hirdetés

Piktogramok a daganatos betegek életminőségének jelzésére

Az ASCO egyik előadása szerint az emojik használata javítja a daganatos betegek életminőségét.

hirdetés

Digitalizált világunkban az élet minden területén találkozhatunk a „modern kor hieroglifáival”, az ún. emojikkal (ejtsd: „emodzsi”, japán eredetű szó), a hangulatot piktogramokkal jelző figurákkal és ábrákkal. Ezek a figurák már nem csupán chatprogramokon, szöveges üzenetekben és elektronikus levelekben tünnek fel, hanem ennél kevésbé szokványos esetekben is szerepet kapnak.

A Mayo Klinikán már a betegek is alkalmazhatnak emojikat saját állapotuk megítélésére, betegségük lefolyásának kifejezésére; a fáradtság, vagy a fizikális állapot ugyanis kiválóan szemléltethető ezekkel az apró hangulatjelekkel. Carrie A. Thompson, a Mayo Klinika orvosa a 2018-as ASCO (American Society of Clinical Oncology) kongresszuson arról számolt be, hogy az emojik ígéretes eszközök a „betegek saját jelentésein alapuló klinikai kimenetel”(PRO, patient-reported outcomes (PRO) megítélésére. A hagyományos, papír alapú, tollal írott jelentések ugyanis sokszor megterhelőek lehetnek a páciensek számára. Az új, emoji skálarendszer alapú, iPhone-ra és Apple okosórákra kifejlesztett applikációk kiküszöbölhetik a papír alapú kérdőívek kitöltésével járó nehézségeket, kiválthatják és kellemesebbé tehetik a betegek számára a kezelőorvos felé történő reflektálást.

A Mayo Klinika tanulmányában Thompson és munkacsoportja 300 rosszindulatú daganatban szenvedő beteget osztott random módon három csoportba: papír, iPhone és Apple okosóra szolgált hangulatuk, állapotuk jelzésére. A betegek 12 héten keresztül a megadott formában válaszoltak fizikai, érzelmi állapotukkal kapcsolatos és általános életminőségüket érintő kérdésekre. Az első csoportba sorolt betegek a papír alapú, tollal írt kérdőíveket hetente töltötték ki, míg a másik két csoportba tartozók heti rendszerességgel válaszolták meg a nekik szánt szöveg alapú kérdőíveket és napi rendszerességgel válaszoltak emoji-alapú kérdésekre. A vizsgálat idejére minden résztvevő páciens Apple okosórát kapott, mely érzékelte és rögzítette napi aktivitásukat és szívritmusukat. A munkacsoport eredményei alapján az emoji alapú jelentések jól korreláltak a hagyományos reflektálással és az okosórák által rögzített mutatók jól tükrözték a betegek fizikális funkcióit és általános életminőségüket. Ezzel szemben az okosóra használók jelentősen kisebb hányadban válaszoltak a heti kérdőívekre, mint az iPhone vagy papír alapú rögzítés mellett.

A tanulmány egyik részvizsgálata során az elmúlt 5 évben diagnosztizált, rosszindulatú daganatban szenvedő pácienseket gyűjtöttek, akik várható túlélése nem haladta meg a 6 hónapot. A résztvevők állapotát iPhone-on és Apple okosórán keresztül követték, melynek során általános egészségügyi állapotukat, fizikai funkcióikat, alvásminőségüket, szociális állapotukat és stressz szintjüket vizsgálták. Az emojik alkalmazását igénylő kérdésekhez a vizsgálatot végző csoport egy 5 figurából álló emoji skálát dolgozott ki, valamint speciális érzelmi állapotok kifejezésére (fáradtság, frusztráció, hála, boldogság) további hangulatjeleket vezetett be. A részt vevő betegek átlagéletkora 53 év volt, daganatos betegségük felfedezése óta átlagosan 14,4 hónap telt el. A pácienseket a fent felsorolt három vizsgálati csoportba sorolták, melyet követően alapvonalbeli jellegzetességeiket kiegyenlítették. A részt vevők már a vizsgálatot megelőzően iPhone használók voltak és 99%-uk rendszeresen alkalmazott számítógépet – 87%-uk heti 5-7 napon. Okosórát ezzel szemben csupán 27%-uk használt a tanulmány megkezdése előtt. A betegek a vizsgálat során átlagosan napi 9,8 órán át viselték Apple órájukat, átlagosan 131,6 napon keresztül. A heti rendszerességű felméréseken való részvételi arány a papír alapú csoportban 76%, az iPhone csoportban 77%, az Apple okosóra csoportban pedig 60% volt. Az idő előrehaladtával mindhárom betegcsoportban folyamatosan csökkent a részvételi arány. A napi emoji felmérésekre adott válaszarány az iPhone csoportban 86%, az okosóra csoportban 69% volt. A tanulmányozott betegek átlagos napi lépésszáma 4419,5 volt, mely csupán minimálisan maradt el egy átlagos amerikai napi lépésszámától. Nagyobb lépésszámot a kevésbé fáradt, jobb fizikális állapotú, jobb általános közérzettel bíró, jobb szociális körülmények között élő és kevésbé alvászavaros betegek körében mértek (P rendre: < .0001, < .0001, < .0001, 0,0127 és 0,0233 voltak). A nagyobb aktivitás száma jobb általános közérzettel társult (P=0,0027) és ezen betegek körében alvászavar is ritkábban mutatkozott (P=0,0167).

Ez a módszer segítheti a betegek és kezelőorvosaik közötti kommunikációt és javíthatja a betegek életminőségét, hiszen specifikus kezelések szükségessége hamarabb látótérbe kerülhet, ami a betegek túlélésének javítását is segítheti – véli a konferencia egyik hozzászólója, Martin J. Taphoorn, holland neuroonkológus szakorvos. Szerinte az emojik alkalmazása segíthet a betegeknek kínosabb, nehezebb témákban is megnyílni. Taphoorn a tanulmány negatívumaiként az Apple okosóra szükségességét és annak mérsékelt alkalmazását említette, valamint felmerült benne az a kérdés is, mely szerint az eltérő kultúrák és korosztályok az adott technikákkal feltehetően nem egyformán képesek érzelmeik kifejezésére, ezáltal megnehezítve az eredmények kielemzését.

A tanulmány szerzői betegek követését 2 évig kívánják folytatni, ezalatt 3 havonta rögzítik az esetleges relapszust, az újbóli kezelés, vagy kórházi ellátás szükségességét, valamint az elhalálozások arányát; a kapott értékeket pedig rendszeresen korreláltatják a betegek fizikális státuszával és saját jelentéseiken alapuló állapotával. Messzemenő következtetések még nem vonhatók le a vizsgálatból, egyelőre a munkacsoport annyit tud biztonsággal kijelenteni, hogy a betegek fizikális és általános állapotára vonatkozó jelentésekre a mobil eszközök használata megfelelő és úttörő lehet.

 

Forrás: Medscape

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.