hirdetés

Reménybeli terápia argininémiában

Az Aeglea BioTherapeutics örökletes eredetű argininémia egyik típusának kezelésére szolgáló pegzilargináz hatóanyagú készítményének amerikai és európai engedélyezése már az idén megkezdődhet.

hirdetés

A ritka metabolikus eredetű betegségek kezelésére szolgáló enzimkészítmények fejlesztésére specializálódott, Austin (Texas, USA) székhelyű Aeglea BioTherapeutics Inc. április 12-én bejelentette, hogy a fázis III PEACE klinikai vizsgálat nagyon ígéretes eredményeire alapozva megkezdi pegzilargináz hatóanyagú készítményének engedélyeztetési folyamatát. A gyógyszer a ritka, progresszív lefolyású argináz 1 hiány (ARG1-D) kezelésére szolgáló biológiai készítmény, egy rekombináns humán argináz 1 enzim, és az FDA több kedvező minősítéssel is ellátta a készítményt, melyek között szerepel a ritka gyermekbetegségek gyógyszere (Rare Pediatric Disease), az áttörést jelentő terápia (Breakthrough Therapy), a ritka betegségek gyógyszere (Orphan Drug) és a gyorsított engedélyeztetés (Fast Track) is. Ezen minősítések mind azt a célt szolgálják, hogy az ellátatlan gyógyászati igény kielégítésére szánt készítmény engedélyeztetése a lehető leggyorsabban megtörténjen, és a gyógyszer a betegek számára a lehető leghamarabb rendelkezésre állhasson. Az Aeglea BioTherapeutics Inc. értékesítési partnere, az Immedica Pharma AB még az idén be fogja nyújtani az engedélykérelmet az európai hatóságnál is.

 

Az argináz 1 hiányról (ARG1-D) röviden

A ritka betegségnek számító ARG1-D vagy argininémia egy autoszomális recesszív örökletes eredetű enzimhiány, mely a májsejtekben lezajló karbamidciklust érintő rendellenességek közé tartozik. A karbamidciklus során a szervezetben termelődő mérgező ammónia karbamiddá alakul, ami a veséken keresztül ürül ki, és a folyamat a nem esszenciális arginin aminosav de novo szintéziséhez is szükséges. Argininémiában hiányzik a szervezetből a karbamidciklus során képződő arginin lebontásához szükséges mangántartalmú argináz enzim, így a betegek vérében az argininszint igen magas lesz. Az anyagcserezavar érzékelhető tünetekkel általában a gyermek három éves kora körül jelentkezik, ilyenkor a túlzott izomfeszültség miatt görcsös, spasztikus bénulás jelenik meg főleg a lábakban, később minden végtagnál. Súlyos esetekben fejlődési elmaradás, mentális retardáció, remegés, görcsrohamok, valamint egyensúlyozási és koordinációs nehézségek lépnek fel, de hiperaktivitás és pszichomotoros retardáció is előfordulhat. Az argininémia klinikai tünetei jelentősen különböznek a karbamidciklus többi enzimének hiányával asszociálható megjelenési formáktól. A plazma ammóniaszintje is megemelkedik, de ritkán magasabb, mint a normál szint 3-4-szerese. Az ammóniaszint emelkedése ingerlékenységhez, az étkezés elutasításához, hányáshoz vezethet. A betegség kezelése során fontos a fehérjeszegény diéta, és a fenilacetát adagolása is jótékony hatású, az Aeglea készítménye azonban magát az alapvető okot, az enzim hiányát szünteti meg.

 

A készítmény hatóanyagáról (pegzilargináz)

A pegzilargináz egy rekombináns humán argináz 1 enzim, melyet úgy terveztek, hogy gyorsan és tartósan csökkentse a vérben felhalmozódott arginin aminosavat.

 

A PEACE klinikai vizsgálatról

A PEACE egy fázis III, multicentrikus (USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország, Németország, Franciaország), randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, folyamatban lévő vizsgálat, melyhez egy hosszabb vizsgálati időszakú kiterjesztés is tartozik (ez 2024-ig tart). A betegség ritkasága miatt összesen 32 beteget vontak be, az eredetileg 24 hetes kezelés (a kiterjesztett vizsgálatban már 150 hét) során a betegek hetente részesültek intravénás gyógyszer/placebo adagolásban. A PEACE elsődleges végpontja a plazma arginin koncentrációjának változása volt a kiinduláshoz képest 24 hetes kezelést követően. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a plazma argininszintet a kezelés átlagosan 76,7%-kal csökkentette, ami azt jelentette, hogy a betegek 90,5%-ánál sikerült normál tartományba leszorítani. A kezelés hatását a beteg állapotára egy motoros funkciókat mérő skálán vizsgálták (Gross Motor Function Measure), ahol a beteg járásra, futásra, ugrásra való képességét mérték, és bár pozitív, biztató eredmények születtek, számos esetben ez még nem érte el a statisztikai szignifikancia szintjét. Ez adódhat abból, hogy a betegek még nem kapták elég ideig a kezelést, és állapotuk csak lassan fordul jobbra, valamint igaz volt az is, hogy a placebót kapó csoportban minden beteg állapota rosszabbodott, a kezelt csoportban pedig minden betegé javult.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Aeglea BioTherapeutics Submits BLA to FDA for Pegzilarginase for the Treatment of Arginase 1 Deficiency

Aeglea BioTherapeutics Presents Additional Data from PEACE Phase 3 Study of Pegzilarginase for the Treatment of Arginase 1 Deficiency at SIMD

Aeglea BioTherapeutics Announces Presentation of Additional Data from PEACE Phase 3 Study of Pegzilarginase for the Treatment of Arginase 1 Deficiency at the Society for Inherited Metabolic Disorders Annual Meeting

Pegzilarginase met the primary endpoint of arginine reduction in the PEACE Phase 3 study in patients with Arginase 1 Deficiency.

Aeglea BioTherapeutics and Immedica Announce Commercialization Agreement for Pegzilarginase for the Treatment of Arginase 1 Deficiency in Europe and Middle East

Investors punish Aeglea for missed rare disease secondaries, sending stock spiraling despite primary endpoint success

Aeglea BioTherapeutics Announces 1-Year Data for Pegzilarginase in Patients with Arginase 1 Deficiency at the 6th Congress of the European Academy of Neurology

Efficacy and Safety of Pegzilarginase in Patients With Arginase 1 Deficiency

A Study of AEB1102 (Pegzilarginase) in Patients With Arginase I Deficiency (AEB1102)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.