hirdetés

Új lehetőség előrehaladott gasztrointesztinális sztróma tumor (GIST) kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az előrehaladott gasztrointesztinális sztróma tumorok (GIST) kezelésére szolgáló Qinlock (ripretinib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 13-16-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg az előrehaladott gasztrointesztinális sztróma tumorok (GIST) kezelésére szolgáló Qinlock (ripretinib, 50 mg-os tabletta) készítményre (kérelmező: Deciphera Pharmaceuticals (Netherlands) B.V.) A teljes indikáció szerint a Qinlock az alábbi javallatra alkalmazható:

Előrehaladott gasztrointesztinális sztróma tumorok (GIST) kezelésére olyan felnőtt betegeknél, akik korábban már legalább három kinázgátló (köztük imatinib) kezelésben részesültek.

A Qinlock alkalmazását kizárólag onkológiai kezelésekben jártas szakorvos rendelheti el. Az Egyesült Államokban az FDA már 2020. májusában engedélyezte a készítmény forgalmazását.

 

A hatóanyagról (ripretinib)

A Qinlock hatóanyaga a ripretinib (ATC kód: L01EX19), egy protein-kináz gátló antineoplasztikum. A ripretinib az aktív konformáció gátlásával szelektíven blokkolja az onkogén KIT és PDGFRA kinázokat.

A klinikai vizsgálatok során a Qinlock képes volt meghosszabbítani a betegség progressziójáig eltelt időt a GIST-ben szenvedő betegeknél. A leggyakoribb mellékhatások a fáradtság, az alopécia, a hányinger, a mialgia, a székrekedés, a hasmenés, a fogyás és a hányás voltak.

 

Az INVICTUS klinikai vizsgálatról

A ripretinib hatásosságát az INVICTUS (NCT03353753) multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos fázis III klinikai vizsgálatban értékelték összesen 129 GSIT-ben szenvedő beteg bevonásával, akiket korábban imatinibbel, szunitinibbel és regorafenibbel kezeltek. A betegek naponta egyszer 150 mg ripretinibet vagy placebót kaptak a betegség progressziójáig vagy tolerálhatatlan toxicitás eléréséig. Az elsődleges végpont a progressziómentes túlélés (PFS, progression-free survival) volt, és rögzítésre került a teljes válaszarány (ORR, overall response rate) illetve a teljes túlélés (OS, overall survival) is. Az eredmények szerint a ripretinib szignifikáns mértékben növelte a PFS-t (medián értéke 6,3 hónap a ripretinib karon illetve 1 hónap a placebo karon), míg a teljes válaszarány 9% ill. 0% volt (negyedik vonalbeli kezelésről van szó), ám ez a különbség statisztikailag nem bizonyult szignifikánsnak. A teljes túlélés a ripretinib karon 15,1 hónap volt a placebo karon mért 6,6 hónappal szemben.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a szeptemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 13-16 September 2021

EMA positive opinion: Qinlock

FDA approves ripretinib for advanced gastrointestinal stromal tumor

FDA Approves First Drug for Fourth-Line Treatment of Advanced Gastrointestinal Stromal Tumors

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.