hirdetés

Az emlőrák-rezisztencia és metasztázis “ki/bekapcsoló gombja”

Az emlőrák-rezisztencia és metasztázis “ki/bekapcsoló gombját” azonosító kutatási eredmények több nehezen kezelhető ráktípusban, így hasnyálmirigy- és tüdőrákban is áttörést hozhatnak.

hirdetés

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban december 20-án jelent meg a Stanford University (Kalifornia, USA) kutatóinak cikke, amelyben az emlőrák terápiarezisztenciáját és áttétképződését ki/bekapcsoló molekulára bukkantak, de a felfedezés nem csak emlőrákban, hanem a glioblasztóma, a hasnyálmirigy- és a tüdőrák kezelésében is új fordulatot hozhat.

Ígéretes hatásosságuk ellenére az immunterápiás kezelések számos rákos megbetegedés, leginkább az előrehaladott stádiumú emlőrákos esetek több mint 80%-ánál sem hoznak eredményt: sokan nem reagálnak a terápiára, illetve számos olyan betegnél, aki mégis reagál a kezelésre, végül áttétek képződnek. A Stanfordon folyó, Lingyin Li vezette kutatás úgy tűnik, megtalálta ennek a jelenségnek az okát: eredményeik szerint az ENPP1 nevű fehérje (ektonukleotid pirofoszfatáz/foszfodiészteráz-1) olyan be- és kikapcsoló gombként működik, amely szabályozza az emlőrák azon képességét, hogy ellenálljon az immunterápiás kezeléseknek, majd áttétet képezzen.

“Hideg” daganatokból “forró” tumorok

Az immunterápiák, mint például a pembrolizumab (Keytruda), úgy működnek, hogy blokkolják a rákos sejteknek az immunrendszer T-sejteit gátló hatását. Ahhoz azonban, hogy ez hatékony legyen, a T-sejteknek be kell tudniuk hatolni a daganatba, hogy elvégezhessék feladatukat. Az úgynevezett "forró" daganatok, mint például a melanoma és a tüdőrákok egy alcsoportja így jól kezelhetők immunterápiákkal, de sok más ráktípus, például az előrehaladott emlőrák és a hasnyálmirigyrák "hideg" tumorokat alakít ki, azaz a T-sejtek nem képesek infiltrálódni, behatolni a daganat belsejébe.

A kutatást vezető Li alapvető elképzelése az volt, hogy a “hideg” tumorokat “forróvá” teszi. Vizsgálatait a cGAMP-pal (extracelluláris 2′3′-ciklikus-GMP-AMP) kezdte, egy olyan molekulával, amelyet a sejtek akkor termelnek, amikor a DNS-ük károsodik - ez akkor következik be, amikor egy sejt rákossá válik. Ha érintetlenül hagyják, a cGAMP aktiválja az immunválaszt az úgynevezett STING-útvonalon keresztül, ami segíthet “forróvá” tenni a daganatot. Li már korábban észrevette, hogy a cGAMP a sejteken kívülre exportálódik, de gyakran, még mielőtt hatásos immunválaszt válthatna ki, egy ENPP1 nevű fehérje bekebelezi, felzabálja ezeket a molekuláris vészjelzéseket. Ebből arra következtetett, hogy az ENPP1-nek szerepe lehet abban, hogy a “hideg” tumorok infiltrációmentesek maradnak. Az ENPP1 magas szintje számos rákos megbetegedésnél igen rossz prognózissal korrelál, ám az óvatosság ajánlott volt, mivel a fehérje számos egyéb feladatot is elláthat a szervezetben, ezért Li először azt próbálta megállapítani, vajon a cGAMP-bekebelező, vészjelzést kioltó képessége jelenti-e egyedüli klinikai jelentőségét.

Li a University of San Francisco két professzorával kezdett együttműködést: munkáját Hani Goodarzi és Laura Van't Veer, az I-SPY 2 klinikai vizsgálat vezetője segítette. Az ENPP1 szintje természetesen egyénenként változó, ezért a csoport az I-SPY 2 klinikai vizsgálatban részt vevő betegek adatait elemezte annak érdekében, hogy megfigyeljék, hogyan változik a pembrolizumab kezelésre adott válasz a diagnózis időpontjában mért ENPP1-szint függvényében.

Az eredmények megdöbbentőek voltak. A magas ENPP1-szintű betegeknél alacsony volt a pembrolizumabra adott válasz aránya és nagy volt az áttétek kialakulásának esélye. Az alacsony ENPP1-szinttel rendelkezők viszont nagy arányban reagáltak a pembrolizumabra, és nem képződtek áttéteik. Az ENPP1 tehát mind az immunterápiára adott választ, mind a metasztázis valószínűségét előre jelezte. Li számára ekkor két dolog vált hirtelen világossá: az ENPP1 kritikus jelentőségű az áttétek képződése során és nem csak az elsődleges daganatok kialakulásában; másrészt pedig, hogy az ENPP1-et az egészséges sejtekben is vizsgálni kell, nem csak a rákos sejtekben.

“A laboratóriumunkban kifejlesztett legfinomabb molekuláris módszereket használva próbáltam kideríteni, hogy pontosan hogyan is lehet az ENPP1-nek ilyen drámai hatása a klinikai eredményekre” - nyilatkozta Songnan Wang a tanulmány első szerzője.

Egy sor egér modellszervezeten végzett vizsgálat eredményeként Wang bebizonyította, hogy az ENPP1 teljes eltávolítása, vagy csak a cGAMP-blokkoló képességének megszüntetése normális és rákos sejtekben pontosan ugyanazt az eredményt hozta: csökkent a tumor növekedése és az áttétek száma. De a legfontosabb eredmény, hogy a kutatócsoport bebizonyította: hatását az ENPP1 közvetlenül a STING-útvonal elnyomásával fejti ki.

Az immunológiai folyamatok biokémiai útvonalait gyakran egyfajta “kaszkádként”, vízesésként írják le, ahol a szignálok sorozata olyan lefelé irányuló (downstream) folyamatokat indít el, amelyek végül válaszreakcióhoz vezetnek.

“Ahhoz, hogy a tumorok blokkolják az immunrendszer ellenség-felismerő képességét, ezekre a vízesésekre olyan gátakat kell építeniük, amelyek megakadályozzák a jelek áramlását, a szignalizáció folyamatát” - fejtette ki Li. “Vizsgálatunkban kimutattuk, hogy az ENPP1 pontosan úgy viselkedik, mint egy nagy gát a vízesés tetején.”

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a klinikusok az ENPP1 szintjét felhasználhatják az emlőrákos betegeknél hatásos kezelések meghatározásához, másrészt pedig, hogy az ENPP1 gátját leromboló gyógyszerek hatékonyabbá tehetik a már meglévő terápiás lehetőségeket. Itt a jó hír az, hogy már jelenleg is több ENPP1-gátló áll fejlesztés alatt. És bár ez a kutatás kizárólag az emlőrákra összpontosított, Li úgy véli, hogy az ENPP1 kritikus szerepet játszik másfajta ráktípusokban kialakuló “hideg” tumorok esetében is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers uncover on/off switch for breast cancer metastasis

ENPP1 is an innate immune checkpoint of the anticancer cGAMP–STING pathway in breast cancer

Irodalmi hivatkozás:

Songnan Wang et al, ENPP1 is an innate immune checkpoint of the anticancer cGAMP–STING pathway in breast cancer, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2313693120

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.