hirdetés

Új gyógyszercélpont terápiarezisztens melanómában

A transzfer-RNS-ek aminoacilációját szabályozó VARS enzim gátlásával törhető le a célzott terápiákkal szembeni rezisztencia.

hirdetés

A Nature Cell Biology folyóiratban június 7-én jelent meg a University of Liège kutatóinak cikke, amelyben érdekes új terápiás célpontról számoltak be a célzott kezeléseknek ellenálló melanóma kezelésében: a VARS enzim gátlásával letörhető a terápiarezisztencia, mivel ezzel reszenzibilizálhatók a célzott terápiákkal szemben ellenálló daganatok.

A melanóma a bőrrák egyik legsúlyosabb és legagresszívebb formája. Korai diagnózis esetén a bőrdaganatot műtéti úton távolítják el, ha azonban már áttétek alakultak ki, a melanóma nehezen kezelhetővé válik, ez pedig jelentősen korlátozza a betegek gyógyulási esélyeit. Belgiumban évente körülbelül 3000 embernél diagnosztizálnak melanómát. Az orvosok célzott terápiákkal kezelik azokat a betegeket, akiknél a BRAF gén - a rák kialakulását elősegítő fehérje, a B-Raf termeléséért felelős gén - mutációja mutatható ki.

“Ez a mutáció a betegek több mint 50%-ánál megtalálható” - nyilatkozta Pierre Close, a cikk első szerzője. “Bár a célzott terápiák rendkívül hatékonyak a daganatok zsugorításában, alkalmazásuk során a betegek szinte mindegyikénél szerzett vagy másodlagos rezisztencia alakul ki ezekkel a kezelésekkel szemben, ami korlátozza a hosszú távú terápiás válasz hatásosságát. Ezért kulcsfontosságú a célzott terápiákkal szembeni rezisztencia mechanizmusainak megértése, mivel ezek feltárását követően új terápiás stratégiák dolgozhatók ki.”

A mostani vizsgálat során a kutatók azt figyelték meg, hogy a melanómasejtek célzott terápiához való alkalmazkodása a fehérjeszintézis átprogramozásával függ össze. Számos fehérje- és RNS-szekvenálási megközelítés kombinálásával a kutatók feltárták, hogy a terápiának ellenálló sejtek a fehérjeszintézis bizonyos alapvető szereplőitől, a transzfer-RNS-ektől (tRNS-ek) való függőséget alakítottak ki. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik a VARS (Valil-tRNS-szintetáz) enzim, amely szabályozza a transzfer RNS-ek aminoacilációját - azt a folyamatot, amelynek során egy aminosav a tRNS-hez kötődik -, és elősegíti a melanómasejtek rezisztenciáját. A VARS enzim szuppressziója letörte a terápiarezisztenciát, azaz reszenzibilizálta a célzott terápiákkal szemben rezisztens tumorokat.

“A kutatás ígéretes eredményei megnyitják az utat a rosszindulatú melanóma új kezelési kombinációi előtt. Ez a felfedezés arra hívja fel a figyelmet, hogy a transzfer RNS-ek szabályozása fontos szerepet játszik a terápiarezisztencia kialakulásában és fennmaradásában” - fejtette ki Close. “Emellett a VARS gátlása fokozhatja a célzott terápiák hatékonyságát és már eleve korlátozhatja a kezeléssel szembeni rezisztencia kialakulását is. Ezek az eredmények új kezelési stratégiák kifejlesztéséhez vezethetnek, és reménysugarat jelenthetnek a terápiarezisztens melanómában szenvedő betegek számára.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers discover new therapeutic target for the treatment of melanoma resistant to targeted therapies

Valine aminoacyl-tRNA synthetase promotes therapy resistance in melanoma

Irodalmi hivatkozás:

Valine aminoacyl-tRNA synthetase promotes therapy resistance in melanoma, Nature Cell Biology (2024). DOI: 10.1038/s41556-024-01439-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.