hirdetés

Új gyógyszerjelölt az ALS kezelésében

Az FDA ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítést adott egy ALS kezelésében vizsgált kis interferáló RNS (siRNA) alapú készítménynek.

hirdetés

Az FDA március 3-án ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítést adott a Nantong (Kína, Csiangszu tartomány) székhelyű Ractigen Therapeutics vállalat amyotrophias lateralsclerosis (ALS, Lou Gehrig betegség) kezelésében vizsgált készítményének. A RAG-17 kódnevű szer egy kis interferáló RNS (siRNA) alapú terápia, amely a SOD1 enzim expresszióját csökkenti olyan ALS-betegekben, akik bizonyos génmutációt hordoznak. A készítmény hatásosságát több preklinikai vizsgálatban is sikerült kimutatni ebben a betegpopulációban, így a szer ígéretesnek tűnik. Az FDA által kiadott Orphan Drug minősítést a jelenlegi szabályozás alapján olyan gyógyszerek kaphatják meg, amelyek az Egyesült Államokban kevesebb, mint 200 ezer embert érintő betegségek kezelésére lehetnek alkalmasak. A minősítés több előnnyel jár, így például a potenciális engedélyeztetést követően a jóváhagyás időpontjától kezdve 7 éves piaci kizárólagosság illeti meg a szer forgalmazóját.

Több mint 50 gént hoztak összefüggésbe a neurodegeneratív, jelenleg gyógyíthatatlan amyotrophias lateralsclerosis kialakulásával, de a genetikai eredetű esetek mintegy 20%-a a SOD1 gén mutációjával hozható összefüggésbe. A réz és cink szuperoxid-diszmutázt (SOD1) expresszáló génben olyan mutációk történnek, amelyek hatására a képződő SOD1 toxikus tulajdonságúvá válik, és a motoros neuronok pusztulását eredményezi. Elméletileg a mutáns fehérje képződésének csökkentésével vagy megszüntetésével a betegség progressziója megállítható vagy lelassítható. Míg a mutáns SOD1 toxikus a neuronokra, a „normál” vagy „vad” típusú SOD1 nélkülözhetetlen a neuronok egészséges működése szempontjából, ezért az ideális terápiás stratégia a mutáns fehérjék expressziójának szelektív gátlása lenne. A problémát azonban az jelenti, hogy több mint 100 olyan mutáció létezik, amelyek ALS kialakulásához vezethetnek.

A RAG-17 a Ractigen szabadalmaztatott Smart Chemistry-Aided Delivery (SCAD) platformon alapul, amelyben az siRNS-t egy kiegészítő oligonukleotidhoz (ACO, accessory oligonucleotide) konjugálják, ami tartós és erős aktivitást tesz lehetővé a központi idegrendszer szöveteiben. Számos preklinikai vizsgálat alapján a RAG-17 jelentősen nagyobb hatékonysággal rendelkezik az ALS betegségmodellekben (pl. hSOD1G93A egérmodell), mint az összehasonlító vizsgálatokban alkalmazott referencia hatóanyagok.

A betegség gyógyításának egy lehetséges módjáról a Journal of Neurochemistry folyóiratban még 2005-ben, kínai szerzőcsapat tollából jelent meg egy olyan cikk, amely az ALS siRNS-ekkel történő kezelésének lehetőségét mérlegeli. Leszögezi, hogy egyszerre mind a 100 SOD1 mutáns valószínűleg nem gátolható szelektíven siRNS-ekkel, valószínűleg célravezetőbb lenne egy olyan stratégia alkalmazása, amely kis RNS-ekkel az összes, tehát a mutáns és a vad SOD1 gének expresszióját gátolja, a vad típusú gének SOD1 funkcióját pedig olyan, mesterségesen bevitt vad típusú gének biztosítanák, amelyek rezisztensek az expressziót gátló kis RNS-ekre.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Ractigen’s ALS Drug Candidate Gains Orphan Drug Designation

An RNAi strategy for treatment of amyotrophic lateral sclerosis caused by mutant Cu,Zn superoxide dismutase

Ractigen: Our Pipeline - The Push for the Next Generation of Therapeutics

Ractigen Therapeutics Receives FDA Orphan Drug Designation for the novel oligonucleotide conjugate RAG-17 for the Treatment of Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.