hirdetés

Rugalmas röntgen-detektorok a radiológiában

A jelenleginél könnyebben alkalmazható, olcsóbb, és biztonságosabb radiológiai beavatkozásokat eredményezhetnek az alakítható formájú új szerves félvezetők.

hirdetés

Az Advanced Science folyóiratban november 2-án jelent meg a University of Surrey kutatóinak közleménye, amelyben olyan új anyagtudományi áttörésről számolnak be, ami a mai, merev röntgensugár-detektorok helyett flexibilis, könnyebben használható eszközök kifejlesztését teszi lehetővé.

A röntgensugár-detektorok hagyományosan nehéz, merev anyagokból, például szilíciumból vagy germániumból készülnek. Az új, rugalmas detektorok olcsóbbak, és a röntgennel vizsgálandó testrészek, vagy akár tárgyak köré hajtogathatók, ami egyrészt javítja a pontosságot a betegek szűrésekor, másrészt csökkenti az egyéb szervekre jutó sugárterhelést a daganatok képalkotó vizsgálatainak vagy a sugárterápiás beavatkozásoknak az elvégzése során.

Dr. Prabodhi Nanayakkara, az egyetemen végzett kutatás vezetője így nyilatkozott: “Ez az új anyag rugalmas, olcsó és érzékeny. Ám ami a legizgalmasabb, hogy ez az anyag radiológiai szempontból a szövetekkel egyenértékűnek tekinthető, ami megnyitja az utat a valós idejű dózismérés előtt, ami a jelenlegi technológiával egyszerűen nem lehetséges.”

A jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő röntgensugár-detektorok többsége nehéz, merev, energiaigényes és drága. Korábban is ismertek voltak a kizárólag hidrogénből és szénből felépülő anyagok, az úgynevezett szerves félvezetők (organikus szemikonduktorok), amelyek rugalmasak, hajlíthatók, és valamilyen szinten képesek voltak ugyan a röntgensugarak detektálására, de az általuk felvett kép részletessége eddig elmaradt a hagyományos detektorok érzékenységétől.

Ennek a problémának a megoldására a kutatócsoport egy forradalmian új technológiát fejlesztett ki: a szerves félvezetőkbe egy olyan tintaszerű anyagot építettek be, amely nehéz, magas elemszámú atomokat például szelént tartalmazott (bonyolult fullerén szerkezetben), amelyek jelentősen megnövelték a képalkotási érzékenységet. Az új detektor a röntgensugárzás alatt viselkedését tekintve nagyon hasonlít az emberi szövetekhez, ami új, biztonságosabb technikákat eredményezhet a sugárterápia, a mammográfia és az általános radiológia területén.

Ravi Silva professzor, a University of Surrey keretein belül működő Advanced Technology Institute vezetője elmondta: “Ezt az új technológiát számos területen lehetne alkalmazni, például sugárterápiában, régészeti vizsgálatok során műtárgyak letapogatásában, valamint a repülőtereken használt biztonsági szkennerekben is. Az egyetem a SilverRay Ltd. nevű spin out cégével együtt továbbra is élen jár a rugalmas röntgensugár-detektorok fejlesztése terén - örömmel látjuk, hogy a mostani technológia már valódi ígéretet mutat a legkülönbözőbb felhasználási célok területén.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Bendy X-ray detectors could revolutionize cancer treatment

Tissue Equivalent Curved Organic X-ray Detectors Utilizing High Atomic Number Polythiophene Analogues

Irodalmi hivatkozás:

M. Prabodhi A. Nanayakkara et al, Tissue Equivalent Curved Organic X‐ray Detectors Utilizing High Atomic Number Polythiophene Analogues, Advanced Science (2023). DOI: 10.1002/advs.202304261

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.