás. Amikor minden vércsoport, diagnózis, kórház és ország adatait összemérték, akkor sem volt a két csoport között statisztikailag szignifikáns különbség.

Kiegészítő statisztikai elemzést végeztek három, diagnosztikai alapon kialakított csoporton is: a szívsebészeti kezelésben részesülők, az őrzőszobában meghaltak, illetve a rosszindulatú daganat miatt elhunyt betegek csoportján. A régebben levett és a frissebb vérrel kezelt csoport mortalitása között itt sem volt értékelhető különbség.

„A transzfúzió gyakran használt orvosi kezelés – hangsúlyozták a vizsgálók. – A vértárolási eljárások fejlődése lehetővé tette, hogy a vér a beadás előtt akár 42 napig is eltartható legyen. A szokásos technika az, hogy a leghosszabb ideje tárolt készítményt adjuk be, de a tárolás közben biokémiai, strukturális és funkcionális változások történhetnek a vérben. Vizsgálatunk azt bizonyítja, hogy a rövid ideig tárolt vérkészítmény nem hatásosabb, mint a vérbankban korábban elhelyezett vér: az öregedésnek egy darabig a vér is ellenáll…”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.