hirdetés

Új gyógyszercélpont myeloma multiplexben és limfómában

Több vérráktípus fagocitózist kicselező mechanizmusát képes blokkolni egy új, ígéretes kezelési módszer.

hirdetés

A Nature Immunology folyóiratban november 9-én jelent meg a University of Montreal kutatóinak cikke, amelyben egy olyan, korábban ismeretlen molekuláris útvonalat írtak le, amely meggátolja a fagocitózist, vagyis az immunrendszer rákos betegségekre adott egyik legjellemzőbb válaszát. 

Az immunrendszerben a makrofágok egyik feladata, hogy elnyeljék, vagyis “bekebelezzék” a hibás vagy veszélyes sejteket, köztük a rákos sejteket is, ez a folyamat a fagocitózis. Ezt a feladatukat azonban bizonyos esetekben nem képesek ellátni, egyszerűen azért, mert a makrofágokat a rákos sejtek valamilyen csellel nyugalmi állapotba helyezik.

Ez részben azért van így, mert a rákos sejtek felszínén gyakran túlságosan nagy mennyiségben van jelen CD47 molekula. A CD47 azáltal akadályozza meg a fagocitózist, hogy a makrofágokon egy SIRPα nevű receptort triggerel. Azok a szerek, amelyek blokkolják a CD47-nek a SIRPα ativálására való képességét, már korábban is ígéretes eredményeket mutattak a rák kezelésében.

A Dr. André Veillette vezetésével dolgozó kutatócsoportnak a mostani vizsgálat során azonban még egy olyan mechanizmust sikerült leírnia, amellyel a SIRPα aktiválásától függetlenül a CD47 képes megakadályozni a fagocitózist. Ez a mechanizmus megakadályozta a pro-fagocita ligandum, a SLAMF7 által kezdeményezett fagocitózist a tumorsejteken, a CD47 és a SLAMF7 közötti cisz kölcsönhatásnak köszönhetően. A CD47 tehát nem csak a SIRPα receptoron keresztül, hanem a tumorsejteken lévő pro-fagocitikus ligandumok elfedésével is képes elnyomni a fagocitózis folyamatának megndulását.

A kutatók megfigyelték, hogy vérrákos sejtekben (myeloma multiplex és limfóma esetében) is ez történik: a CD47 blokkolja a SLAMF7 molekulát. Ezért a kutatók egy új, Z10 nevű antitestet fejlesztettek ki, amely képes felszabadítani a SLAMF7-et a CD47 blokk alól, ezáltal fokozza a tumorsejtek eliminációját. Más hatóanyagokkal kombinálva a Z10 rendkívül hatékony a SLAMF7-et expresszáló rákos sejtek ellen, legalábbis az egér modellszervezeteken végzett vizsgálatok eredményei szerint.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a Z10 hatásos új kezelés lehet a SLAMF7-et expresszáló humán rákos megbetegedések, köztük a myeloma multiplex és a limfóma terápiájában. A Dr. Veillette vezette kutatócsoport most gyógyszeripari vállalatokkal létesít partnerséget a Z10 klinikai vizsgálatokban történő értékelésére.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Discovery of an antibody that stimulates the immune system to eliminate cancer cells

CD47 masks pro-phagocytic ligands in cis on tumor cells to suppress antitumor immunity

Irodalmi hivatkozás:

Zhenghai Tang et al, CD47 masks pro-phagocytic ligands in cis on tumor cells to suppress antitumor immunity, Nature Immunology (2023). DOI: 10.1038/s41590-023-01671-2

Combining a first-in-class SLAMF7 antibody with SIRPα blockade for anti-tumor immunity, Nature Immunology (2023). DOI: 10.1038/s41590-023-01673-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.