hirdetés

Protonpumpagátlók és a demencia összefüggése

Egy friss közlemény is tanusítja, hogy a protonpumpagátló gyógyszerek szedése esetén nagyobb az időskori demencia kialakulásának kockázata.

hirdetés

Dr. Willy Gomm és munkatársai a JAMA Neurology-ban 2016. február 15.-én online megjelent közleményükben alátámasztják azt a régebbi megfigyelést, mely szerint a protonpumpagátlók (PPI-k) és a demencia kockázata között összefüggés van. Kutatásukat nem orvosi kórtörténetekre, hanem gyógyszerészeti adatbázisra alapozva, nagyszámú eset bevonásával végezték. Kutatásuk előzményeként tekinthető német vizsgálatban (Aging, Cognition and Dementia = AgeCoDe) 75 évnél idősebb, otthonokban élő 3327 személy esetén  már egyértelműen kimutatták a PPI-k és a demencia közötti összefüggést, mégpedig 1,38-as kockázati aránnyal (HR: 1,38, 95%CI 1,04-1,84).    

A PPI-kat (omeprazol, pantoprazol, ezomeprazol, lansoprazol, rabeprazol) gyomorégés, peptikus gyomorfekély, és a felső gasztrointesztinális traktus egyéb, gyomorsavval összefüggő betegségeinek kezelésére használják. Már régebben ismert volt, hogy a gyomorsav túltengést csökkentő gyógymódok (pl. a PPI-k és hisztamin 2-receptor antagonisták) – különösen nőknél és fiatal személyeknél és nagy dózisban - B12-vitamin-hiányra vezetnek, a csökkent felszívódás miatt. A B12-vitamin hiány viszont gyorsítja a kognitív leépülést.

A PPI-kat manapság sokszor indokolatlanul,  a közlemény társszerzője, Dr. Britta Haenisch szerint akár 70%-bana is feleslegesen írják fel, túlhasználatukat mindenképp kerülni kellene.

A kutatók a németországi legnagyobb hivatalos biztosító (Allgemeine Ortskrankenkassen = AOK) adatbázisából indultak ki, mely nagyjából az ország lakosainak egyharmadát, az idős emberek mintegy felét tartalmazza. Ebben az adatbázisban megtalálható minden információ az érintett lakosságról, a betegek egységesen kódolt diagnózisai mellett többek között a betegségikre felírt gyógyszerek is. A vizsgálatba 73 679, olyan 75 évnél idősebb személy adatait vonták be, akiknél 2004-es kiindulási évben semmiféle jel nem utalt a  demenciára. A 2011-ig tartó, kb. 7 éves követési időszak alatt 29 510 idős embernél jegyeztek fel demenciát, sokuknál akár két különböző típusút.

Megfelelő ideig rendszeresen valamilyen PPI-t szedtek 2950-en (átlag életkor 83,8 év, 77,9% nő), míg PPI-t egyáltalán nem szedtek 70 729-en (átlag életkor 83,0 év, 73,6% nő). A PPI-t szedők között a megfigyelési időszak alatt lényegesen több demencia alakult ki a PPI-ket nem szedőkhöz képest: HR 1,44 (95%CI 1,36-1,52, p<0,001). A kockázati arányokat egyéb tényezők is befolyásolják, pl. a depresszió (HR:1,28, 95%CI 1,24-1,32, p<0,001), vagy  stroke (HR 1,37, 95%CI 1,29-1,46, p<0,001), és diabetesz, és a PPI-okon kívül a legalább 5 gyógyszer egyidejű szedése is növelte a demencia kialakulásának valószínűségét, mégpedig 16%-kal.. Az egyes PPI-okat külön-külön vizsgálva nem volt közöttük különbség, viszont a PPI szedés hossza befolyásolta az eredményeket: a PPI-ket csak alkalomszerűen szedőknél nem emelkedett olyan erőteljesen a demencia gyakorisága (HR 1,16, 95%CI 1,13-1,19).

A demencia PPI szedéssel összefüggő kockázata az életkorral egyre csökken, legmagasabb a 75-79 éves életszakaszban.

Dr. Haenish ugyanakkor megjegyezte, hogy a PPI-k és a demencia közötti statisztikai összefüggés nem jelenti azt, hogy a PPI-k lennének okolhatók a demencia kialakulásáért, az ok-okozati összefüggést randomizált, prospektív vizsgálatok tudnák csak igazolni, vagy elvetni.

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményében Dr. Lewis H. Kuller (University of Pittsburgh, Pennsylvania) azt állítja, a teljes népességben már egy ilyen relatíve kisfokú emelkedés is jelentősen megnövelheti a demenciások számát, pl. az USA-ban az 1,4-szeres kockázati arány 6,0%-ról 8,4%-ra. Szám szerint ez azt jelentené, hogy ha az USA 13,5 millió 75-84 év közötti lakosa közül 3% szedne PPI-kat, akkor ez évenként 10 000-rel több demenciás esetet eredményezne. A PPI-ok emberben valószínűleg ugyanúgy megemelik a β-amiloid termelődését és degradációját, mint állati modellekben, és csökkentik a B12-vitamin és egyéb fontos tápanyagok felszívódását, de valószínűleg nincs oki összefüggés a PPI-o és a demencia között. Sokszor az idősek többféle betegsége miatt szedett gyógyszerek teszik szükségessé a PPI-ok felírását, tehát nem közvetlenül a PPI-ok szedése, hanem egyéb bajok okozzák a betegek szellemi leromlását. A cikkben közölt megfigyelést érdekesnek, és további vizsgálatokra késztetőnek ítéli.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Neurology

2. JAMA Neurology

3. JAMA Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.