hirdetés

Új ígéretes nonaddiktív fájdalomcsillapító

Az új nem addiktív hatóanyag egy fájdalmat továbbító nátriumcsatornát blokkol, de a lidokaintól eltérően szelektíven.

hirdetés

Augusztus 2-án jelent meg a New England Journal of Medicine (NEJM) folyóiratban a Yale University School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben egy új hatásmechanizmusú, feltehetően nonaddiktív fájdalomcsillapítóról számolnak be. A tabletta formulájú készítmény a Boston székhelyű Vertex Pharmaceuticals, mint fejlesztő kezdőbetűiből eredően egyelőre a VX-548 nevet kapta, és egy olyan nátriumcsatornát blokkol, amely kizárólag a perifériás érzőidegekben aktív - itt a fájdalomingerek agyba juttatásáért felelős. A kutatók ötlete az volt, hogy a csatorna blokkolása súlyos szisztémás mellékhatások nélkül is, mint amilyen például az addikció kialakulása, képes lehet a fájdalmat jelentős mértékben csökkenteni.

Ezt a hipotézist két vizsgálatban is elemezték: 303 betegnél hasplasztikát, 277 betegnél pedig bütyökeltávolító műtétet követően kezdték el 48 órán keresztül alkalmazni a szert posztoperatív fájdalom csillapítására. A legnagyobb dózisban a készítmény jobbnak bizonyult a placebónál, de az igazi áttörést majd annak a fázis III. klinikai vizsgálatnak az eredményei hozhatják el, amelyben az új hatóanyagot egy sztenderd opioid fájdalomcsillapítóval hasonlítják össze head-to-head (fej-fej melletti) direkt összehasonlítás során. Egyelőre kedvezőnek tűnik, hogy egyrészt sokkal kevesebb mellékhatás, elsősorban kezelhető mértékű fejfájás és székrekedés jelentkezett a VX-548 alkalmazása során az opioidokhoz képest, másrészt az is biztató, hogy arányaiban több beteg reagált a készítményre, mint az opioidokra.

 

A hatásmechanizmusról egy kicsit bővebben

A nátriumcsatornák fájdalomcsillapítási célú blokkolása egyáltalán nem új vagy egzotikus elgondolás, hiszen pontosan ezen az elven működik a novokain és a lidokain is. Ami itt továbblépést jelent, hogy a novokain és a lidokain egyaránt nem szelektív nátriumcsatorna-blokkoló, azaz csak helyi érzéstelenítésre alkalmazhatók, mivel tényleg minden nátriumcsatornát blokkolnak. Nem is olyan régen azonban még nem tudtuk, hogy léteznek olyan nátriumcsatornák, amelyek csak a perifériás érzőidegekben működnek, és csak az ezekkel a csatornákkal kapcsolatos gének felfedezése vetette fel azt a lehetőséget, hogy ilyen csatornák egyáltalán létezhetnek. Azóta már három ilyen nátriumcsatornát is sikerült leírni: ezek az 1.7, az 1.8 és az 1.9. A Vertex Pharmaceuticals által kifejlesztett hatóanyag szelektív módon csak az 1.8 csatornára fejti ki hatását, és a kutatást vezető Dr. Waxman szerint hatásmechanizmusa miatt nem várható, hogy addiktív hatású lenne, ami az amerikai opioid krízis kellős közepén óriási előny.

A perifériás nátriumcsatornák blokkolása azonban még gyerekcipőben jár, rengeteg további kutatásra van szükség. Rögtön az első kérdés az, hogy vajon egyszerre több csatorna szelektív blokádjával hatékonyabb fájdalomcsillapítás érhető-e el, illetve azt is tisztázni kell majd, hogy posztoperatív fájdalom mellett másféle fájdalomtípusok ellen is hatásos lesz-e ez a mechanizmus. Ezért a Vertex már el is indított egy vizsgálatot, amelyben neuropátiás eredetű fájdalom kezelésében vizsgálják a készítményt - az ilyen típusú fájdalmat idegkárosodás okozza, ilyen például a diabéteszes neuropátia, amelyben óriási szükség lenne egy igazán hatásos, nem addiktív fájdalomcsillapítóra - ennek kifejlesztése azonban még évekbe telhet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers explore new nonaddictive means of fighting pain

Selective Inhibition of NaV1.8 with VX-548 for Acute Pain

Targeting a Peripheral Sodium Channel to Treat Pain

Irodalmi hivatkozás:

Jim Jones et al, Selective Inhibition of NaV1.8 with VX-548 for Acute Pain, New England Journal of Medicine (2023). DOI: 10.1056/NEJMoa2209870

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.