hirdetés

Új gyógyszercélpont gyermekkori neuroblasztómában

Új gyógyszercélpont gyermekkori neuroblasztómában

hirdetés

Az Oncogene folyóiratban február 27-én jelent meg a University of California, San Francisco kutatóinak cikke, amelyben egy új gyógyszercélpontot azonosítottak az általában gyermekkorban kialakuló rákos megbetegedés, a neuroblasztóma kezelésében. A neuroblasztóma a gyermekkori rákos halálozások 15%-át teszi ki, és az agytumorokon kívül a leggyakoribb gyermekkori daganatos megbetegedés. A betegség korai fejlettségi szintű idegszövetben, általában a mellékvesékben és környékén alakul ki, és jellemzően öt év alatti gyermekeket érint. A magas kockázatú esetekben az ötéves túlélési arány mindössze 50% körüli.

A UC San Francisco vezetésével a kutatók azt gyanították, hogy az AF1q onkoprotein, amelyről ismert, hogy egyaránt szerepet játszik a leukémia és a szolid tumorok progressziójában, fontos lehet az idegi eredetű daganatokban is. A kutatók a Broad Institute Cancer Cell Line Encyclopedia adatbázisát használták arra, hogy 37 különböző típusú gyermek- és felnőttkori rosszindulatú daganatban összehasonlítsák az AF1q génexpressziós mintázatait.

A kutatók a „Depmap” (Cancer Dependency Map) adatbázist is felhasználták, abból a célból, hogy különböző rákos sejtvonalaknál elemezzék a géncsendesítés és a génszerkesztési eljárások következményeit.

A vizsgálat során megállapították, hogy az AF1q az összes többi tumortípushoz képest a neuroblasztómában fejeződik ki a legnagyobb mennyiségben, a neuroblasztóma sejtek tehát jobban támaszkodtak az AF1q-ra, mint bármely más sejtvonal. Amikor pedig a kutatók csendesítéssel blokkolták az AF1q-t a neuroblasztóma sejtekben, úgy tűnt, hogy a beavatkozás beindítja a programozott sejthalált és hátráltatja a tumorok növekedését.

Dr. Julie Saba, az UCSF gyermekonkológusa és a tanulmány vezető szerzője szerint az AF1q neuroblasztómában való közreműködésének a kulcsa az, hogy képes fenntartani az N-myc, egy másik onkoprotein magas szintjét, amely kifejezetten a magas kockázatú neuroblasztómával asszociálható.

“Az N-myc onkoproteint sokáig gyógyszerezhetetlen célpontnak tartották a neuroblasztóma elleni terápiák fejlesztésében” - nyilatkozta Saba. “A jelenlegi eredmények alapján azonban változott a helyzet: úgy tűnik, hogy az N-myc potenciális Achilles-sarka az AF1q, amelyen keresztül képesek lehetünk destabilizálni ezt a korábban elérhetetlennek tűnő célpontot.”

A vizsgálatok következő fázisában a kutatók arra összpontosítanak, hogy feltárják az AF1q és más sejtfehérjék közötti kölcsönhatásokat, majd ezen információk birtokában fejlesszenek ki célzott kezelést a rákos sejtekben előforduló AF1q aktivitásának blokkolására.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New pediatric cancer marker: Hope for a treatment target

AF1q is a universal marker of neuroblastoma that sustains N-Myc expression and drives tumorigenesis

Irodalmi hivatkozás:

Babak Oskouian et al, AF1q is a universal marker of neuroblastoma that sustains N-Myc expression and drives tumorigenesis, Oncogene (2024). DOI: 10.1038/s41388-024-02980-y

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.