hirdetés

Pajzsmirigyszűrés: igen-nem?

Mivel a pajzsmirigybetegség rejtett, fel nem ismert formája is számos betegséggel társulhat, újra és újra felvetődik – legalábbis az Egyesült Államokban – a pajzsmirigy hormonjainak szűrésszintű vizsgálata, de ezt a jelenlegi adatok szerint semmi sem indokolja. 

hirdetés

Az Egyesült Államok női lakosságának kb. 5%-ánál, férfi lakosságának 3%-ánál áll fenn szubklinikai formában valamilyen pajzsmirigy működési zavar, és a teljes lakosság kb. 0,5%-ánál valamilyen nem diagnosztizált, rejtett pajzsmirigybetegség. Szubklinikai pajzsmirigy működési zavarról beszélünk, ha a thyreoidea stimuláló hormon (TSH) szintje a normál érték (0,45 – 4,50 mlU/l, hazánkban labortól és életkortól függően rendszerint 0,4 – 6,0 mlU/l) egység alatt vagy fölött van. Rejtett a pajzsmirigybetegség, ha a pajzsmirigyhormon (a szabad thyroxin trijódthyroninnal vagy nélküle) szintje abnormális. Egyes vizsgálatok szerint a szubklinikai hypothyreoidizmushoz a koronáriabetegség és a kongesztív szívelégtelenség a a szubklinikai hyperthyreoidizmushoz pedig valamennyi szívbetegség, koronáriabetegség, a pitvarfibrilláció és a csökkent csontdenzitás megnövekedett kockázata társulhat. A rejtett pajzsmirigybetegség negatívan befolyásolja a kardiovaszkuláris-, a muszkuloszkeletális-, a gasztrointesztinális rendszereket és a bőrt, de a klinikai megjelenés igen változatos lehet, és a pajzsmirigyműködés eltéréseinek súlyosságától függ. A pajzsmirigybetegségek szűrésének az lenne a feladata, hogy a szubklinikai, vagy a nem diagnosztizált, rejtett működési zavarokat kimutassa, ami jelentősen csökkentheti a kedvezőtlen következmények kialakulását.

2004-ben az U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy javasolja, vagy épp elvesse a pajzsmirigy-szűrést. Hasonló eredményre jutott több vezető szakmai fórum is.

A pajzsmirigyre ható gyógyszerek eladásai az utóbbi években drámaian megnőttek az USA-ban. Az IMS Institute for Healthcare Informatics 2011. áprilisi beszámolója szerint a levothyroxin receptek száma 2006-tól 2010-re 49,8 millióról 70,5 millióra emelkedett. Egy másik beszámoló szerint a közösségekben élő 65 év feletti szubklinikai hypothyreoidizmusban szenvedők pajzsmirigyhormon fogyasztása több mint kétszeresére, 8,1%-ról 20,0%-ra nőtt 1989 és 2005 között (Somwaru).

A pajzsmirigybetegségek és kezelések jelentős növekedése ismét felvetette a szűrés kérdését. 2014. október 28-án az Annals of Internal Medicine-ben online megjelent közleményében az USPSTF ismét elégtelennek találta a bizonyítékokat bármilyen ajánlás megtételére és további kutatásokat javasol a pajzsmirigyszűrések és kezelések előnyeinek és hátrányainak felmérésére. Dr. J. Bruin Rugge vezetésével (Oregon Health Science University, Portland) a kutatók szisztematikusan átnézték a MEDLINE-ban és a Cochrane adatbázisban a szubklinikai és a nem diagnosztizált, rejtett hypothyreoidizmusban és hyperthyreoidizmusban szenvedő felnőttek szűréséről és kezeléséről szóló, az angol nyelvű szakmai irodalomban található randomizált, kontrollált valamint megfigyeléses vizsgálatokat.

A kutatókat az érdekelte, hogy vajon a szűrés csökkenti-e a morbiditást és a mortalitást, jár-e veszélyekkel, és a szűrésen kiemelt betegeknél milyen a végső kimenetel? Nem találtak olyan vizsgálatot, melyben a szűrt vagy a nem szűrt személyeknél tapasztalt előnyöket, vagy hátrányokat hasonlították volna össze, és nem találtak olyan vizsgálatot sem, amelyben a szűrésen kiemelt, nem diagnosztizált rejtett hypothyreiodizmus kezelt eseteit és nem kezelt eseteit hasonlították volna össze. 11 vizsgálat és 1 retrospektív analízis foglalkozott a szubklinikai hypothyreoidizmus és 2 a szubklinikai hyperthyreoidizmus kezelésével. Több vizsgálat egyszerűen nem volt megfelelő minőségű. Öt vizsgálatban nem volt különbség a betegek életminőségében a kezeltek és a nem kezeltek (placebo csoport) között. Az eredmények a metabolikus kockázatok tekintetében is vegyesek voltak, pl. a kezeltek és nem kezeltek között nem volt szignifikáns különbség a HDL koleszterin és a triglicerid értékekben.

Szerzők végül megállapították, hogy „a szűrések során azonosítható a szubklinikai pajzsmirigy működési zavar, valamint a nem diagnosztizált rejtett pajzsmirigybetegség, de nem áll rendelkezésre közvetlen bizonyíték arra nézve, hogy a szűrésnek vagy a szűrés elmaradásának előnyei vagy hátrányai lennének”.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Annals of Internal Medicine

3. The Journals of Gerontology 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.