hirdetés

Sugárterápia precizitását segítő eszköz

Szingapúri kutatók egy olcsó, lenyelhető sugárzásmérő kapszulát fejlesztettek ki a sugárterápia precíz alkalmazásának valós idejű monitorozására.

hirdetés

A National University of Singapore kutatói több kínai egyetemmel együttműködve a Nature Biomedical Engineering április 13-án megjelent cikkében egy olyan kapszula kifejlesztéséről számoltak be, amely a sugárterápia jelenleginél sokkal pontosabb alkalmazását teszi lehetővé.

A sugárterápia során létfontosságú, hogy az egészséges szövetek védelme érdekében igen pontosan a tumorra irányítva adják a megfelelő dózist. A jelenlegi gyakorlatban azonban továbbra is problémát jelent az alacsony hatásosság és a meglehetősen változó kimenetek egyrészt a betegek különbözősége, a kezelés bizonytalansága, valamint az alkalmazási módok különbözősége miatt. A klinikumban a dozimétereket, mint például a fém-oxid félvezetős tranzisztorokat, termolumineszcens szenzorokat, vagy az optikailag gerjeszthető filmeket általában közvetlenül a beteg bőrére vagy annak közelébe helyezik a kezelés alatt, annak érdekében, hogy megbecsülhető legyen a radiációs dózis. Sajnos ezek az eszközök drágák, ráadásul felfogják a sugárzást, így csökkentik annak dózisát. A lenyelhető szenzorok pedig csak a pH-t és a nyomást képesek monitorozni, így nagy szükség van olyan olcsó, lenyelhető érzékelőkre, amelyek egyidejűleg képesek a biokémiai indikátorok és a közölt dózis valós idejű mérésére is a sugárterápia során.

A fenti korlátok kiküszöbölése érdekében Liu Xiaogang és csapata egy új, lenyelhető röntgensugár-doziméter kapszulát fejlesztett ki, amely képes a sugárzás dózisát, valamint a pH és a hőmérséklet fiziológiai változásait valós időben mérni a gasztrointesztinális sugárterápia alkalmazása alatt. A kapszula kulcsfontosságú elemei közé tartozik egy nanoszcintillátorokkal ellátott rugalmas optikai szál, amely a sugárzás jelenlétében világít, egy pH-érzékeny film, egy több bemenettel rendelkező folyadékmodul a dinamikus gyomornedv-mintavételezéshez, két szenzor a dózis és a pH méréséhez, egy mikrovezérlő áramköri kártya, amely képes a fotoelektromos jelek feldolgozására és egy mobil alkalmazásba továbbítani, valamint egy gomb méretű ezüst-oxid akkumulátor, amely a kapszulát árammal látja el.

Amikor a kapszulát a beteg lenyeli, és eléri a gyomor-bél traktust, a nanoszcintillátorok fokozott lumineszcenciát mutatnak a megnövekedett röntgensugárzás jelenlétében. A kapszulában lévő érzékelő méri a nanoszcintillátorok fényét, így határozza meg a célterületre juttatott sugárzást. Ezzel egyidejűleg a folyadékmodul lehetővé teszi a gyomornedv összegyűjtését a pH-érték kimutatására egy olyan film segítségével, amely a pH-értéknek megfelelően változtatja a színét. Ezt a színváltozást a kapszulában lévő második érzékelő rögzíti. Ezen túlmenően a két érzékelő képes a hőmérsékletet is mérni, ami jelezheti a sugárterápiás kezelésre adott esetleges negatív reakciókat, például az allergiát.

A két érzékelő fotoelektromos jeleit egy mikrovezérlő áramköri kártya dolgozza fel, amely Bluetooth technológián és egy antennán keresztül küldi az információt egy mobiltelefonos alkalmazásnak. A mobilalkalmazás egy neurális hálózaton alapuló regressziós modell segítségével feldolgozza a nyers adatokat, és a csatlakoztatott készülék képernyőjén megjeleníti a sugárterápiás dózist, a kezelés alatt álló szövetek hőmérsékletét és pH-ját.

Liu professzor szerint az új kapszula a sugárterápia olcsó és hatásos nyomon követését teszi lehetővé, egyben akár minőségbiztosítási célokra is felhasználható. A kapszula 18 mm hosszú, 7 mm széles, és mindössze 50 dollárból előállítható. Jelenleg kizárólag gyomorrák sugárterápiás kezelésében használható, de Liu szerint apróbb módosításokkal, például a méret csökkentésével később más malignitások, például prosztatarák vagy agydaganatok kezelésében is használható lehet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A swallowable X-ray dosimeter for the real-time monitoring of radiotherapy

Researchers invent novel ingestible capsule X-ray dosimeter for real-time radiotherapy monitoring

 

Irodalmi hivatkozás:

Bo Hou et al, A swallowable X-ray dosimeter for the real-time monitoring of radiotherapy, Nature Biomedical Engineering (2023).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.