hirdetés

Parkinson-kór kimutatása vérvizsgálattal?

A szegényes diagnosztikai lehetőségek miatt a Parkinson-kór felismerése és kezelése késlekedést szenved, ezért egy hatásos diagnosztikai rendszer alapvetően befolyásolhatná a Parkinson-kór gyógyítását.

hirdetés

A a Nature Scientific Reports-ban megjelent tanulmányukban Dr. Kohei Ihara (Kobe University, Japan) és munkatársai hangsúlyozzák, hogy eddig nem álltak rendelkezésre olyan diagnosztikai módszerek, vagy biomarkerek, amelyek a szubjektív motoros tünetek hiányában is kimutatnák a betegséget. Szerintük egy új, vérvizsgálaton alapuló próba segítségével a jövőben majd ki lehet mutatni a Parkinson-kór és egyéb krónikus gyulladásos állapotok meglétét. A citokróm P450 expresszió változásait mérő teszt igen pontos és gyors, és a Parkinson-kór kimutatására szolgáló, jelenleg is vizsgálat alatt lévő próbákhoz képest sokkal egyszerűbben elvégezhető.

Dr. Ihara és munkatársai szerint a citokróm P450 expresszió különböző mintázatai és a hozzájuk kapcsolódó szérum metabolitok összefüggnek a krónikus állapotokkal, ezért jelezhetik ezeket a betegségeket. Ezen állapotok kimutatását az Escherichia coli felszínén expresszált rekombináns P450-ekre alapozták. Az E. coli, a Vivid (fluoreszcens szubsztrát) és a vérszérum összekeverése után a kutatók mérni tudják a Vivid bomlási reakció gátlásának mértékét, ami a P450-el összefüggő szérum-metabolitok expressziójától (ha vannak) függ.

Colitis ulcerosás és diabeteses egér-modelleken történt néhány ígéretes kísérlet után egy Parkinsonos patkány-modellen végeztek vizsgálatokat. Négy P450-nel társult gátlási arány kiértékelése során 0,814-0,914-es AUC („area-under-the-curve”) értékeket kaptak. A P450-ösök közül kettő a betegség tüneteinek romlásával kapcsolatos volt, és a P450 gátlási próba segítségével a Parkinson-kóros patkányokat és a kontroll patkányokat meg lehetett különböztetni.

Ezután 20 Parkinsonos betegen és 20 egészséges önkéntes kontroll betegen végeztek eset-kontroll vizsgálatot. 12 féle P450-t vizsgáltak, melyek közül három esetében jelentős különbségeket mértek a Parkinsonos és a kontroll betegek között, az AUC 0,740 és 0,775 közé esett. Mindhárom P450 enzim szorosan összefüggött a betegség Hoehn & Yahr-féle beosztáson mérhető stádiumával, de a tünetek súlyosságát és gyakoriságát nem közölték.

A technika pontosságának növelése érdekében egy logisztikus regressziós modellt hoztak létre a három közül kettő P450 felhasználásával, amivel 0,910 AUC-t kaptak. A további vizsgálatok alapján a P450-gátlás próbával különbséget tudtak tenni a Parkinsonos és az Alzheimeres betegek, valamint az egyéb krónikus gyulladásos betegségben szenvedők között.

A P450-gátlás próbát könnyebb és gyorsabb elvégezni, mint bármelyik más assay-t, mivel nincs szükség előkezelésre (mint pl. az exosomák tisztítására), és egyetlen enzimatikus reakcióból áll, ezért alkalmas lehet a mindennapos használatra.

Dr. Douglas Galasko (UC San Diego Health) kommentárjában kifejtette, hogy ez a próba a gyakorlatban leginkább arra szolgálhatna, hogy kimutassa, vagy korán észlelje a szokatlan eseteket. Szerinte a Parkinson-kór „liquid-biopsziával” történő kimutatásának lehetősége valójában még nincs elérhető közelségben, ugyanis nincs egy olyan vérvizsgálaton alapuló biomarker, ami a Parkinsont igazolná, viszont az Alzheimer-kór esetén már ismerünk néhány ígéretes biomarkert. Közelebb áll a befogadáshoz Parkinson diagnózisára az alfa-synuclein akkumulációjának mérése a beteg bőréből vett mintából.

Forrás:

Pass W. Blood-based assay may offer new way of diagnosing Parkinson’s. Medscape Medical News. June 06, 2022.

Ihara K, Oguro A, Imaishi H. Diagnosis of Parkinson's disease by investigating the inhibitory effect of serum components on P450 inhibition assay. Scientific Reports 12, 6622 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-10528-x

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.