hirdetés

Szaunázás a szív-érrendszer védelmére?

Növekvő számú evidencia szerint a rendszeres szaunázás bizonyos szempontból ugyanolyan kardiovaszkuláris előnyökkel jár, mint az aerob edzés.

hirdetés

A hőterápia hatása testedzés nélkül is előnyösen befolyásolhatja  a mikrovaszkuláris és az endothel funkciókat.

Dr. Matthew S. Ganio (University of Arkansas, Fayetteville) szerint elegendő 20-30 perces szaunázás, mert a kutatások szerint a szaunahasználat és a kardiovaszkuláris egészség között dózis-hatás összefüggés áll fenn.

Egy 2015-ös prospektív kohorsz vizsgálatban 2300 rendszeresen szaunázó finn férfit vizsgáltak 20 éven keresztül. Az eredmények alapján a gyakrabban szaunázók esetén a szív eredetű vagy stroke miatti halálozási arány alacsonyabb volt, mint a kevesebbet szaunázók körében.

Cutan vasodilatatio

Hőkezelés hatására az emberi testben különféle élettani változások történnek, amelyek közül több érinti a kardiovaszkuláris rendszert. Ezidáig nem ismertek pontosan azok a mechanizmusok, amelyeken keresztül a hőterápia javítja a kardiovaszkuláris egészséget, de a cutan vasodilatatio tűnik az egyik fő mechanizmusnak. Az extrém külső hőhatásnak kitett test lehűtéséhez a bőr erei kitágulnak és fokozott mennyiségű vért szállítanak a perifériára, amely csökkenti a testhőmérsékletet, fokozza a szívfrekvenciát és oxigént szállít a végtagok izmaihoz, pont úgy, mint az aerob testedzés során.

A fokozott perctérfogat az egyike olyan élettani ok, amely miatt a szaunázás jót tesz az egészségnek. Egy szaunázás alkalmával a perctérfogat 70%-kal is megnőhet az emelkedett szívfrekvencia miatt. Amíg a szívfrekvencia és a perctérfogat emelkedik, a verőtérfogat állandó marad. Amint a verőtérfogat emelkedik, nő az izmok által kifejtett erő. Amikor nő a szívfrekvencia, a verőtérfogat értéke gyakran leesik, amelynek révén a szív kevesebbet dolgozik, és csökken a testben keringő oxigén és vér mennyisége.

A hőterápia is képes átmenetileg megemelni a vérnyomást, de az edzéshez hasonló módon, ami hosszú távon támogatja a szív egészségét.

19 egészséges felnőtt 2019-ben végzett kisebb vizsgálata során azt találták, hogy egy 25 perces szaunázás alatt a vérnyomás és a szívfrekvencia annyira megemelkedett, amennyire egy közepes fokú testedzés során szokott. Egy korábbi vizsgálat pedig kimutatta, hogy hosszú távon szaunázást követően a vérnyomás alacsonyabb volt, mint szaunázás előtt.

A hősokk fehérjék termelődésének fokozódása

Mind az aerob gyakorlatok, mind a szaunázásból adódó hőstressz megnöveli a hősokk fehérjék aktivitását.

Dr. Hunter S. Waldman (University of North Alabama, Firenze) szerint a szaunázás fokozza a hősokkfehérjék aktivitását, amelyek lebontják az elöregedett, rosszul működő fehérjéket és védik az új fehérjék működését. Ezen a hatáson keresztül a szaunázás képes lecsendesíteni a szisztémás gyulladást.

Egy 2018-as összefoglaló tanulmány szerint a hősokkfehérjék fokozott mennyisége növelheti az edzési toleranciát. A stresszen kívül különösen a hőséggel kapcsolatos terhelés azonban nem mindenkire van jótékony hatással: terhes nőkre, gyermekekre, alacsony vérnyomással élőkre veszélyes lehet. Károsíthatja az ondó minőségét is hónapokkal az expozíció után. A szerzők azt javasolják, hogy a szívbetegséggel (arrythmia, koszorúér-betegség, pangásos szívelégtelenség) élők mindig konzultáljanak orvosukkal az első vagy a rendszeres szaunázás megkezdése előtt.

A szaunázás hatásai összeegyeztetve az edzéssel

Egy 2023-as összefoglaló közlemény eredményei alapján a szaunázás önmagában is kedvező hatású lehet, az edzést követő szaunázás pedig meghosszabbíthatja az edzés jótékony hatásait. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szaunázás valószínűleg aerob és erősítő gyakorlatokkal kombinálva fejti ki a legkedvezőbb hatást.

Bár az edzés bizonyos előnyös hatásai átfedést mutatnak a szaunázás kedvező hatásaival, Ganio véleménye szerint „az edzés során olyan jótékony hatásokat tapasztalnak majd meg, amelyeket a szaunázás során soha. Bármilyen típusú hőterápiának egy egészséges szokásokból -köztük testedzésből- felépülő életstílus részének kellene lennie. A szaunázás kedvező hatásait nem szabad túlértékelni, és más terápiákkal felváltva kellene alkalmazni, nem pedig azok helyettesítőjeként.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/993434

Kapcsolódó cikkek:

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.