hirdetés

Új szer az infarktust szenvedett szívizom védelmére

Ígéretesnek tűnik az az egyelőre még kísérleti stádiumban lévő szer, mely csökkentheti a szívizom szívroham kapcsán létrejövő károsodását.

hirdetés

Az egereken végzett kísérletek tanúsága szerint a szívizomsejtek pusztulásában központi szerepet játszó fehérjét célba vevő szer jelentősen képes enyhíteni a szívizom szívroham következtében létrejövő károsodását.

A kisméretű molekula azt a MAP4K4 jelű fehérjét blokkolja, mely a szívizomsejtek halálát és szövetpusztulást eredményező oxidatív stressz jeleket képes elindítani.

Mivel jelenleg nincs olyan terápiás lehetőség, amellyel gátolni tudnánk a szívizomsejtek pusztulását, forradalmi változást hozna a szívinfarktus terápiájában, ha ez a szer humán körülmények között is alkalmazhatónak bizonyulna.

Dr. Michael D. Schneider (Imperial College, London) és munkatársai a Cell Stem Cell című lapban publikált cikkünkben leírják, hogyan növesztettek szívizomszövetet humán őssejtekből, illetve ennek segítségével a kísérleti szer hatásainak tanulmányozására is alkalmas „szívinfarktus-modellt”.

Szívinfarktusban a szívizmot érő stressz szignál a vérellátás helyreállása után továbbra is kifejti hatását. Épp ezért a szívinfarktus kezelése során a véráramlás mielőbbi rendezésén túl alapvetően fontos a reperfúziós károsodás lehetőség szerinti csökkentése is. A kutatók már jó ideje dolgoznak erre alkalmas terápiás módszerek kifejlesztésén.

Dr. Schneider és munkacsoportja elsőként tárta fel, hogy a MAP4K4 milyen szerepet játszik abban a folyamatban, melynek révén a szívinfarktus során a stressz a szívizomsejtek pusztulásához vezet. Kiderült, hogy a MAP4K4 szívinfarktust követően is megőrzi aktivitását a szívizomszövetben. A kutatók ennek ismeretében egy sor olyan „magasan szelektív” anyagot teszteltek, melyek képesek blokkolni a MAP4K4-et, és hatásos védelmet biztosítottak a „letális kísérletes károsodással” szemben.

Feltárták, hogy az oxidatív stressz miként aktiválja a MAP4K4-et, illetve megfigyelték, hogy a protein szintjének emelkedése érzékenyebbé teszi a sejteket az oxidatív stressz iránt és igazolták, hogy a protein blokkolása megvédte a sejteket a stressz okozta sejthaláltól.

Vizsgálatukban a kísérleti egereknek a reperfúzió után egy órával adott kísérleti szer több mint 50%-kal enyhítette a reperfúziós károsodást. A szerzők remélik, hogy mostani eredményeik nyomán egy olyan gyógyszer kifejlesztésére kerülhet sor, melyet a ballon-angioplasztika vagy nyitott szívműtét előtt adva csökkenthető a szívizom károsodása. A potenciális új gyógyszer további alkalmazási területe lehet az olyan távoli vidékeken élő, szívinfarktust szenvedett betegek kezelése, ahonnan hosszabb időbe telik, míg a beteget olyan intézménybe szállítják, ahol mód van a szívizomzat vérellátását helyreállító beavatkozásokra.

A szerzők további fontos előnynek tartják, hogy módszerüket humán sejteken is tesztelték. „A szívgyógyszerek fejlesztése során sokszor az vezet a klinikai vizsgálatok kudarcához, hogy a klinikai kipróbálás előtt nem tesztelik a szereket humán sejteken. Humán sejteken végzett megfigyelések és állatkísérletek alapján magabiztosabban választhatjuk ki a további klinikai vizsgálatokra leginkább alkalmas molekulákat” − fejezi be eredményeik ismertetését a vizsgálat vezetője.

A mostani eredmények jelentőségét a szívinfarktusos betegek számának nagy − és egyre emelkedő − száma húzza alá. Az amerikai Center for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint körülbelül 5,7 millió ember él az Egyesült Államokban szívelégtelenséggel.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.