hirdetés

Túlélés emlőrákban

A fiatal emlőrákos nők túlélését nem befolyásolja BRCA státuszuk.

hirdetés

Egy Egyesült Királyságban végzett prospektív kohorsz vizsgálat szerint a mutáns BRCA-t hordozó fiatal emlőrákos nők ugyanannyi ideig élnek, mint azok, akik nem hordozzák ezt a mutációt.

A kutatók abból indultak ki, hogy a BRCA mutációt hordozó fiatal nők primér emlőtumorának kezeléséhez nem szükséges a kezelést megelőzően kockázatcsökkentő (kétoldali masztektómiát és mindkét petefészek eltávolítását jelentő) műtét, bár az amerikai onkológusok szerint az ilyen műtét életet menthet. A Lancet Oncology-ban 2018. január 11.-én megjelent dolgozat szerint a mutációt hordozók és a mutációval nem rendelkezők 10 éves túlélése egyaránt 73% volt.

A Prospective Outcomes in Sporadic vs Hereditary Breast Cancer (POSH) vizsgálatba az Egyesült Királyság 127 kórházából gyűjtötték össze 18-40 (átlagosan 36) éves, összesen 2733 emlődaganatos nő adatait. A betegek többségének (60%) szöveti grade 3 tumora volt. 67%-ban ER pozitív, 57%-ban PR pozitív, 73%-ban HER2 negatív daganatok. Tripla negatív daganatok az esetek 12%-ában fordultak elő. Az összes beteg 12%-ában (338 eset) BRCA1 vagy BRCA2 mutációt lehetett kimutatni.

Átlagosan 8,2 év követés után 151 betegnél (6%) jelent meg ellenoldali emlőrák, 18%-uk BRCA1 mutáció hordozó, 12%-uk BRCA2 mutáció hordozó volt, és csak 4%-uk volt BRCA negatív.

752 betegnél (28%) keletkezett távoli áttét és 678 beteg (25%) halt meg a megfigyelési időszak alatt. A halálesetek 96%-ának oka (651 eset) maga az emlőrák volt. A 2 éves teljes túlélés a BRCA pozitív és BRCA negatív esetekben 97,0% és 96,6%, az 5 éves átlagos túlélés 83,8% és 85,0% volt, a 10 éves túlélés 73,4%-nak és 70,1%-nak adódott, a különbség nem volt szignifikáns (P=0,76).

Az 558 tripla negatív emlőrákos beteg közül 159 betegnél (28%) jelent meg távoli áttét, közülük 153 beteg meg is halt. Ebben a csoportban a 2 éves túlélés szignifikánsan jobb volt a BRCA pozitív csoportban, mint a BRCA negatívban (95% vs 91%), de a különbség az 5 és 10 éves túlélésben már eltűnt (P=0,62 és P=0,12).

Dr. Eccles professzornő szerint elméletileg a BRCA hordozók 20%-ánál indokoltak a kockázatcsökkentő műtétek, 80%-uknál azonban feleslegesek. Ezért először az adott rákból kell meggyógyulni, és a későbbiekben lehet a kétoldali masztektómiát és petefészek eltávolításon gondolkodni. A szokásos emlőrák elleni kezelések éppen úgy megfelelnek a BRCA pozitívoknak, mint a mutációt nem hordozó betegeknek.  

Dr. Steven A. Narod (Women’s College Hospital, Toronto) a Medscape által feltett kérdésre válaszolva elmondta, hogy csak kevés bilaterális masztektómia történt, ezért ennek hatását ebben a vizsgálatban nem lehet lemérni. A megfigyelési idő is relatíve rövid volt, így nem tudjuk értékelni a BRCA pozitívokban az ellenoldali emlőrákoknak a túlélésre gyakorolt hatását. Szerinte a genetikai próba eredménye alaposan befolyásolja a kezelést. 2014-ben megjelent közleményükben a kanadaiak 390 BRCA mutációt hordozó emlőrákos nőt követtek. Közülük 181 betegnél kétoldali masztektómia történt, a 20 éves követés során 79 nő halt meg. A 20 éves túlélés 88% volt a kétoldali emlőeltávolításon átesett betegeknél és 66% volt azoknál, akiknél csak az egyik oldal műtétje történt. Többváltozós analízissel ez az emlőrákos halálozás 48%-os csökkentését jelenti a kétoldali műtét javára (P=0,03). Tehát a 2014-es vizsgálat szerint a kétoldali masztektómia javít a túlélésen. A POSH vizsgálatban csak 21 BRCA pozitív nőnél történt kétoldali emlőműtét, és 54 ellenoldali emlőrák jelent meg, tehát kétoldali műtéttel 54 betegnél lehetett volna megelőzni a túloldali emlőrákot. Mivel kb. 6 év múlva jelenik meg az ellenoldali emlőrák és a betegek további 5-6 évig élnek, a két görbe 10 évnél még nem válik szét: tehát ha a BRCA mutáció hordozó a primér diagnózist követő 10 éven belül hal meg, akkor halálát a primér emlőrák, ha 10-20 év múlva, akkor pedig egy második emlőrák okozta, tehát igenis javasolt a bilaterális masztektómia, de természetesen a genetikai vizsgálat eredményének függvényében. 

 

Forrás: Medscape Medical News 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.