hirdetés

Orvosi laboratórium a beteg bőre alatt

Egy tűvel a bőr alá juttatható nanotechnikai eszközzel öt fontos laboratóriumi paraméter folyamatosan és megbízhatóan mérhető. A parányi műszer 4 év múlva már a mindennapi gyakorlatban is segítheti a betegek személyre szabott kezelését.

hirdetés

Az emberi test valóságos vegyi üzem: ezernyi anyagot termel és a vér útján eljuttatja a test minden részébe. Ezek az anyagok igen sok fontos információt hordoznak egészségi állapotunkról: ezeket igyekszünk laboratóriumi vizsgálatok útján időnként megtudni.

Svájcban a Nino-Tera tudományos program a különböző kutatási területen dolgozó szakértők tudását igyekszik egyesíteni a lehető leghatékonyabb munkára. Most az Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) külön beszámolóban ismertette a számítógépes szakemberek, elektronikai területen dolgozók, illetve biológusok és orvosok közös kutatómunkájának eredményét: a beteg emberek bőre alá beültethető, parányi kémiai laboratóriumot. A beszámoló írott formáján kívül a témát a Design, Automation, and Test in Europe (DATE 13) konferencián ismertették Giovanni de Micheli és Sandro Carrara, a munkacsoport vezetői előadták, hogy a kutatók jelenleg a komplex műszer tökéletesítésével foglalkoznak, de azt már sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy az így nyert adatok kitűnően egyeznek a legkorszerűbb, nagy orvosi laboratóriumokban végzett mérések értékeivel.

A műszer csupán néhány köbmilliméter méretű eszköz, mely egyidejűleg ötféle, biológiai jelentőségű anyag meghatározására alkalmas. A parányi szerkezetet tű segítségével a has vagy valamelyik végtag bőre alá juttatják. Ez a laboratórium egyik része. A másik rész bankkártya nagyságú lap, mely kétféle dolgot tud: a bőrön keresztül tized wattnyi áramot juttat a beültetett műszerbe, ugyanakkor rádióhullámok útján fölveszi a mérési adatokat és továbbítja a kezelőorvos mobiltelefonjára, illetve számítógépére.

A bőr alá helyezett műszer szenzorai ugyancsak különlegesek. A vércukor, az ATP vagy a laktát méréséhez külön érzékelő tartozik, melyek felszínét enzimbevonat fedi. Ezzel bármilyen, biológiailag fontos anyag vérszintje meghatározható. A gond egyelőre az, hogy az enzimek élettartama korlátozott: az eddigi adatok szerint legfeljebb másfél hónapig működőképesek, aztán cserére van szükség. Az implantátum azonban olyan apró, hogy bármikor kicserélhető.

A kutatók meggyőződése, hogy ez a műszer alapvetően megváltoztathatja a diagnosztikát és a terápiát egyaránt. Kezdődő cukorbetegség esetén folyamatosan monitorozható a vércukorérték hullámzása, összefüggése az étkezéssel, a bevezetett terápiával. Ezzel a technikával valóban lehetséges a személyre szabott gyógykezelés.

Az onkológusok is nagyon érdeklődnek, mivel a kemoterápia során szükség van rendszeres vérvizsgálatra az adag optimális kormányzására. Általánosságban ez a műszeres lehetőség rendkívüli esélyt ad a krónikus kórfolyamatok előrehaladásának követésére vagy a kezelés tolerálhatóságának mérésére. Arra a lehetőségre is fölhívják a figyelmet, hogy akut coronaria-esemény előtt a vérben már jóval előbb megjelennek különböző metabolitok, és erre a nanotechnikán alapuló műszer figyelmezteti az orvost és a beteget egyaránt.

A munkacsoport vezetői úgy látják, hogy ez a mérőműszer 4 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.