hirdetés

Testmozgással az enyhe kognitív zavar ellen

Egy új vizsgálat eredményei szerint a fél évig végzett aerobic testgyakorlás csökkenti az időskori kognitív képességek romlásának kockázatát.

hirdetés

A demencia a 65 év fölötti korosztály kb. 10%-át érinti, és kb. kétszer ennyien már közvetlenül a demencia megjelenése előtt neurokognitív zavarokkal élnek. Mivel egyelőre nincs olyan gyógyszer, ami megfordíthatná az agy neurológiai eltéréseit, arra kell törekedni, hogy a nagy kockázatú betegeken lelassítsuk a kognitív zavarok progresszióját. A Neurology c. folyóiratban 2018. december 19-én megjelent közlemény szerint a rendszeres testedzés és a szívet védő diéta kombinációja nem csak a szívbetegségek kockázatát csökkenti, hanem a végrehajtó kognitív működéseket is javítja. Utóbbi megfigyelés azért is jelentős, mert elég kevés adat van a testgyakorlásnak a neurokognitív működésekre gyakorolt hasznáról.

Dr. James A. Blumenthal (Duke University Medical Center, Durham, North Carolina) és munkatársai az Exercise and Nutritional Interventions for Cognitive and Cardiovascular Health Enhancement (ENLIGHTEN) vizsgálatba 160 idős, kognitív zavarral küszködő, de nem demens (CIND, cognitive impairment with no dementia) beteget vettek be, akik kognitív képségeit, teljesítményét számos teszttel értékelték. A résztevők ülő foglalkozásúak voltak, de emellé még egy vagy több további kockázati faktor is társult, pl. 21-en koronária betegségben szenvedtek, további 7 résztvevőnek volt korábban átmeneti agyi ischemiás rohama, de maradéktünetek nélkül. Az átlagosan 65 éves résztvevők 66%-a volt nő. A betegeket 4 csoportra osztották: 41-en kizárólag aerobic edzésen vettek részt, 41-en csak DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension )-étrendet követték, további 40-et a kombinációs -edzést folytató és diétát követő- csoportba sorolták, 38-an pedig a kontroll csoportba kerültek, ők csak egészségügyi felvilágosításban részesültek, eleinte hetente, majd két hetenként 30 perces telefonos képzés formájában. Felmérték az Apolipoprotein E státuszt is, a résztvevők egyharmada legalább egy genetikai kockázatot, APOE*E4 allélt hordozott.

Az aerobic testedzés 10 perces bemelegítésből és 35 perc folyamatos sétából vagy szobabiciklizésből állt. A DASH étrend zöldségekből, gyümölcsökből, és az AHA, valamint az ACC által engedélyezett alacsony zsírtartalmú tejtermékekből állt. Hat hónap múlva a kognitív zavar mértékét ellenőrző vizsgálatokat megismételték. Az aerobic gyakorlatokat végző csoport szignifikáns javulást mutatott a végrehajtó funkciókban, melyhez az aerobic fitness javulása (P<0,049) és a csökkent kardiovaszkuláris kockázat (P<0,042) társult. A rendszeres testmozgást végzők – a nem gyakorlatozókhoz képest –6 perc alatt hosszabb távot gyalogoltak, naponta több lépést tettek meg és a futópadon hosszabb időt tudtak futni (mindhárom P<0,001).

A DASH csoportban dietetikusok magyarázták el hetente, majd kéthetente az egészséges táplálkozás tudnivalóit. Ellentétben az aerobic csoporttal, ebben a csoportban nem változtak a végrehajtó funkciók (P=0,059). Tehát a DASH faktor nem játszik szerepet a neurokognitív funkciók javulásában, viszont az aerobic gyakorlatozás és a DASH diéta együttesen additív hatású: a kombinációs csoportban figyelték meg a legnagyobb javulást a kontroll (kizárólag egészségügyi képzésben részesülő) csoporthoz képest (P=0,12).

A kutatók összefüggést találtak a végrehajtó funkciós teljesítmények és a megbecsült életévek között. Hat hónappal a vizsgálat kezdete után a kombinált beavatkozásban részesülő csoportban lévők 8 évvel fiatalabbnak tűnnek valódi koruknál, a kontroll csoportban szereplők pedig 6 hónappal idősebbeknek látszottak (pont 6 hónap volt a beavatkozás tartama is). Dr. Blumenthal szerint  „a vizsgálat legfontosabb üzenete az, hogy enyhe kognitív zavarban szenvedő idős embereknél soha sem késő az egészséges életmód, a testedzés és a diéta alkalmazása.” Fontos lenne továbbá felmérni a „kockázat-hordozó” egyéneket, a szubklinikus, rejtett demencia progrediálásának késleltetése érdekében. További vizsgálatokra van szükség, hogy megértsük az aerobic gyakorlatok és a DASH diéta agyra gyakorolt hatását.

Dr. Glen R. Finley (Memory and Cognition Program, Neuroscience Institution, Wilkes-Barre, Pennsylvania) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a vizsgálat ismételten bizonyította a testgyakorlásnak és a táplálkozásnak az agy állapotára való hatását.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neuorolgy News

2. Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.