hirdetés

Szigetsejt-transzplantáció: lassan fejlődő, de ígéretes módszer

Szigetsejt-transzplantációval a normál tartomány közelébe csökkenthető a vércukorszint és kivédhető a nem észlelt súlyos hipoglikémia 1-es típusú diabéteszben. Ezzel javul az életminőség és a túlélés is.

hirdetés

Erről számoltak be a Minnesotai Egyetem kutatói az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA, American Diabetes Association) idei éves kongresszusán San Franciscóban (június 13–17.). A bemutatott III. fázisú, multicentrikus vizsgálatban 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek (n=48) vettek részt, akiknél legalább egy nem észlelt súlyos hipoglikémiás epizód fordult elő a megelőző év során, és az addigi inzulinkezelés igazoltan nem biztosított kiegyensúlyozott vércukorszint-szabályozást.

A post mortem donoroktól származó, tisztított humán hasnyálmirigy-szigetsejt-csoportokat a vena portae-ba fecskendezték be. Immunszuppresszió céljára sirolimust (Rapamune), tacrolimust (Prograf) és etanerceptet (Enbrel) alkalmaztak. A betegek valamivel több, mint felélnél (n=26) kétszeri szigetsejt-infúzióra, egynél háromszori sejtátültetésre volt szükség 8 hónapon belül.

Két és fél hónappal az első transzplantációs beavatkozás után a graftok 95 százaléka funkcionált; ekkorra a betegek mintegy negyede elhagyhatta az addigi inzulinkezelést. Egy év elteltével az inzulintermelő graftok arányát még mindig 90 százaléknak találták – ez messze jobb arány, mint amit a korábbi tapasztalatok alapján vártak. Ekkorra az inzulinkezelés nélkül élő betegek aránya elérte az 50 százalékot. Az inzulinszükséglet egyébként gyors ütemben csökkent: medián értékben a kezdeti 0,5 egység/kg-os napi adagról nullára a 365. napra. Ezzel párhuzamosan nőtt a táplálék elfogyasztását követően felszabaduló inzulintermelést jelző C-peptid mennyisége: az 1 éves állapotfelméréskor az étkezés utáni 60. percben mért érték 4 ng/ml-nek adódott, szemben a kezdeti nullás értékkel. Ugyancsak az 1 éves állapotfelméréskor a vércukorszint a nap 90–95 százalékában 2,7–9 mmol/l között mozgott, jelentősen csökkent tehát a vércukorszint ingadozása a transzplantációt megelőző állapottal összevetve.

Ami még ennél is lényegesebb, szignifikánsan javult a hipoglikémia-pontszám, azaz a hipoglikémiás epizódok észlelése, ami a betegek életminőségének javulásában is tükröződik, és csökkenti a hipoglikémia miatti elhalálozás esélyét. Azoknál, akiknél már a 2 éves követés adatai is rendelkezésre állnak, megállapították, hogy az endogén inzulintermelést jelző C-peptid szérumszintje nem csökkent a 365. napi értékhez képest.

A vizsgálatban alkalmazott sejtbeültetés biztonságosnak is látszik: súlyos nemkívánatos esemény 19 esetben fordult elő, amelyek közül 5 a beavatkozással összefüggő vérzést, 13 az immunszuppresszióval kapcsolatba hozható eseményt (átmeneti neutropénia, citokin- és májenzimszint-emelkedés) és 1 hipoglikémiás epizódot takart, de tartós károsodást vagy halált egyik sem vont maga után. Kisszámú donorspecifikus antitestet egyetlen betegnél detektáltak. Az immunszuppresszív kezelés vesekárosodást nem okozott.

Bár a Langerhans-sejt-beültetéssel kapcsolatos eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a beavatkozás utáni negyedik év a legkritikusabb időszak – amikor is a leggyakoribb a beültetett sejtek funkcióvesztése –, a fenti vizsgálatban tapasztalt töretlen állapotjavulás reményt ad arra, hogy a sejttranszplantáció kedvező hatása hosszú távon fennmaradhat. A kutatók szerint az általuk alkalmazott protokoll szerinti szigetsejt-átültetés a jövőben megoldást jelenthet az 1-es típusú cukorbetegség legnehezebben kezelhető eseteiben, noha a rutinszerű klinikai alkalmazásig még hosszú út vezet. Mindenképpen ígéretes viszont, hogy a transzplantációra alkalmas sejtek előállítása a különböző vizsgálóhelyek mindegyikén sikerrel zajlott, hiszen azt jelzi, hogy a módszer a mindennapi klinikai gyakorlatban is életképes lehet.

 

Forrás: Medpage Today 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.