hirdetés

Éjszakai műszak és emlőrák

Az éjszakai műszakban dolgozó nőknél fokozódik a daganatos betegségek – különösen az emlőrák – kockázata.

hirdetés

A nemzetközi szakirodalom metaanalízise szerint pozitív összefüggés van a nők daganatos betegségeinek, különösen emlőrákjának kockázata és az éjszakai munka között.

Az Európai Unió 2000. évi kiadványa szerint a kontinens alkalmazottainak 76%-a túlmunkát végez, a férfiak 21,9%-a, a nők 10,7%-a hosszított műszakokban dolgozik, az alkalmazottak 7%-a pedig kizárólag éjjel végzi feladatát. Az emlőrák gyakoribb a fejlett országokban, ahol az éjszakai munka része a modern világ követelményeinek az élelmiszeriparban, az egészségügyben, a közlekedésben, a szórakoztatóiparban. A 2004-es európai felmérés szerint a rugalmas munkaidőnek is több negatív hatása van: stressz, alvászavar, továbbá a szociális és a mentális egészség károsodása. Egy 2012-ben végzett dániai felmérésben 18551 katonanő vizsgálatából az derült ki, hogy az egészségügyi kockázat inkább azoknál a nőknél romlott, akik „reggeli személynek” tartják magukat és nem „éjjeli bagolynak” (Hansen).

2018. január 8.-án a Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention-ban online megjelent, 61 amerikai és európai ilyen irányú közleményt felölelő metaanalízisben Dr. Ma és munkatársai (Sichuan University, Changdu) 3,909,152 nő adataiból azt mutatták ki, hogy a daganatos megbetegedés kockázata általánosságban 19%-kal magasabb volt az éjszakai műszakban dolgozóknál a nappal dolgozókhoz képest Az emlőrákos kockázat 32%-kal nőtt (OR: 1,316, 95%CI 1,196-1,448), de 41%-os emelkedést mutatott a bőrdaganatok kockázata és 18%-kal emelkedett a gasztrointesztinális daganatok kockázata is.

A kockázat még magasabb az éjszakás ápolónők esetén: náluk 58%-kal magasabb emlőrákos megbetegedési kockázatot mértek (OR: 1,577, 95%CI 1,235-2,014). Az emlőrákos kockázat és az éjszakai munka – a korábbi vizsgálatok eredményeivel egyezően – dózis-hatás összefüggést mutat: minden 5, éjszakai munkával eltöltött évvel 3,3%-kal növekszik az emlőrák kockázata (OR 1,033, 95%CI 1,012-1,056), de ezeknek a nővéreknek nem csak az emlőrákos kockázatuk nőtt, hanem a gasztrointesztinális daganatos kockázatuk is,  35%-kal (OR 1,350, 95%CI 1,030-1,770), a tüdőrák általi veszélyeztetettségük pedig 28%-kal (OR 1,280, 95%CI 1,070-1,531). Viszont nem változott szignifikánsan sem a petefészekrák kockázata (OR 1,135), sem a méhnyakráké (OR 0,980).

Az éjszakai munka megszakítja a napszakos (cirkadián) ritmust, csökkenti az alváshormon, a melatonin termelődését. kiválasztást. Hosszú távon a cirkadián ritmus megborulása és a melatoninszintézis csökkenése karcinogén hatású, és növeli a kardiovaszkuláris- és neuropszichiátriai megbetegedések valamint az endokrin zavarok száma is.

Az életmód változásai, pl. rendszertelen táplálkozás, csökkent fizikális aktivitás, a munkával összefüggő stressz – és természetesen a dohányzás és az egyéb tényezők - szintén szerepet játszhatnak a megnövekedett daganatos kockázatban.

A fokozott kockázatnak kitett nők esetében elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok.

 

Forrás: 

1. Medscape News > Oncology

2. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

3. Occupational Environmental Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.