hirdetés

Tisztázatlan a bipoláris zavar terhességre gyakorolt hatása

Lawson Health Research Institute és a Western University szakemberei legfrissebb vizsgálatuk alapján további célzott, prospektív kutatásokat tartanak szükségesnek annak tisztázására, hogy a bipoláris zavar miként befolyásolja a terhességet és viszont.

hirdetés

A bipoláris betegséget – mely nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál – depresszió, hipománia vagy mánia jellemzi. A betegségepizódok többnyire éppen a reproduktív évekre koncentrálódnak. Bipoláris betegség kapcsán nagyobb a pszichotikus állapot miatti kórházi felvétel és az öngyilkosság esélye, és a betegek nemegyszer saját csecsemőjük ellen fordulnak. Mind ez idáig nem tisztázott azonban, hogy a bipoláris zavar miként befolyásolja a terhességet.

Dr. Verinder Sharma és munkatársai elsőként azt gyűjtötték össze, mi az, amit már tudunk a bipoláris zavar és a terhesség összefüggéseiről, majd azokat a kérdéseket szedték össze, melyek tisztázásra várnak.

A kutatók szerint a terhesség pozitív hatással lehet a bipoláris betegségre. Azt találták ugyanis, hogy a terhesség idején igen ritkán fordul elő II-es típusú bipoláris zavar, vagy a betegség remisszióban van. Ezen kívül azt is megfigyelték, hogy terhesség alatt a várandós nőknél ritkábban és rövidebb időre jelentkeznek betegségepizódok, amennyiben korábban már diagnosztizálták náluk a betegséget. Ezen túlmenően, a várandósoknál kisebb bármilyen hangulatzavar előfordulásának esélye, mint azoknál a nőknél, akik nem terhesek.

A munkacsoport tagjai ugyanakkor kiemelik, hogy a hangulatstabilizáló gyógyszerek hatása erősen befolyásolja a jelenleg rendelkezésre álló adatokat. A bipoláris betegséget gyakran tévesen depresszióként diagnosztizálják és antidepresszívumokat írnak fel a betegnek. Az antidepresszívumok azonban tudottan súlyosbítják a bipoláris tüneteket. Tovább ront a helyzeten, hogy a hangulatstabilizáló gyógyszerelésen lévő várandós nők jelentős része attól való félelmében felhagy a gyógyszer szedésével, hogy az nem kívánt magzati mellékhatásokat okozhat. A kutatók szerint az ilyen gyógyszerszedési szünetek is hozzájárulnak a bipoláris epizódok előfordulásához.

Mindezek eredményeként a kutatóknak nem volt könnyű elkülöníteni a gyógyszer hatásait a betegség okozta jelenségektől. Éppen ezért dr. Sharma további kutatásokat sürget, melyek célja specifikusan a bipoláris betegség természetes lefolyásának tanulmányozása.

Dr. Sharma szerint: „Nincs másik olyan szakasza egy nő életének, melyben nagyobb lenne a bipoláris betegség relapszusának esélye, mint éppen a post partum időszak. Ez éles ellentétben van a terhességhez kapcsolódó tipikus elvárásokkal, amikor a nők sokféle tünet szempontjából javulást tapasztalnak magukon. Ha nem értjük a terhesség bipoláris betegségre gyakorolt hatását, akkor nem neszünk képesek megérteni magát a bipoláris zavart sem.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.