hirdetés

Új engedélyezett kombináció előrehaladott emlőrák kezelésére

A capivasertib és fulvestrant kombináció megkapta ját az Európai Bizottság ER+, HER2-, lokálisan előrehaladott vagy áttétes emlőrák kezelésére.

hirdetés

A Truqap (capivasertib, AstraZeneca) és a Faslodex (fulvestrant) kombinációját olyan ösztrogénreceptor (ER)-pozitív, humán epidermális növekedési faktor 2 (HER2)-negatív, egy vagy több PIK3CA, AKT1 vagy PTEN genetikai mutációval rendelkező, lokálisan előrehaladott vagy áttétes emlőrákban szenvedő betegek kaphatják, akiknél endokrin alapú kezelés mellett vagy után kiújulás vagy progresszió következett be.

Az emlőrák a WHO európai régiójában a nők körében a leggyakoribb daganatos megbetegedés, 2022-ben becslések szerint 604 900 megbetegedést és mintegy 160 000 halálesetet okozott. Az emberi emlődaganatok mintegy 70%-a ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptort expresszál, az ösztrogénreceptor (ER) az elsődleges onkogenezist irányító transzkripciós faktor. A PIK3CA és az AKT1 mutációi, valamint a PTEN elváltozásai gyakoriak, és az előrehaladott HR-pozitív emlőrákban szenvedő betegek körülbelül 50%-át érintik.

A capivasertib a rákot kiváltó AKT fehérjemolekulát célba vevő AKT-gátló. A célfehérje egy üregébe záródik, hogy blokkolja annak rákkeltő aktivitását. Szájon át szedik fulvestrannal, egy szelektív ösztrogénreceptor-csökkentővel kombinálva.

Az Európai Unió (EU) egészére kiterjedő jóváhagyás az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságának pozitív véleményét követi. A jóváhagyás a CAPItello-291 fázisú, 3. fázisú vizsgálat eredményein alapul, amelyeket a The New England Journal of Medicine-ben.

A multicentrikus vizsgálatba 708, helyileg előrehaladott vagy áttétes hormonreceptor-pozitív, HER2-negatív emlőrákban szenvedő beteget vontak be, köztük 289 beteget AKT-útvonal-változással. A 18 évesnél idősebb résztvevők szövettanilag igazolt betegségben szenvedtek, amely kiújult vagy előrehaladott volt az aromatázgátlóval, CDK4/6-gátlóval vagy anélkül, valamint az előrehaladott betegség esetén legfeljebb egy sor kemoterápiával végzett kezelés alatt vagy azt követően.

A betegeket véletlenszerűen 1:1 arányban osztották be Truqap plusz Faslodex vagy placebo plusz Faslodex kezelésre. A kettős elsődleges végpont a progressziómentes túlélés volt a teljes betegpopulációban és az AKT-útvonalon megváltozott tumorral rendelkezők körében. A másodlagos végpontok közé tartozott a teljes túlélés, az objektív válaszarány és a biztonságosság.

A vizsgálat kimutatta, hogy a Truqap és a Faslodex kombináció 50%-kal csökkentette a betegség progressziójának vagy halálozásának kockázatát a placebo plusz Faslodexhez képest a PI3K, AKT1 vagy PTEN elváltozással rendelkező daganatos betegeknél (kockázati arány 0,50; 95% CI 0,38-0,65; P ≤,001; a progressziómentes túlélés mediánja 7,3 vs. 3,1 hónap).

A Truqap plusz Faslodex biztonsági profilja összhangban volt az e kombinációt értékelő korábbi vizsgálatokkal. A Truqapot kapó betegek 13%-ánál fordultak elő a kezelés abbahagyásához vezető nemkívánatos események, míg a placebót kapó betegek 2,3%-ánál.

 

A Truqap az első AKT-gátló, amelyet az EU-ban ER-pozitív, PIK3CA, AKT1 vagy PTEN genetikai mutációval rendelkező emlőrákos betegek számára engedélyeztek. A Truqap Faslodex-szel kombinált alkalmazásának hasonló indikációi már engedélyezettek az Egyesült Államokban, Japánban és számos más országban, a CAPItello-291 vizsgálat eredményei alapján.

Forrás:

EMA,

Turner NC, Oliveira M, Howell SJ et al: Capivasertib in Hormone Receptor–Positive Advanced Breast Cancer Published May 31, 2023 N Engl J Med 2023;388:2058-2070 DOI: 10.1056/NEJMoa2214131

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.