hirdetés

Új fogkrém-hatóanyag a fogak remineralizációjáért

A szintetikus hidroxiapatit hatóanyag a fluoridhoz hasonló fogvédő hatást mutatott, így a fogkrémekben segítheti a fogak remineralizációját.

hirdetés

A jelenleg forgalomban levő fogkrémek többsége fluorid hatóanyagot tartalmaz, ami kifejezetten hatásosan segíti elő a szájhigiénia fenntartását. Ritka esetekben azonban egészségügyi problémákat okozhat, főleg kisgyerekeknél, akik a fogkrémeket még lenyelik - ha pedig kevesebbet tesznek a fogkefére, az csökkenti a fogmosás hatékonyságát.

A Poznani Orvosi Egyetem kutatói ezért egy másik hatóanyaggal, a hidroxiapatittal végeztek egy vizsgálatot, amelynek a célja az volt, hogy hatásosságát a fluoridos fogkrémekkel hasonlítsák össze. Elzbieta Paszynska, a kutatás vezetője szerint a hidroxiapatit, az emberi csontokban is megtalálható kalcium-foszfát tartalmú ásvány biztonságos és hatásos alternatívája lehet a hagyományos, fluoridtartalmú fogkrémeknek, naponta többszöri használata esetén is hatékonyan akadályozza meg a fogszuvasodást. Az összehasonlító vizsgálat eredményeit a Frontiers in Public Health folyóirat közölte július 18-án.

A vizsgálatba összesen 189 felnőttet vontak be (18-45 év közötti életkor), akik 18 hónapon keresztül használtak vagy fluoridos vagy hidroxiapatitos fogkrémet elektromos fogkefével. A résztvevőknek naponta kétszer kellett fogat mosniuk étkezéseket követően legalább három percig, és a kutatók a résztvevők étrendjét is nyomon követték az összehasonlíthatóság érdekében. A résztvevőknek hat havonta kellett kontrollra menniük a fogorvoshoz, ahol DIAGNOcam eszközzel és lepedék-kiemelő oldattal is vizsgálták fogaikat kezdődő szuvasodás jeleit keresve. Összesen 171 résztvevő fejezte be a 18 hónapos vizsgálatot, és az eredmények szerint mindkét csoportban körülbelül a résztvevők 90%-ánál sikerült megőrizni a fogak egészségét. Statisztikailag nem volt különbség a kétféle hatóanyag között, mindkettő egyformán hatásosnak bizonyult.

Paszynska szerint a vizsgálat bizonyította, hogy a hidroxiapatit hatóanyag is képes megakadályozni a fogszuvasodást felnőtt betegeknél, ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal eredményesen alkalmazható lesz a kockázatosabb populációkban is, azaz gyerekeknél és ortodontikus kezelésben részesülő betegek körében.

Milyen egészségügyi kockázatokat jelent a túlzott fluoridbevitel?

Az FDA 2001 óta kötelezi a fogkrémek gyártói arra, hogy feltüntessék a „gyermekek elől elzárandó” feliratot a tubusokon, illetve a „ne nyelje le, köpje ki” utasítást is. Sőt, egyes fluoridtartalmú fogkrémek használata 7 éves kor alatt nem ajánlott. Ennek oka, hogy bár a fluorid igen hatásos a fogszuvasodás ellen, és komoly segítség a fogzománc remineralizációjában, túlzott bevitel esetén pont fordított hatást ér el: a fogakon világos pöttyök, elszíneződések jelennek meg. Ez a fluorózis jelensége, amelyhez általában a fogkrémen kívül kell még valamilyen beviteli forrás is, mert csak fogkrémmel nehéz összehozni (bár nem lehetetlen). Ilyen forrás lehet a fluoriddal dúsított ivóvíz (Magyarországon nem adnak hozzá fluoridot az ivóvízhez), egyes szájvizek használata, fluortabletták szedése, illetve egyes ásványvizek is tartalmazhatnak fluoridot. A fluorózis okozta elszíneződést fogfehérítéssel, héjjal, felnőtt korban koronával, esetleg vékony réteg fehér színű kompozit réteges takarással szokták kezelni. Fluormérgezés esetén a hányás, hányinger és a hasmenés a legjellemzőbb tünetek, de ehhez legalább egy tubus fogkrémet kell lenyelni záros határidőn belül. Itt inkább akkor jelentkezhet probléma, ha valaki hosszú időn át rendszeresen eszi a fogkrémet – ez gyerekeknél nem ritka, különösen, ha valami különlegesen jó ízt sikerült adni a fogkrémnek – mert ilyenkor a fluorid vérnyomáscsökkentő hatása jelenhet meg, nagyobb mennyiségben pedig irritálhatja az idegrendszert és akár légzési zavarokat is okozhat, de ehhez már tényleg nagy mennyiség gyors bevitelére van szükség.

Japánban 1993-ban engedélyezték fogkrémekben a nano-hidroxiapatit hatóanyagot, és az Apadent Kids gyermekfogkrém itthon is kapható, bár csillagászatinak tűnő, 3600 Ft/60 ml áron – ez egy normál fogkrém árának a többszöröse.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Toothpaste containing synthetic tooth minerals can prevent cavities as effectively as fluoride: Clinical trial

Caries-preventing effect of a hydroxyapatite-toothpaste in adults: a 18-month double-blinded randomized clinical trial

Irodalmi hivatkozás:

Caries-preventing effect of a hydroxyapatite-toothpaste in adults: A 18 months double-blinded randomized clinical trial, Frontiers in Public Health (2023).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.