hirdetés

Primitív reflexeink felsőbb vezérlése

A vesztibuláris-okuláris reflex teszi lehetővé, hogy akkor is egy pontra fixáljunk, ha mozgatjuk a fejünket. Mindeddig azt hitték, hogy ezt a reflexet az agytörzs alsó része vezérli.

hirdetés

A vesztibuláris-okuláris reflex (VOR) minden gerincesben megtalálható, s az alsó agytörzs az agy azon része, amely az evést, az alvást és az egyéb alacsony szintű feladatokat szabályozza.

Az Imperial College London kutatói ezt a reflexet vizsgálták jobb- és balkezes személyekben, s azt derítették ki, hogy a kezesség döntően befolyásolja a VOR-t. Ez azt jelzi, hogy az agykéreg magasabb szintű funkcióinak, amelyek a kezességet is meghatározzák, szerepük van a primitív reflexek – így a VOR – szabályozásában.

A kutatás során – amelyet a Journal of Neuroscience-ben publikáltak – önkéntesek ültek egy motoros székben, amely négy másodpercenként egy fordulatot tett. Ez lehetővé tette, hogy a kutatók megmérjék, hogy mennyi idő telt el a forgás kezdetétől a szemek elmozdulásáig, azaz a VOR-ig. A személyeknek ezután bistabil vizuális perceptumokat mutattak: olyan optikai illúziókat, rajzokat, amelyeket a személy hol ennek, hol annak lát. Ezek legismertebb példái közé tartozik a kacsa-nyúl rajz és a kocka, amely vagy kiemelkedik a papírból, vagy belehatol.

A kutatók már tudták, hogy a bistabil percepciót az agykéregnek az a része irányítja, amely a komplex, döntésen alapuló feladatok végrehajtását is. Ezért Qadeer Arshad és munkatársai azt várták, hogy nem lesz kapcsolat a VOR és a bistabil percepció között.

Meglepődtek tehát, amikor azt találták, hogy a jobbkezesekben jobb irányú forgás után, a balkezesekben pedig bal irányú forgást követően a bistabil illúziók feldolgozása lehetetlenné tette, hogy a személyek stabilizálják tekintetüket.

Arshad azt mondta, hogy: „Most először találkoztunk ilyen jelenséggel. Mindeddig alacsony szintű reflexnek tartották a vesztibuláris-okuláris reflexet, aminek semmi köze a magasabb szintű agyi folyamatokhoz. Most viszont úgy látszik, hogy az agykéreg, annak is az irányérzékeléssel kapcsolatos része specializálódott erre a reflexre.”

Ez a vizsgálat hozzájárulhat annak megértéséhez, hogy egyes személyek miért szédülnek bizonyos vizuális ingerek hatására, például fényvillogásra vagy a szupermarketek zsúfolt folyosóin.

Adolfo Bronstein professzor, a közlemény egyik társszerzője szerint „a szédülés kezdetben legtöbbször vesztibuláris zavar, de ez az első fázis hamar lecseng. Egyes betegekben azonban a szédülés tartós zavar és problémát okoz; náluk a szédülést vizuális ingerek váltják ki. Az általunk végzett kísérlet körülményei ideálisak lehetnek, ha meg akarjuk érteni, hogy a vizuális ingerek miként vezethetnek tartós szédüléshez. Mi már végeztünk is olyan vizsgálatot, amelynek során a tartós szédülést komplex vizuális ingerekkel próbáltuk kezelni.”

 

Forrás: Imperial College London

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.