hirdetés

Új gyógyszercélpont pulmonális hipertónia kezelésében

Spanyol kutatók egy olyan fehérjére bukkantak, amelynek modulálása segítséget nyújt a szívfunkciók megőrzésében.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban január 19-én jelent meg a spanyol Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III kutatóinak cikke, amelyben új gyógyszercélpontról adnak hírt a pulmonális hipertóniában (PH) szenvedő betegek szívfunkciójának megőrzéséhez.

A pulmonális hipertónia olyan állapot, amikor a tüdőbe oxigénhiányos vért szállító artériákban megemelkedik a vérnyomás (diagnosztikai szempontból: a kis vérkörben 20 Hgmm-nél magasabb lesz). Ez folyamatos terhelésnek teszi ki a szívet, mivel keményebben kell dolgoznia, hogy a vért a tüdőbe pumpálja. A háttérbetegségek alapján a PH-t 5 csoportra osztják, ezen belül az 1. csoport további alcsoportokat tartalmaz.

1. pulmonális artériás hipertónia (PAH),

2. bal kamra betegséghez társuló pulmonális hipertónia,

3. tüdőbetegséghez és/vagy hipoxiához társuló pulmonális hipertónia,

4. tüdőér obstrukcióhoz társuló pulmonális hipertónia,

5. tisztázatlan és multifaktoriális mechanizmusok-kal járó pulmonális hipertónia.

A pulmonális hipertónia prevalenciájáról egyre több adattal rendelkezünk. A statisztikai adatgyűjtés homlokterében az 1. csoport (PAH) áll, érthető okokból, ugyanis ezeket a betegeket tudjuk hatékonyan kezelni. Adatbázisok és surveillance adatokból leszűrt számítások alapján az európai népességben a PAH incidenciája 6/1 millió/év, a prevalenciája 48–55/1 millió. A túlélési adatok az utóbbi 40 év alatt jelentősen változtak. A korszerű, kombinációs kezelés hatása jól lemérhető az egyéves túlélés számain: 1985-ben ez 68% volt, 2002-ben 82,9%, 2006-ban 91%. Hasonló tendencia figyelhető meg a hároméves túlélési adatoknál: 48%, 58,2%, 85%. A mai helyzet alapján a PAH betegek fele a korábbi 2,8 év helyett átlagosan 7 évig él. Az egyes csoportokat tekintve a legtöbb PH beteg a 2. csoportba tartozik, szívelégtelenség alapbetegséggel (a szívelégtelenség népbetegség). Következő leggyakoribb csoport a krónikus légzőszervi betegek, ez ugyancsak jelentős tömegeket érint. A másik három csoport egyaránt ritka. Összességében, az öt csoportot együtt vizsgálva a 2022-es ESC/ERS irányelv szerint a pulmonális hipertónia prevalenciája napjainkban a lakosság 1 százalékát is eléri. Így tehát egyáltalán nem ritka betegség, sőt, a mindennapi háziorvosi, belgyógyászati rutinban nagy eséllyel várható, hogy az orvos PH betegekkel is találkozzon.

A betegség olyan tüneteket okoz, amelyek súlyosan befolyásolhatják az életminőséget, beleértve a légszomjat, a szédülést és az ájulást. Súlyos esetekben a betegeknél transzplantációra lehet szükség a halál megelőzése érdekében. A pulmonális hipertónia kialakulásának kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, a túlsúly, a kórtörténetben előforduló kapcsolódó betegségek, a genetikai hajlam, valamint a nagy magasságokban az alacsony légköri oxigénnek való tartós kitettség.

A jelenleg rendelkezésre álló kezelések elsődleges célpontja a tüdő, és döntően a vérnyomás csökkentését célozzák (vazodilatátorok). Ezek a stratégiák azonban nem javítják a szívfunkciókat, nem is a szívre hatnak. Ennek tudható be, hogy a halálozás fő oka ezeknél a betegeknél a szívelégtelenség.

A Madridban működő Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) kutatócsoportja Dr. Guadalupe Sabio vezetésével először arra figyelt fel, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél megemelkedett az MCJ nevű mitokondriális fehérje szintje (a COPD-betegeknél nagy a kockázata a PH kialakulásának). A mostani vizsgálat első szerzője, Ayelén M. Santamans pedig azt vette észre, hogy az alacsony oxigénszintnek kitett egereknél és a mesterségesen előidézett szívkárosodásban szenvedő sertéseknél az MCJ szintén emelkedést mutat. Ezek az eredmények tehát azt sugallták, hogy az MCJ fehérje szerepet játszhat a pulmonális hipertóniában is. A betegség szívspecifikus kezelésének hiánya arra ösztönözte a kutatókat, hogy további kutatásokat folytassanak ebben az irányban. Ennek érdekében COPD-betegek tüdőszövetmintáiban mérték az MCJ expresszióját, majd egerekben is kimutatták, hogy a hipoxiás állapot az MCJ expresszió upregulációjához vezet. Ezt követően az állati modellszervezetekben az MCJ-t kódoló gén kiütését (knock-out) végezték el. A legfontosabb megfigyelés az volt, hogy az MCJ-vel nem rendelkező egerekben a hipoxiás állapot nem vezetett a szív károsodásához.

A vizsgálat eredményeire alapozva ezért a kutatók arra következtettek, hogy a szív MCJ-szintjének modulálása a tüdőkárosodás ellenére is megvédheti a betegeket a szívelégtelenség kialakulásától, és segíthet a szívfunkciók megőrzésében. Ez a védelem az alacsony oxigénszinthez való alkalmazkodáshoz nélkülözhetetlen jelátviteli útvonal aktiválásának következménye, amely felkészíti a szívet az oxigén hiányában történő megfelelő működésre. A szerzők következtetése szerint ezek az eredmények utat nyithatnak a pulmonális hipertónia kezelésére alkalmas újszerű terápiás módszerek kifejlesztése előtt, mivel sikerült azonosítani az első olyan célpontot, amelynek modulációjával megőrizhető, normál szinten tartható a szívműködés ebben a krónikus, halálos kimenetelű betegségben.

Mi az az MCJ fehérje?

A metiláció által szabályozott J-protein (MCJ; Methylation-controlled J protein), amelyet a DNAJC15 gén kódol) egy kis méretű, 150 aminosavból álló fehérje a belső mitokondriális membránban, amely az I. komplex (CI) aktivitásának és az oxidatív stressznek a szabályozásával modulálja a mitokondriális anyagcserét. Az MCJ expressziója elsősorban a promóterén belüli CpG-sziget-metiláción keresztül szabályozódik. A májban feltehetően a CI funkció regulációját végzi, például fékként működik a mitokondriális funkciót jelentősen befolyásoló, a szervezet számára komoly kihívást jelentő anyagcsere-feltételek, például tápanyag-felesleg vagy -kimerülés esetén. Míg az MCJ funkciója ezeknek a folyamatoknak a szabályozásában jól ismert, a mitokondriumok alacsony oxigénszintre adott válaszainak modulálásában betöltött potenciális szerepe - ami kritikus kihívás a szívizomsejtek mitokondriumai számára - még feltáratlan, a mostani kutatási eredmények jelentősége pont ebben áll.

A PAH jelenlegi kezelési opcióiról dióhéjban

Specifikus pulmonális vazodilatátor kezelések az 1. csoport (PAH) kezelésében állnak rendelkezésre. A szereket hatásmechanizmus alapján három fő csoportra oszthatjuk. Az első az endotelin úton ható endotelinreceptor-gátlók. Ezek az endotelin vazokonstrikciós és proliferatív hatását gátolják. Jól tolerálható orális készítmények formájában állnak rendelkezésre. A következő csoportba a nitrogén-monoxid – sGC – cGMP útvonalon ható közvetlen vazodilatációs és antiproliferatív hatású szerek tartoznak, ezek ugyancsak orális készítmények, és szintén jól tolerálhatók, ráadásul kombinálhatók az endotelinreceptor-gátló készítményekkel. A kombinációs kezelés az utóbbi időben előtérbe került, a reverz remodellálódás, a hosszú távú túlélés, jobbszívfél-elégtelenség megakadályozása szempontjából pozitív hatással rendelkező adagolási mód miatt. A harmadik terápiás csoportba a prosztaciklin készítmények tartoznak. Ezek, a már a 60-as években is ismert természetes anyagok igen erős, de nagyon rövid felezési idejű vazodilatációs hatással rendelkeznek. Tartós parenterális alkalmazással lehet őket használni. Ugyanebbe a csoportba tartoznak az IP-receptor-agonista készítmények. Ezek orálisan adhatók, de a klinikai eredményesség szempontjából a parenterálisan használt prosztaciklinekhez képest kevésbé hatékony készítmények.

Sebészi kezelési lehetőségek az 1. és a 4. csoport betegeinél állnak rendelkezésre. A 4. csoportban a szervült és az endothellel összenőtt egykori centrális elhelyezkedésű thrombusok sebészi eltávolítása, a pulmonális endarterektómia egy lehetséges megoldás. A perifériás típusú betegségben katéteres intervenció, ballonos angioplasztika végzése lehetséges. Az egyéb terápiára nem reagáló 1. és 4. csoportba tartozó betegeknél a tüdőtranszplantáció lehet megoldás.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists discover first therapeutic target for preserving heart function in patients with pulmonary hypertension

MCJ: A mitochondrial target for cardiac intervention in pulmonary hypertension

Ritka vagy gyakori betegség a pulmonalis hypertonia? – Dr. Karlócai Kristóf, SOTE, Pulmonológiai Klinika

Irodalmi hivatkozás:

Ayelén Santamans et al, MCJ: A mitochondrial target for cardiac intervention in pulmonary hypertension, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adk6524. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adk6524

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.